• bebis ja tack

    Frågor om att adoptera SN-barn

    Vi har precis fått medgivande (hurra hurra) och ska snart skicka papper till våra organisationer. Vi är öppna för vissa SN men vill innan vi beslutar oss för vilka ta reda på lite mer. Har förstått att det är väldigt stor skillnad mellan hur de olika länderna bedömer barnens skador och att vissa SN-barn fått sina diagnoser för att bli tillgängliga för adoption över huvud taget.

    Så mina frågor är till er som tagit emot ett SN-barn.

    Vilken diagnos hade ditt barn eller hur formulerades hans/hennes särskilda behov?
    Vilket land adopterade du från?
    Hur fungerade det när ni kom hem, dvs vilka extra behov, insatser eller kanske operationer fick barnet?
    Har du något råd till mig, vad ska jag tänka på när det gäller att adoptera SN-barn?

    tack på förhand!

  • Svar på tråden Frågor om att adoptera SN-barn
  • Angla
    Manchester skrev 2008-05-20 19:44:30 följande:
    OK, får ser om jag förstått dig rätt nu då. Du menar alltså att din önskan om ett friskt barn enbart är en inre önskan, en dröm du hyser, inte något du tänker kommunicera till adoptionsorganisationen för att påverka vilket barn du matchas med? Du och din man kommer alltså att säga att SN eller inte spelar ingen roll (=Ni är öppna för SN). Däremot kommer ni inte att söka upp ett SN-barn från någon hemsida med barn som söker föräldrar. Om det är det du menar så kommer saken i ett helt annat läge. Då har ni inte valt eller valt bort några barn och ni har inte ratat barn som har skavanker.
    ...
    För övrigt (appropå ditt förra inlägg) så väljer man inte bort de friska barnen bara för att man säger sig vara öppen för ett barn med SN. Man säger bara att man kan tänka sig ett barn med SN ELLER ett "friskt" barn. Den dag man eventuellt väljer ett specifikt barn från Barn söker föräldrar har man förvisso valt bort alla andra barn, friska eller inte, men det går ju inte att komma ifrån. De allra flesta av oss har medgivande för att adoptera ett barn i taget.
    Ja, precis ang det första stycket! Vi har inte sagt till organisationen att vi enbart är intresserade av vissa barn. Däremot så söker vi inte aktivt efter SN barn. Och jag hoppas vårt barn är och får vara friskt just för att det är mitt barn som jag älskar högt och vill det bästa.

    Ang det andra stycket så hmmm ja. Nä man har ju då sagt eller.
  • Fru hemlig

    Tack för ditt inlägg Xinyun!
    Sen vet jag inte om främst ska adoptera barn med sn. Jag tycker att alla barn behöver familj sn eller inte.

  • Cerdrica
    Angla skrev 2008-05-20 20:01:32 följande:
    Ja, precis ang det första stycket! Vi har inte sagt till organisationen att vi enbart är intresserade av vissa barn. Däremot så söker vi inte aktivt efter SN barn. Och jag hoppas vårt barn är och får vara friskt just för att det är mitt barn som jag älskar högt och vill det bästa.Ang det andra stycket så hmmm ja. Nä man har ju då sagt eller.
    Tack, då förstår jag precis hur du menar!
  • Angla
    Cerdrica skrev 2008-05-20 20:08:34 följande:
    Tack, då förstår jag precis hur du menar!
    Tack, då känns det mycket bättre. Och det är ju ok att ni ändå tycker att ja gär "idiot". Bara ni vet hur jag menade, så jag är "idiot" på rätt sätt .
    Tack!
  • Cerdrica
    Angla skrev 2008-05-20 20:13:22 följande:
    Tack, då känns det mycket bättre. Och det är ju ok att ni ändå tycker att ja gär "idiot". Bara ni vet hur jag menade, så jag är "idiot" på rätt sätt .Tack!
    Jag tycker absolut inte att någon är idiot för att man inte väljer sn! Har hela tiden påpekat att det är ett val var och en måste göra från vad som känns rätt för just dem.
  • Angla
    Cerdrica skrev 2008-05-20 20:18:09 följande:
    Jag tycker absolut inte att någon är idiot för att man inte väljer sn! Har hela tiden påpekat att det är ett val var och en måste göra från vad som känns rätt för just dem.
    Jag vet jag skojjade. Ville dock bara säga at tdet är ok att tycka att jag tycker fel/konstigt så länge man förstår hur jag menade.
  • mimpen

    Jag vill bara säga att skriften "Barn i behov av särskilda föräldrar" var riktigt läsvärd. Vi åker i morgon och hämtar hem vår lilla sn-tös. Hon har dysmeli. Vi hade som sagt inte alls tänkt sn tidigare, inte ens liksom tänkt på det. Men sen fanns hon bara där, och vi följde våra hjärtan.

    För mig (oss) var sn-tanken så svår för att den var så "stor". Vi kunde ju inte begrunda varje möjligt fall, så vi struntade i det helt.

    Så här i efterhand kan jag inte riktigt förstå att vi inte tänkt på det. Visst, jag gruvar mig lite inför kommande läkarbesök. Men jag förstår inte varför vi liksom inte trodde oss kunna klara det. Det är klart att vi gör. Jag hade kunnat få ett barn med dysmeli om jag fött det själv, och då hade jag ju klarat det.

    Det ska i sanning bli en spännande resa det här...

  • Cerdrica
    mimpen skrev 2008-05-20 22:28:20 följande:
    Jag vill bara säga att skriften "Barn i behov av särskilda föräldrar" var riktigt läsvärd. Vi åker i morgon och hämtar hem vår lilla sn-tös. Hon har dysmeli. Vi hade som sagt inte alls tänkt sn tidigare, inte ens liksom tänkt på det. Men sen fanns hon bara där, och vi följde våra hjärtan. För mig (oss) var sn-tanken så svår för att den var så "stor". Vi kunde ju inte begrunda varje möjligt fall, så vi struntade i det helt. Så här i efterhand kan jag inte riktigt förstå att vi inte tänkt på det. Visst, jag gruvar mig lite inför kommande läkarbesök. Men jag förstår inte varför vi liksom inte trodde oss kunna klara det. Det är klart att vi gör. Jag hade kunnat få ett barn med dysmeli om jag fött det själv, och då hade jag ju klarat det. Det ska i sanning bli en spännande resa det här...
    Oh så härligt, ha en underbar resa!
  • Engel och Noels mamma

    Hur väljer organisationerna ut familjerna till sn-barn? Hur lång tid brukar det ta?

  • Cerdrica

    Engel och Noels mamma skrev 2008-05-21 07:10:09 följande:


    Hur väljer organisationerna ut familjerna till sn-barn? Hur lång tid brukar det ta?
    Det är olika från land till land så det går inte riktigt att svara på. Oftast får de som har papper i det aktuella landet förfrågan. Ibland går förfrågan bara ut till de som har anmält intresse för sn-barn. De barn som ligger på organisationernas barn-söker-föräldrar-sidor har man inte hittat föräldrar till bland dem som har papper i landet.

    Vi blev utvalda som sn-föräldrar efter att haft papper i landet (Kina) i fem månader. Då hade vi anmält intresse redan innan vi skickade papper (till och med redan innan vi var klara med hemutredningen). vi kom hem lite mer än fem månader efter att vi blev utvlada.
  • Xinyun
    mimpen skrev 2008-05-20 22:28:20 följande:
    Vi åker i morgon
    Lycklig resa!
  • mammatillvictor

    mimpen! Så var det för oss också, vi hade heller inte sagt att ja SN är självklart på något sätt utan när vi fick förfrågan så (fick flera fröfrågningar om SN) så tog vi ställning i de enskilda fallen, inte till SN generellt. Och precis som du beskriver er känsla för er flicka så kände vi för vår son, nämen där är han ju! Vår son! Och så hade han ett SN och det kändes ju bara helt rätt! Lycklig resa! kram

  • sailing in the wind

    Vi adopterade en tjej med ett medfött (mindre) hjärtfel, som hon opererats för i ursprungslandet. Sen vi kommit hem har hon undersökts av en hjärtspecialist som har så gott som "friskförklarat" henne. Hon kommer att behöva undersökas någon gång emellanåt - kanske vartannat år - för att följa upp att inget förändrats. Specialisternas bedömning är att detta inte kommer att påverka hennes liv. Hon är en mycket aktiv och pigg tjej - vi upplever ingenting av hennes "SN".

    För oss kändes det självklart att ta emot ett barn med ett känt, mindre SN. Det finns aldrig någon garanti för att barn som kommer - biologiskt eller genom adoption - är helt friska. Men det var svårt att komma fram till vad vi kunde tänka oss för SN. Vi var lagom luddiga, och sa att vi funderar över olika hjärtfel. Då kom förfrågan om vår dotter - och då kändes det helt rätt.

  • Turnit

    Får man erbjudande om mer än ett SN barn och måste  välja? Eller får man ett?
    Vi har ju inte fått vårat medgivande än, men jag är öppen för SN barn.


    .?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?.
  • Cerdrica
    Turnit skrev 2008-05-27 14:58:36 följande:
    Får man erbjudande om mer än ett SN barn och måste  välja? Eller får man ett? Vi har ju inte fått vårat medgivande än, men jag är öppen för SN barn.
    Det är olika i olika länder och även mellan de olika organisationerna.
  • Turnit
    Cerdrica skrev 2008-05-27 20:46:30 följande:
    Det är olika i olika länder och även mellan de olika organisationerna.
    Ok....tack för svar.
    .?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?..?:*¨¨*:?.
  • mammatillvictor
    Turnit skrev 2008-05-27 14:58:36 följande:
    Får man erbjudande om mer än ett SN barn och måste  välja? Eller får man ett? Vi har ju inte fått vårat medgivande än, men jag är öppen för SN barn.
    Vi hade ju AC och där fick vi förfrågan även om vi inte uttalat direkt att vi var öppna för SN. Vi fick en förfrågan om ett SN som vi "tackade nej" till och sedan fick vi ytterligare en förfrågan som vi kände var rätt för alla parter!
  • jen7504

    med risk för att låta oehört korkad MEN VAD ÄR ETT SN barn??

  • Manchester
    jen7504 skrev 2008-05-28 19:57:31 följande:
    med risk för att låta oehört korkad MEN VAD ÄR ETT SN barn??
    Inte det minsta korkat. Skulle gissa att alla härinne har ställt den frågan någon gång. Sedan kommer man sanbbt in i terminologin och börjar använda den själv.

    SN=Special Needs=Särskilda behov. Fast egentligen behöver det inte handla om _behov_, har för mig att en del länder kan räkna ett stort födelsemärke i ansiktet som SN och det medför ju inga direkta behov. Några länder har åtminstone tidigare räknat HIV-negativa barn till HIV-positiva mödrar som SN. Många länder för automatiskt över barnen till SN när de är över en viss ålder. Ett bättre namn än Special Needs skulle egentligen vara Hard to Place eller liknande. Barnen är helt enkelt lite svårare att hitta föräldrar till. Det innebär att man inte alltid går strikt efter kötid när man adopterar bort dem. Den som är intresserad av ett SN-barn kan ibland få barn betydligt snabbare än de som bara vill gå via den ordinarie kön.
Svar på tråden Frågor om att adoptera SN-barn