• Nanna08

    Sluta ta Levaxin när man försöker bli gravid?

    Idag var jag hos min läkare och fick svar på mina värden efter blodprovet som jag tog för ett par veckor sedan.

    Värdena var jättefina och det har de varit hela tiden sedan jag började ta levaxin.

    Började med 50 mikrogram sedan höjdes det för ett år sen till 75 mikrogram för att försöka minska svullnaden på sköldkörteln, men den är fortfarande i samma storlek som innan.

    Läkaren berättade att man antingen kunde operera bort den, spruta in någon slags injektion i halsen eller ta bort det med strålning (inget alternativ för mig som försöker bli gravid).

    Fick en chock sen när han sa att han tyckte jag skulle göra ett uppehåll med medicinen i tre månader sen ska vi se om värdena fortfarande är lika bra som när jag åt dem.

    Är lite rädd för att inte ta de mer då jag gjort det i 3 år. Men läkaren sa att det var lugnt. Kan jag lita på honom?

    Är detta något som negativt kan påverka chansen att bli gravid igen (fick mf för en månad sen)? Vi försöker för fullt nu och vill inte att uppehållet med levaxinet ska göra det svårt.

    {#lang_emotions_undecided}

  • Svar på tråden Sluta ta Levaxin när man försöker bli gravid?
  • vouffen

    Är ingen expert på detta med thyeroideasjukdomar, men om du slutar med Levaxinet fast du inte "borde", dvs om dina värden knasar igen då, isf är det nog inte så bra för fertiliteten... eftersom det är hormoner det handlar om och de är väldigt inblandade när man vill bli gravid... Vet din läkare om att ni planerar barn...? Om värderna ligger bra med den medicinering du har nu skulle jag mer tolka det som att du ligger på rätt dos för dig...

    Sen när du blir gravid tror jag man brukar kolla värdena lite extra, eftersom graviditeten i sig kan påverka. Har läst om folk med thyreoideasjukdomar som efter att de upptäckts och fått rätt behandling blivit av med fertilitetsproblem. Testa att söka på Levaxin här på familjeliv, det är ju jättemånga som äter Levaxin så det borde finnas fler här :) !

  • Pimpinellan

    Tvärtom! Högt TSH både försämrar fertiliteten och ökar risken för missfall så äter man Levaxin får man göra det hela ens fertila period och kanske hela livet. Sluta inte tycker jag! TSH ska ligga på max 2,0 om man planerar graviditet. Säger läkaren att värdena är bra och de ligger högre så bör du öka dosen.

  • Nanna08
    vouffen skrev 2010-05-19 14:33:41 följande:
    Är ingen expert på detta med thyeroideasjukdomar, men om du slutar med Levaxinet fast du inte "borde", dvs om dina värden knasar igen då, isf är det nog inte så bra för fertiliteten... eftersom det är hormoner det handlar om och de är väldigt inblandade när man vill bli gravid... Vet din läkare om att ni planerar barn...? Om värderna ligger bra med den medicinering du har nu skulle jag mer tolka det som att du ligger på rätt dos för dig... Sen när du blir gravid tror jag man brukar kolla värdena lite extra, eftersom graviditeten i sig kan påverka. Har läst om folk med thyreoideasjukdomar som efter att de upptäckts och fått rätt behandling blivit av med fertilitetsproblem. Testa att söka på Levaxin här på familjeliv, det är ju jättemånga som äter Levaxin så det borde finnas fler här :) !
    Tack så jättemycket för ditt svar! :)

    Ja han vet att vi planerar att bli gravida och därför så blev jag väldigt fundersam över detta.
  • Nanna08
    Pimpinellan skrev 2010-05-19 15:02:01 följande:
    Tvärtom! Högt TSH både försämrar fertiliteten och ökar risken för missfall så äter man Levaxin får man göra det hela ens fertila period och kanske hela livet. Sluta inte tycker jag! TSH ska ligga på max 2,0 om man planerar graviditet. Säger läkaren att värdena är bra och de ligger högre så bör du öka dosen.
    Mitt TSH ligger på 0,4. Jag vet inte om jag kanske borde ta kontakt med läkaren igen. Eller kanske rådfråga en annan läkare?

    Kan ju hända att TSH höjs när jag slutar.

    Vet inte alls hur jag ska göra...
  • Pimpinellan
    Nanna08 skrev 2010-05-19 15:04:29 följande:
    Mitt TSH ligger på 0,4. Jag vet inte om jag kanske borde ta kontakt med läkaren igen. Eller kanske rådfråga en annan läkare?Kan ju hända att TSH höjs när jag slutar.Vet inte alls hur jag ska göra...
    0,4 är jättebra,men det kanske bara beror på Levaxinet. Vad händer om du slutar? Jag har haft 0,4 för att sen få hela 2,8 trots Levaxin så då fick jag höja och jag törs inte tänka på vad som hänt om jag sänkt dosen eller slutat helt då när det låg så bra! I regel ska man inte sluta med levaxin om man börjat ta det.
  • Nanna08
    Pimpinellan skrev 2010-05-19 15:07:39 följande:
    0,4 är jättebra,men det kanske bara beror på Levaxinet. Vad händer om du slutar? Jag har haft 0,4 för att sen få hela 2,8 trots Levaxin så då fick jag höja och jag törs inte tänka på vad som hänt om jag sänkt dosen eller slutat helt då när det låg så bra! I regel ska man inte sluta med levaxin om man börjat ta det.
    Det var så jag tänkte också, att man inte ska sluta då man redan äter det.
    Har fått en ny läkare igen och han fick gå igenom hela min journal innan vi kunde börja prata eftersom han ville se vad jag gjort innan och sen säger han att jag ska sluta med medicinen. Vet varken in eller ut.

    Jag sa att vi planerar barn men det skulle tydligen inte försämra något.

    Äter hellre medicinen än att riskera något.
  • Pimpinellan
    Nanna08 skrev 2010-05-19 15:13:04 följande:
    Det var så jag tänkte också, att man inte ska sluta då man redan äter det.Har fått en ny läkare igen och han fick gå igenom hela min journal innan vi kunde börja prata eftersom han ville se vad jag gjort innan och sen säger han att jag ska sluta med medicinen. Vet varken in eller ut. Jag sa att vi planerar barn men det skulle tydligen inte försämra något.Äter hellre medicinen än att riskera något.
    Tycker också du ska äta. Få läkare vet om sambandet mellan även aningens för högt TSH och fertilitet/missfall. Jag fick höra när jag gjorde vår utredning att 3,5 var bra!! Av vår privata läkare fick jag dock utan vidare Levaxin utskrivet. TSH höjs direkt när man sen väl blir gravid så ligger man högt redan då blir det svårare att behålla graviditeten och ställa in en bra dos.
  • Nanna08

    Någon mer som kan ge mig svar?
    Ska jag fortsätta ta levaxinet ändå?

    Jag litar nämligen inte på min läkare, bör nog gå till en privat istället.

    Är det någon annan som fått sluta med levaxin?

  • Piapia

    (Antar att trådskaparens problem är löst, men skriver för att kanske hjälpa någon annan läsare) Jag fick börja med Levaxin i samband med min andra graviditet och fick lära mig att om man som gravid går med för obehandlad hypothyreos så kan barnet bli mentalt underutvecklat, med tex onödigt lågt IQ. www.lakartidningen.se/07engine.php   Dessutom är det, vad jag förstått, svårare att bli gravid om man inte behandlar problemet. Om man som ts är orolig över dessa saker tycker jag man ska(be läkaren) kontakta en specialistmödravårdsenhet på ett större sjukhus. Min vårdcentralsläkare rådgjorde med sådan specialist för dosinställningen åt mig vid min graviditet.

Svar på tråden Sluta ta Levaxin när man försöker bli gravid?