Inlägg från: anezka |Visa alla inlägg
  • anezka

    Syren saft

    Vet inte om det är gott men här kommer ett recept

    Syrensaft ala Mimmi


    40-60 klasar blå bondsyren.


    1,5 kg strösocker (smakar mkt sött jag ska minska på sockret nästa gång)
    50g vinsyra
    1 citron
    1,5 liter vatten
    Skaka blomklasarna från ev. rapsbaggar. De brukar krypa undan om blommorna läggs ut på ett vitt underlag en stund. Lägg blommorna i en kruka eller annat djupt kärl. Koka upp vattnet. Rör ner sockret och rör tills det är helt löst. Lös upp vinsyran i lite sockerlag, blanda sedan ner det i lagen.
    Häll lagen över syrenklasarna. Riv skalet på citronen. Dela citronen, pressa den. Häll ner saft och rivet skal i lagen. Täck över.
    Låt stå på svalt ställe i 5 dygn. Rör om ett par gånger om dagen.
    Sila saften. Fyll den på rena kalla flaskor. Sätt på skruvlock. Förvara svalt.
    Saften är rätt så hållbar. Den spädes med vatten som "vanlig" saft vid serveringen
Svar på tråden Syren saft