• Anonym (illa omtyckt?)

    Hur tar jag reda på vad folk stör sig på hos mig?

    Varje gång jag har börjat på ett nytt jobb så har folk börjat störa sig på mig efter en kort period. Vad det är för fel säger de naturligtvis inte till mig utan jag märker det på deras sätt att prata med mig, deras blickar och att det blir knäpptyst när jag kommer in i fikarummet t.ex.

    På en arbetsplats delade de ut en varsin julklapp till alla på företaget, men de tänkte strunta i att ge mig någonting. Det var inte förrän jag skulle gå hem den dagen och var nära på grinfärdig som de kom springades med min julklapp. Då hade jag hunnit sätta mig i bilen och var på väg att köra därifrån!
    De hade använt någon slags utfrysningsmetod mot mig tidigare, så det var nog det som gjorde att jag blev så ledsen. Annars hade jag nog inte tagit åt mig lika mycket.

    Det är likadant om jag är på fest hos en vän och det kommer nytt folk till festen, då svarar dessa ganska irriterat när jag försöker starta en konversation med dem   Detta händer allt som oftast. Det får ju mig ur balans och jag blir jätte ledsen!

    Jag var mobbad i mellanstadiet och första året i högstadiet, så jag har bara haft 3 nära vänner genom livet! Nu är jag 30 år och har väl egentligen bara en, möjligtvis två nära vänner kvar då de andra har svikit på ett eller annat sätt!

    Kan jag på något sätt ta reda på vad folk stör sig på hos mig? Hur gör jag då?
    Jag har försökt fråga min mamma, men hon svarar bara att "nej det är väl inget fel på dig!". Men det märker jag ju att folk tycker

    Det här är ett jättestort problem för mig, så snälla hjälp mig!

  • Svar på tråden Hur tar jag reda på vad folk stör sig på hos mig?
  • Anonym (svårt)
    Anonym (Katey) skrev 2011-12-15 17:07:31 följande:
    Jag kan nämna en person som jag tidigare var bekant med. Han verkar ha befunnit sig i ungefär samma sits som dig.

    Han var en bra och trevlig kille, gjorde aldrig någon något ont, men ändå störde sig folk så hemskt på honom. Även jag. Kunde verkligen bli jätteirriterad på honom och var konstant småirriterad på honom varje gång vi sågs, trots att jag försökte sluta upp med de dumheterna och vara lika trevlig som jag är mot andra människor. Men det gick inte.

    Den stackars killen hade problem med att folk sa upp bekantskapen med honom titt som tätt, att tjejer tog avstånd från honom när han försökte ta kontakt, att folk ständigt började undvika honom. Han förstod aldrig varför. Det gjorde inte jag heller, trots att  även jag störde mig på honom (visste dock inte varför han väckte den reaktionen hos såväl mig som hos andra). Det slutade med att jag slutade höra av mig, jag var feg och försvann helt sonika ut i periferin i rädsla för att såra honom genom att vara öppen med att jag inte ville ha kontakt (kan bara ursäkta mig med att jag var ganska ung på den tiden, men visst uppförde jag mig illa och skäms med att rätt över det).

    Killen ifråga hade varit mobbad under hela sin skoltid. nedtryckt psykiskt och även fått ta emot fysiska påhopp. Han hade verkligen inte haft det lätt.

     Nu i efterhand har jag kommit fram till vad jag tror väckte den reaktionen hos mig, Han var så sinnessjukt mån om att vara till lags. Det kändes som att han spelade upp en teater för sin omgivning istället för att vara sig själv. Det gjorde att han gav ett falskt intryck.  Han ville så gärna vara glad och klämkäck och allmänt bekymmersfri men det kändes inte äkta. Det kunde bli plumpt ibland, så att man skämdes å hans vägar då han slängde ur sig en klämkäck kommentar vid fel tillfälle, lite dålig av känna av den sociala kontexten. Det han visade upp för omvärlden var en glad mask. Tyvärr stötte det undan folk, i alla fall jag tyckte att han kändes falsk och det var det som väckte obehag hos mig. Jag vet en till person in facto som tog avstånd från honom av samma anledning trots att han aldrig varit annat än trevlig även mot henne.

    Vet dock inte om han faktiskt är den glada klämkäcka person han ger intryck av att vilja vara och att det inte alls är fejkat.  men det kändes verkligen som teater. Han hade vunnit på att vara sig själv även om det innebär att vara lite grinig nån gång, tror folk tyckt bättre om honom då, han hade gärna fått vara lite besvärlig ibland såsom de flesta personer faktiskt rä istället för att nästan vara äckligt mån om att vara till lags och aldrig säga ifrån. Det hade känts mer äkta och de flesta uppskattar ju personer som känns äkta.
    Jag har också varit med om samma sak. Vissa personer som man bara stör sig på. Ofta är det människor som är lite "svaga". Som kanske varit mobbade och har låg självkänsla. Det är så svårt att veta varför man stör sig. 

    Jag minns en tjej från min gymnasieklass. Jag störde mig så galet mycket. På vad hon sa, hur hon klädde sig, hur hon förde sig. Ja ALLT! Jag var trevlig mot henne ändå men ibland tror jag det är svårt att dölja vad man känner och jag skulle ju aldrig ha blivit hennes vän även om hon var en jätte snäll tjej.

    Jag minns att hon sa fel saker vid fel tillfällen. Klumpiga saker. Tex kunde man vara upprörd över något och prata med sina två närmaste vänner och hon också var med. Då "lade hon sig i" och försökte trösta på något väldigt klumpigt sätt som bara gjorde mig arg. Det handlar nog om att känna av situationen. Vad passar sig att säga och till vem? Om man inte är väldigt självsäker är det lite konstigt att gå fram till två personer på en fest som redan ha en diskussion och börja samtala. Är du för privat för tidigt? Avbryter du?
    Denna tjej klädde sig också väldigt fult eller vad man skall säga. hon passade inte in.

    jag vet inte. försöker verklgien komma på vad det är med dessa personer så jag kan hjälpa TS men det är svårt :( 
  • mamita64

    jag tänker som så att om man blir mobbad i skolan, kanske särskilt då under låg / mellanstadiet då missar man ju de sociala sammanhang som resten av klassen ingår i. Fortsätter mobbingen upp i högstadiet när folk börjar gå på fester och dylikt då missar man det sammanhanget också
    Man lär sej då inte koderna för hur man " ska " uppföra sej i olika situationer.

    Så kan jag känna med mej själv. Jag var aldrig på tex fester hemma hos folk under högstadieåldern. Då var jag inte mobbad, men ville ju heller inte umgås med de som tidigare mobbat mej. Så jag kan faktiskt fortfarande känna mej vilsen i såna sammanhang, trots att jag är 47 år gammal.


  • Anonym (Kännerigenmig)

    Jag känner igen mig så väl, har aldrig fungerat bra i sociala sammanhang och drar mig gärna undan. 


    Du kanske kan fråga om du har gjort något fel eftersom du blir annorlunda bemött/utfryst. Eller om du tex luktar illa eller har för mycket parfym. 

    Ibland kan man bli utfryst för minsta lilla grej. 

  • Anonym (Mano)

    Sluta bry dig om vad folk tycker om dig och bara kör på.

    Grunden till att folk är tråkiga beror ofta på att de bjuder för lite på av sig själva. Berättar för lite och man får dra svaren ur dem. Bjud på dig.

  • Anonym (Punkt)

    Jag upplever liknande situation på mitt jobb. Märker att folk ofta är korta med mig, initierar aldrig konversation med mig och skrattar aldrig åt mina skämt. Det sista kan ju visserligen vara att jag helt enkelt är tråkig.

    Har funderat vad det kan bero på, jag tror att det blir en ond spiral där jag försöker socialisera och framstår som needy och krävande. Jag håller såklart inte på att störa folk när de arbetar, men tydligen är jag för på även vid lunch och liknande. Det är vad jag tror iallafall.

  • Anonym (Mano)
    Anonym (Punkt) skrev 2024-03-24 11:40:38 följande:

    Jag upplever liknande situation på mitt jobb. Märker att folk ofta är korta med mig, initierar aldrig konversation med mig och skrattar aldrig åt mina skämt. Det sista kan ju visserligen vara att jag helt enkelt är tråkig.

    Har funderat vad det kan bero på, jag tror att det blir en ond spiral där jag försöker socialisera och framstår som needy och krävande. Jag håller såklart inte på att störa folk när de arbetar, men tydligen är jag för på även vid lunch och liknande. Det är vad jag tror iallafall.


    Socialt inkompetenta personer förstår sällan när folk vill vara ifred. Om inte någon ger intryck av att vilja bli bemött så ska man låta dem vara ifred.

    Hade en kollega på min förra arbetsplats som ingen orkade med. Hon kunde aldrig vara tyst men hade aldrig något vettigt eller ens roligt att säga. Och än värre var att hon inte förstod att folk ville vara i fred. Så hon tog kontakt med folk även om man satt djupt fokuserad på det man höll på med.
  • Anonym (A)

    Jag kan relatera till det du skriver TS men för flera år sedan. Jag har alltid haft vänner men visste att många såg mig som ett UFO. 


    I mitt fall handlar det möjligtvis om autistiska drag. Jag har till exempel svårt med kallprat, avskyr mingel och var rätt filterlös förr. 


    Jag började studera hur folk umgås, ungefär som jag gjorde med mina specialintressen. Jag analyserade hur kallprat fungerar och varför en del personer sågs som trevliga och andra inte. 


    Det jag kom fram till är följande:

    1. Du kan inte fejka självförtroende så du måste börja med dig själv och utmana dina rädslor och din osäkerhet. Jag var mobbad under hela grundskolan och hade dåligt självförtroende men jobbade mycket med mig själv, bland annat genom terapi.


    Det är banalt men det flesta människor är flockdjur och kommer att frysa ut den ?svagare? individen. Det handlar om normer och konformism, de flesta backar när man avviker för mycket.


    Själv gillar jag andra UFOn för med dem är tanken fri och du får vara som du är. Folk överlag funkar inte så. 


    2. Försök inte för mycket, fjäska inte och var absolut inte undergiven. Du ska signalera att du vet ditt eget värde så kommer människor att söka ditt sällskap för de vill inte missa något bra. 


    3. Säg enbart positiva saker. Jag kunde vara ärlig på ett naivt sätt förut, aldrig  elak men sanningen är ju inte alltid trevlig. Jag vill förstås inte såra andra så jag följer regeln att om jag inte har något positivt att säga så kan jag lika gärna vara tyst. 


    4. Visa genuint intresse för andra. Ställ inte slentrianfrågor utan lyssna aktivt och ställ relevanta följdfrågor så att personen känner sig sedd och intressant. De flesta människor är intressanta om man får igång ett meningsfullt samtal. 


    Jag har gått från att vara ett UFO i andras ögon till att få höra att jag är så himla trevlig och är ofta den som folk dras till, både på jobbet och privat. 


    Jag gör inte ovanstående för att manipulera. Jag har bara lärt mig att umgås på ett sätt som andra mår bra av. Jag förstår det inte alltid men jag gör det för deras skull. 

  • Anonym (Punkt)
    Anonym (Mano) skrev 2024-03-24 15:40:32 följande:
    Socialt inkompetenta personer förstår sällan när folk vill vara ifred. Om inte någon ger intryck av att vilja bli bemött så ska man låta dem vara ifred.

    Hade en kollega på min förra arbetsplats som ingen orkade med. Hon kunde aldrig vara tyst men hade aldrig något vettigt eller ens roligt att säga. Och än värre var att hon inte förstod att folk ville vara i fred. Så hon tog kontakt med folk även om man satt djupt fokuserad på det man höll på med.
    Så kan det vara. Bara tråkigt när man hamnar utanför. Man märker ju att kollegorna mer än gärna pratar med varandra, så det är inte att de vill sitta ifred.

    Jag ska nog sluta försöka prata med folk, så riskerar jag inte att störa någon.
  • Anonym (Mano)
    Anonym (Punkt) skrev 2024-03-24 16:23:26 följande:
    Så kan det vara. Bara tråkigt när man hamnar utanför. Man märker ju att kollegorna mer än gärna pratar med varandra, så det är inte att de vill sitta ifred.

    Jag ska nog sluta försöka prata med folk, så riskerar jag inte att störa någon.
    I alla sociala interaktioner måste man bidra med något. Positiv energi skulle jag säga är det fundamentala.

    Människor undviker sociala situationer med personer som de upplever inte bidrar.
  • Anonym (Udda bra, udda dåligt)

    Det kan vara svårt att sätta fingret på vad som är så störande hos andra att man blir irriterad. En del verkar följa en helt annan takt än omgivningen. 

    Ibland kan man däremot sätta fingret på precis vad som är störande. På jobbet handlar det ofta om kollegor som inte beter sig professionellt på olika sätt. Tex att vara alldeles för privata, att inte följa regler och dessutom ifrågasätta reglerna vid tillsägelse, att dra upp luvan över huvudet på möten, att gnälla över att behöva göra tråkiga arbetsuppgifter, att sitta med telefonen under arbetstid, ständiga "sjukskrivningar". 

    Jag tror inte att du hör till den senare gruppen. Det kan kanske vara så att din taktkänsla inte stämmer överens med övriga och det kan nog lätt bli så om man är väldigt blyg. Du kanske funderar för mycket på hur du ska passa in att du missar när, var och hur du ska lägga in "stöten". 
    Det blir fel och situationen blir krystad och besvärlig. Människor kan även ha en jargong med varandra och om det kommer någon som inte passar in i den behöver de uppträda på ett sätt som de egentligen inte vill och allt blir fel. 

    Jag hoppas att du inte tar illa upp. Det jag skriver behöver inte stämma in på dig alls. Jag själv vill innerst inne inte att någon ska känna sig utanför och därför tagit mig an personer som andra inte orkar med av olika anledningar och det har inte blivit bra för mig själv. Så jag har blivit hårdare med tiden tyvärr. Alltså detta är ett svårt problem att lösa och det är verkligen jätte hemskt när någon blir utanför. Det bästa kanske är att du pratar med någon professionell, eller kanske chefen. Man är ju ändå väldigt många timmar på jobbet varje dag så det är viktigt att man trivs.

  • Anonym (Punkt)
    Anonym (Mano) skrev 2024-03-24 16:35:09 följande:
    I alla sociala interaktioner måste man bidra med något. Positiv energi skulle jag säga är det fundamentala.

    Människor undviker sociala situationer med personer som de upplever inte bidrar.
    Har provat en sorts "fake it til you make it" i att verka positiv, men antar att folk ser igenom sånt. Men det låter som en rimlig utgångspunkt, bidrar jag inte ska jag hålla mig undan.
  • nihka
    Anonym (illa omtyckt?) skrev 2011-12-14 21:58:42 följande:
    Hur tar jag reda på vad folk stör sig på hos mig?

    Varje gång jag har börjat på ett nytt jobb så har folk börjat störa sig på mig efter en kort period. Vad det är för fel säger de naturligtvis inte till mig utan jag märker det på deras sätt att prata med mig, deras blickar och att det blir knäpptyst när jag kommer in i fikarummet t.ex.

    På en arbetsplats delade de ut en varsin julklapp till alla på företaget, men de tänkte strunta i att ge mig någonting. Det var inte förrän jag skulle gå hem den dagen och var nära på grinfärdig som de kom springades med min julklapp. Då hade jag hunnit sätta mig i bilen och var på väg att köra därifrån!
    De hade använt någon slags utfrysningsmetod mot mig tidigare, så det var nog det som gjorde att jag blev så ledsen. Annars hade jag nog inte tagit åt mig lika mycket.

    Det är likadant om jag är på fest hos en vän och det kommer nytt folk till festen, då svarar dessa ganska irriterat när jag försöker starta en konversation med dem   Detta händer allt som oftast. Det får ju mig ur balans och jag blir jätte ledsen!

    Jag var mobbad i mellanstadiet och första året i högstadiet, så jag har bara haft 3 nära vänner genom livet! Nu är jag 30 år och har väl egentligen bara en, möjligtvis två nära vänner kvar då de andra har svikit på ett eller annat sätt!

    Kan jag på något sätt ta reda på vad folk stör sig på hos mig? Hur gör jag då?
    Jag har försökt fråga min mamma, men hon svarar bara att "nej det är väl inget fel på dig!". Men det märker jag ju att folk tycker

    Det här är ett jättestort problem för mig, så snälla hjälp mig!


    Ta upp frågan med din chef på nästa medarbetarsamtal. Säg att du vill jobba med att utveckla dina professionella relationer och fråga om hen har gjort några observationer som du kunde ha nytta av.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Anonym (Mano)

    Punkt
    Om du behöver spela för att vara positiv och känslomässigt generös behöver du jobba på dig själv. Negativa människor är bland det värsta som finns.

  • Anonym (Punkt)
    Anonym (Mano) skrev 2024-03-26 06:07:56 följande:

    Punkt
    Om du behöver spela för att vara positiv och känslomässigt generös behöver du jobba på dig själv. Negativa människor är bland det värsta som finns.


    Nej jag vet, jag märker det. Men i tidigare fall har folk gett tipset med "fake it til you make it" exempelvis med självförtroende och så. Jag har givetvis varit dum och trott på det. Nu försöker jag inte länge.
  • Anonym (Mano)
    Anonym (Punkt) skrev 2024-03-26 17:30:16 följande:
    Nej jag vet, jag märker det. Men i tidigare fall har folk gett tipset med "fake it til you make it" exempelvis med självförtroende och så. Jag har givetvis varit dum och trott på det. Nu försöker jag inte länge.
    Man ska aldrig fejka eller spela någon annan. Det är dock inte samma sak som att vara trevlig och artig.

    Grunden till att bli en bra social person handlar om att skapa bra självkänsla, så att man inte bryr sig om vad andra tycker om en. I det läget blir man avslappnad i sociala situationer.

    Om man väl har det samt har bra värderingar där man finner det viktigt att respektera andra människor. Då blir man skicklig socialt. Men det är en väg att vandra.
Svar på tråden Hur tar jag reda på vad folk stör sig på hos mig?