• mippy

    Lax?

    Är det okej att äta vilken lax som helst eller är det nån speciell man ska undvika?

  • Svar på tråden Lax?
  • lata kocken Johanna

    lite info till din BM rystall

    från Prevalence of Listeria monocytogenes and other Listeria spp.in smoked and 'gravad' fish.
    av Loncarevic S, Tham W, Danielsson-Tham ML.

    Altogether 150 samples of vacuum-packed fish were examined for the presence of Listeria species. Listeria monocytogenes were isolated from 12 of 58 'gravad' fish samples, 3 of 26 cold-smoked and one of 66 hot-smoked fish samples.

    och med kunskap om att listeria kan växa i båda vakuumförpackning och kylskåpstemp så kanske hon inte ger så dumma råd...

  • Tusse73

    -lata kocken Johanna, är det inte så att laxen helst skall ha varit fryst innan man gravar den?

  • Smulan 79

    Det gör man väl alltid? Fryser inna man gravar alltså??

  • Tusse73

    Näe, inte i norrland i alla fall!

  • lata kocken Johanna

    Det ska fisk ALLTID vara om man serverar den rå!
    har skrivit det i hur många trådar som helst - och jag tror att jag har gjort det i denna med

    vaddå då? det är ju ändå bara parasiter som dör i frysen - inte bakterier som listeria

  • Smulan 79

    Gränsen kankse går här vid Gävle då

  • Tusse73

    Bara undrade eftersom typ ingen här uppe (som jag känner iaf) fryser innan de gravar. Min BM sa nämligen att det går bra med lite gravad lax då o då bara den varit fryst innan.

  • lata kocken Johanna

    som sagt - även norrlänningar ska alltid frysa fisken om de ska äta den rå

    jag tror inte att norrlänningar är särskillt motståndskraftiga mot binnekemask

  • Tusse73

    Haha, näe det tror inte jag heller faktiskt!

  • lata kocken Johanna

    mamme

    kolla slv.se istället för att lita blint på BM de har ofta fel....

    gravad lax som är NYgravad och behandlad hygieniskt HELT RÄTT utgör ingen risk sen ökar risken med felaktig behandling, förvaring, vakuumförpackning etc...

Svar på tråden Lax?