Inlägg från: lata kocken Johanna |Visa alla inlägg
  • lata kocken Johanna

    Lax?

    ska vi reda upp begreppen lite????

    i princip all lax är odlad
    den som inte är odlad säljs med det som argument eftersom det anses finare

    gravad fisk är helt OK om dne är NYgravad - problemet är att hållbarhetstiden ökar eftersom gravning är en konserveringsmetod
    Tyvärr så kan listeria växa ändå trots att förskämningsmikroberna inte kan det.

    så rå fisk är helt ok eftersom förskämningsmikroberna hinner förstöra fisken innan ev listeria hunnit växa till skadliga nivåer

  • lata kocken Johanna

    och förresten

    lax från rena vatten (ej östersjön alltså) eller odlad kan man äta hur mkt man vill av

  • lata kocken Johanna

    NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    vad är det din BM säger! hon har ju ingen koll alls!

    det är ju förpackningemetoderna som gör att ev listeria kan växa!
    visst är det extremt få fall - men det är nästan alltid vaccad fisk och skaldjur som orsakar utbrotten!
    senast var det vaccad krabba som gjorde ett tiotal personer sjuka runt jultid...

  • lata kocken Johanna

    helt rätt

    ät och njuuuut

    förresten är det ett mkt bra val av mat eftersom lax är en fet fisk som innehåller mkt EPA och DHA som är viktiga fettsyror - ffa DHA är viktigt för gravida eftersom det är en stor beståndsdel i hjärnan

  • lata kocken Johanna

    nej inte konsumentverket terese

    livsmedelsverket... www.slv.se och sen in under gravida och ammande

  • lata kocken Johanna

    lite info till din BM rystall

    från Prevalence of Listeria monocytogenes and other Listeria spp.in smoked and 'gravad' fish.
    av Loncarevic S, Tham W, Danielsson-Tham ML.

    Altogether 150 samples of vacuum-packed fish were examined for the presence of Listeria species. Listeria monocytogenes were isolated from 12 of 58 'gravad' fish samples, 3 of 26 cold-smoked and one of 66 hot-smoked fish samples.

    och med kunskap om att listeria kan växa i båda vakuumförpackning och kylskåpstemp så kanske hon inte ger så dumma råd...

  • lata kocken Johanna

    Det ska fisk ALLTID vara om man serverar den rå!
    har skrivit det i hur många trådar som helst - och jag tror att jag har gjort det i denna med

    vaddå då? det är ju ändå bara parasiter som dör i frysen - inte bakterier som listeria

  • lata kocken Johanna

    som sagt - även norrlänningar ska alltid frysa fisken om de ska äta den rå

    jag tror inte att norrlänningar är särskillt motståndskraftiga mot binnekemask

  • lata kocken Johanna

    mamme

    kolla slv.se istället för att lita blint på BM de har ofta fel....

    gravad lax som är NYgravad och behandlad hygieniskt HELT RÄTT utgör ingen risk sen ökar risken med felaktig behandling, förvaring, vakuumförpackning etc...

Svar på tråden Lax?