• Qarina

    Pengar till tonåringar

    Jag har en dotter som är 19 år som fortfarande går i skolan och därför bor hemma. Hon pratar ofta om vilka rättigheter hon har men däremot inte om sina skyldigheter. Hon är väldigt dålig på att hjälpa till hemma så det har blivit så att jag har dragit in på alla pengar till henne för jag vill att hon ska prestera någonting om hon ska belönas. Det enda som hon får är studiebidraget. Hon klagar jämt på att jag är så snål å talar gärna om vad alla andra får. Nu var hon hos sin pappa och diskuterade underhållet från honom oxå å ringde till mig å var skitförbannad för att det inte har gått till henne. Hon vill iaf inte äta vår äckliga mat så hon vill ha pengarna så hon kan köpa sin egen. Jag påpekade hennes telefonsamtal som jag får betala för å att hon aldrig släcker lampor el. datorn efter sig och det kostar ju oxå.
    Det skulle vara intressant att höra från er andra hur ni gör med era tonåringar. Hon är ju myndig nu så egentligen kan man ju kräva att hon ska ut och jobba, men nu pluggar hon ju en termin till. En del säger till mig att hon tom borde betala för sej hemma men jag tycker att det är för mycket. Men jag tycker att det är dags för henne att växa upp å ta ansvar för sina handlingar. Vad tycker ni? Hur mycket ska man ge sina ungdomar egentligen? Finns det några normer att gå efter?

  • Svar på tråden Pengar till tonåringar
  • educated ninja

    du är ju försörjningsskyldig till hon är 20 el. 21 (kommer inte ihåg) så länge hon pluggar, så det är synd att man inte kan tvinga dem jobba

    men det är bara att fortsätta till hon fattar att man inte får nåt om man inte gör nåt =)

  • ejda

    Ge henne underhållet men då får ni dela på elen (dela jämnt på hur många som bor där), hon får inte nyttja maten, om hon inte betalar för råvarorna. Vil hon ha mat av er som ni lagar borde ni ju ta betalt för den, dagens kostar ju mellan 45-60 kanske? :)
    sen tv-licens, telefonabbonemang, tv-abbonemang. Alla sådana driftkostnader ska ju delas lika (tele kan ju specificera räkningen, då är det inga problem). Sen internet? antingen lika på kostnaden eller säg 20 kronor/timme.. Då kommer det nog sluta med att hon inte har råd att betala trots studiebidrag och underhåll.. Då är det nog inte lika kul längre.. :)

  • Tonx

    Kära nån, 19 år gammal! Då var jag mamma och hade flyttat hemifrån för länge sen!
    Jag tycker självklart att hon ska dra sitt strå till stacken därhemma.
    Bor man hemma vid den åldern så tycker jag att man ska sköta sin egen tvätt, hålla efter där man befinner sig, antingen laga sin egen mat eller ställa upp och laga till hela familjen då och då!
    Vidare så ska hon betala sin del av telefonräkningen, iaf en del av den. Ett tips om hon använder telefonen mycket är att du sätter ett maxbelopp på säg 300 kronor som du betalar, sen får hon betala varje krona över det själv!
    Om hon bor hemma och får allt betalt så ska hon inte ha en krona utöver studiebidraget!


    Nova 051008 Bebis BF 071021
  • Jasmine1984

    När jag gick på gymnaiet fick jag studiebidraget, sen fick jag underhållsbidraget när jag hade fyllt 18 år. Har för mig att det var jag som fick papperna från försäkringskassan om att få underhållet förlängt tills jag hade gått ut gymnsiet. Men jag gav mamma hälften av detta (600 kr). Sen fick jag betala mobilsamtalen jag hade ringt från hem telefonen. Jag skötte min egen tvätt o.s.v. Men jag hade pojkvän då så jag sov ofta hos honom, mat åt jag inte ofta hemma. Sen hade jag ett extra jobb ett par eftermiddagar i veckan för att få mer pengar. För av mamma fick jag inte ett öre till. Jag stod för alla mina egna utgifter, såsom busskort, kläder, nöjen och sådant.


    Vad ska hon stå för själv med studiebidraget? För om det bara är hennes "nöjes pengar" kan hon gott bidra med en del av dem. Självklart ska hon hjälpa till hemma och sånt. Tycker hon inte om din mat så får hon skaffa egen för dessa pengar, det ska du inte ge henne mer pengar för.  


    Våra dagar i bilder: robinw.bilddagboken.se/
  • Hemlighetsfull

    Även om hon pluggar en termin till så kan hon väl leta efter lite extrajobb? Det behöver ju inte försämra studieresultaten.

    Jag är 17, och flyttade hemifrån när jag var 16, så jag har aldrig haft den här diskussionen hemma. Men jag tycker definitivt att din dotter ska betala lite grann hemma. Eller i alla fall inte kräva extra pengar. Att du får underhållet är ju rätt rimligt med tanke på vilka kostnader som faktiskt finns för henne.

    Om hon tycker att det serveras så äcklig mat, kanske kan hon engagera sig lite mer och följa med och handla, laga mat etc?

  • roflmao

    Min dotter är 18 år, går på gymnasiet och bor hemma. Jag är ensam med 2 döttrar på 17 och 18 år, ingen av dom får sitt studiebidrag, för det har jag inte råd med.
    Känns jättetråkigt att ofta behöva säga nej när dom ber om någonting, ibland får dom ibland inte.
    Kan ju oxå säga att jag ger faktiskt mer till 18 åringen för hon har skaffat att extrajobb.
    Jobbar varje tors och sön, men väldigt ofta blir det mer. Hon är jätteduktig tycker jag som jobbar och går i gymn.
    Hennes syster på 17 gör absolut ingenting och det lönar ju sej inte,men det är endå jättesvårt att säga nej så ofta.
    Vad jag kan undra är om man ska kräva att 18 åringen som jobbar ska betala en viss procent hemma? Egentligen bara en symbolisk summa, så kanske hon slutar att ställa schampoflaskorna upponedpå så att allt schampo rinner ut......

  • CNK

    Ja,då kan vi gå med i samma klubb*L*Min dotter är precis likadan inte ett dugg tacksam när maten kommer på bordet!Samt vill bara få högre å högre veckopeng,men jag säger då att det gäller att sköta skolan mm,då suckar hon bara å går undanSamt att jag inget ska lägga mig i hennes kompisar,vilka hon umgås med å var hon håller hus på fredag å lördag kvällar???Så är hon endast 13år å när hon inte får som hon vill så ska hon hota med att vilja flytta hem till sin pappa????Vad ska man göra om man inte har regler?Man måste ju ha det för att det ska funger skapligt!

  • millou

    Ge henne studiebidraget och underhållet men kräv i gengäld att hon betalar för allt hemma alltså boendekostnaden, el, TV, telefon, mat osv osv. Då kommer hon förmodligen vara tvungen att ta ett jobb för att ha råd att bo kvar hemma.

    Det är ju lätt att komma med tuffa råd när det inte gäller ens egna barn. Situationen man har hemma är ju inte skapad över en natt så det tar ju ett tag att ändra den. Här har vi yngre tonårsbarn men dom har ändå börjat med kommentarer i stil med "pappa betalar ju underhåll så du borde köpa ditt och datt till oss".

    Lycka till!

  • Cocarola

    Underhållsbidraget ska gå till barnets kostnader och omvård, inte till barnet direkt kan du ju infa henne om. Det ska täcka barnets del av tex:

    hyra, el, bredband, telefon, hemförsäkring, personförsäkring
    möbler, dagstidning, tv-licens, ev. bil, bensin, busskort
    städmaterial, toapper, tvättmedel, hygienartiklar
    mat, gemensamma aktiviteter, ev. resor
    kläder, skor, jympakläder, sportmaterial, ev. träningskostnad, klasskassa, insamling till skolwhatever o dyl
    m.m.

    Du kan ju be henne räkna ut hur mycket hennes del blir per månad. Fast risken är ju att hon aldrig kommer att vilja flytta hemifrån då!

    Sen har vi ju nöjen, fika, smink, mobiltelefon, äta ute etc vilket är den del av kostnaderna som tonåringen troligvis enbart ser, och tror att underhållsbidraget ska gå till! Bör täckas av studiebidraget, behöver man mer kan man ju jobba. Dessutom anser jag att om hon tycker att maten hemma är äcklig så borde hon laga mat åt familjen emellanåt i så fall...

    Betala för sig hemma ska hon naturligtvis inte, inte så länge hon går i skolan. Hade hon jobbat och bott hemma hade situationen varit annorlunda.

    Visst bör man låta vuxna barn vara med och bestämma om hur pengarna ska användas. Men rätten att själv bestämma helt över eknomin får man inte förrän man försörjer sig själv.

  • S vali s

    Mina tonåringar på 16 & 18 får sina studiebidrag, de pengarna ska användas till nöjen och mindre klädinköp.
    Vinterjacka, skor, jeans och "större" grejer står vi för - beträffande 18åringens underhållsstöd så har det aldrig varit något snack, dessa pengar tar jag hand om, alternativet hade ju varit att han fått betala för sig hemma, det är ju inte helt gratis att hålla en 18åring med husrum, mat, telefon osv. osv.

    Självklara saker som att hjälpa till med tvätten, middagen, plocka i o ur diskmaskinen osv. är inte ngt vi betalar extra för men passar man lillasyster, hjälper till i trädgården osv. så finns det chans att utöka "fickpengen" med ngr kronor


    Den late får brått när det blir kväll
  • madlo

    Jag är 18 år, och jag får bara studiebidraget, så pengar utöver det finns inte för mig, hon borde va nöjd!

  • Lundby87

    Ok kan förstå att hon blir piss off då dett är hennes pengar men det är inte gratis att leva så hon får stå för sin hemma kostad. Sitt rum att hon använder internet kollar tv äter ur kylskåpet. så det är inte mer än rätt att du får dessa 1300.

  • Tjej91

    Jag får pengar när jag behöver det. Men det är inte så ofta jag behöver pengar...

    Men jag jobbar för det, hjälper till med hästarna vi har här hemma, städar och llite sånt...

  • Majsan70

    Nu är inte mina barn i den åldern riktigt ännu, men vill de ha mer pengar än studiebidraget får de jobba ihop dem för jag tänker inte ge dem mer. Underhållet tänker jag oxå beh¨ålla så länge de bor kvar hemma o det är jag som står för hyran o maten. DVS om vi bestämmer att underhållet skall gå ut efter 18 år. Jag o deras pappa har inte pratat om det ännu.

    Själv så jobbade jag ihop alla mina pengar i den åldern och mamma stod för mat och husrum mot en smärre hyra.

  • Maskot

    Hittade denna tråd som kanske är lite gammal men väldigt aktuell för mig just nu. Jag blev så ledsen och arg på min 15-åriga son här när han inte gjorde rätt för sig.
    Nu har vi upprättat ett kontrakt som reglerar rättigheter och skyldigheter. I rättigheterna ingår månadspeng, mobiltelefonabonemang, internet, försäkring på moppen. Dessa pengar ska ses som löneutbetalning för vissa arbetssysslor i hemmet. Vi har kommit överens om att han får städa badrummet en gång i veckan, laga mat en gång i veckan och naturligtvis sitt eget rum. Vid utebliven syssla blir det löneavdrag enligt överenskomelse. Eftersom han tycker att jag tjatar mycket har han själv fått välja om jag ska påminna honom om han inte har gjort sina sysslor eller om jag bara ska göra löneavdraget. Han ville att jag skulle påminna!
    Just nu känns det väldigt bra med kontraktet. Speciellt bra eftersom vi tillsammans har kommit fram till reglerna och pratat ihop oss.

Svar på tråden Pengar till tonåringar