Skinksteksrecept
Klassisk Skinkstek
6 Personer
1 kg Svål och benfri skinkstek
1 1/2 ts Salt
1 Krm Vitpeppar
1 ts Ingefära
1 ts Paprikapulver
Till gräddsåsen
3 tb Smör
3 tb Vetemjöl
3 dl Buljong från tärning
3 dl Mjölk (standard)
1 dl Grädde Såsfärg (soya) Salt Peppar
1. Lägg skinksteken på arbetsbänken och gnid in den med salt, pepper, ingefära och paprikapulver. Stick in köttermometern så att dess spets kommer mitt i stekens tjockaste del. Värm ugnen till 175 grader och lägg köttet på galler över långpannan och stek tills termometern visar 85 grader. Tar cirka 2 timmar.
2. Lös upp en buljongtärning (kött) i tre dl vatten i en kastrull. När köttet är färdigt sköjer Du ur långpannen med buljongen.
3. Sätt en kastrill på spisen och fräs samman smör och vetemjöl. Späd med buljongen som Du silar ner i redningen. Tillsätt även mjölk och låt allt koka upp under omrörning. Låt sjuda sakta under minst 5 minuter varefter Du smakar av med grädde, salt och peppar. Färga såsen med lite såsfärg (soya). Skulle såsen få för dålig smak kan Du rädda Dig med lite buljongpulver eller riven buljongtärning.
4. Låt steken ligga några minuter efter stekning. Ta ur termometern och skiva steken. Servera med Din goda gräddSåser, kokt potatis, lättkokta grönsaker och äppelmos.