• AnnaK

    Kalventrecote! Någon med bra grill ide?

    800 g kalventrecote eller kalvytterfilé
    Stycka ner till 200 g bitar.
    Krydda med kryddblandningen. Spraya med matolja.
    Grilla hårt ca 3 min på varje sida, dra åt sidan och låt det gå på lägre temperatur i ca 5 min.

    Kryddblandning
    3 msk pepparmix
    3 msk vitlökspulver
    2 msk lökpulver
    2 msk torkade chiliflakes
    2 msk torkad timjan
    1 msk brun farin
    1 msk chilipulver
    1 tsk malen svart peppar

    Citrusyoghurt
    2 dl matlagningsyoghurt
    1 citron

    Tvätta citronen och finriv den på ett rivjärn.
    Pressa ned saften i en bunker och blanda med yoghurten och skalet.

    Grillade rödlöksringar
    2 medelstora rödlökar
    1/2 dl olivolja
    1/2 dl rödvinsvinäger
    salt & peppar

    Skala och skär 1/2 centimeter tjocka lökskivor. Spraya löken med matolja och grilla så att skivorna får färg.
    Ta av dem från grillen och låt svalna.
    Marinera sedan löken i vinägretten.

    Guacamole
    3 avokador
    2 pressade limefrukter
    1 vitlöksklyfta
    1 urkärnad och hackad tomat
    salt, peppar och tabasco efter tycke och smak

    Mosa avokadon med en gaffel, pressa i vitlöken och häll på limejuicen. Smaka upp röran med kryddorna och vänd i tomaten.

  • AnnaK

    Stekt kalventrecôte med chilisvamp och bacon
    4 personer:

    4 st skivor kalventrecote

    1 st gul lök

    1 st röd chili

    300 g svamp t ex champinjoner, shitake, ostronskivling

    2 st vitlöksklyftor

    150 g bacon

    4 st bakpotatisar

    1 dl olivolja

    Gör så här:

    Ansa svampen och skär i mindre bitar. Finhacka löken och vitlöken
    och chilin.

    Dela bakpotatisarna, lägg på örter, lite chili , vitlök och olivolja. Ugnsbakas.

    Dela bacon i mindre bitar. Rosta sedan löken, vitlöken med svampen.

    Grilla köttet och stek bacon som serveras tillsammans med det grillade köttet.

  • AnnaK

    Grillad kalventrecote med honungsglaserad potatisrundel
    I Meny vecka 10 2006

    4 port

    800 g kalventrecote, delad
    på längden i 4 bitar

    Grilla kalven på medelvärme med termometer i mitten av köttet till 57º. Låt vila i 5 minuter.

    4 minibakpotatisar, utstansade med en stansring
    2 tsk rapsolja
    4 tsk honung
    salt och peppar

    Blanda olja och honung till en marinad och blanda runt med potatisen. Salta och peppra. Lägg upp i ugnsformen och rosta i ugn på 200º i ca 30 minuter.

    Servera med tryffelsås, ugnsrostad grönsparris och plommontomat:
    6 dl kalvfond
    4 dl rödvin
    1 dl hackad lök
    1 dl finhackad morot
    1 krm torkad timjan
    1 krm råsocker
    1 tsk tryffelolja

    Fräs lök, morot och timjan. Häll på vin och socker, låt puttra 5 minuter. Tillsätt fonden och koka i minst 10 minuter. Sila av och red med maizena. Smaka av med salt och peppar. Droppa i tryffeloljan och servera direkt.

    8 grönsparris delad i två på längden
    2 plommontomater delad till två halvor

    Lägg upp i ugnsform och ringla på lite olja och tillsätt flingsalt. Rosta i ugnen på 200º i 6 minuter. Lägg upp på tallrik, ät och njut.

Svar på tråden Kalventrecote! Någon med bra grill ide?