• Flaskpostaren

    Sorterar du matavfall?

    I vissa kommuner finns bruna påsar av papp som man lägger i en brun tunna, och i andra finns gröna påsar man slänger i vanliga soporna. Men de har gemensamt att man ska slänga allt matavfall i dem för att det ska användas till att göra biogas.

    Jag gjorde det i början när det kom. Men det blir så jäkla äckligt när all fuktig mat ligger i samma påse och inte späs ut av allt torrt man slänger så jag har slutat.

    De bruna påsarna är ju av papp, vilket blir blött och de går sönder och börjar stinka. Det finns fler olika varianter av de gröna påsarna, det finns en tjock variant som funkar helt okej, om man tömmer ofta. Men här jag bor nu är det en grön tunn variant som gäller, och så fort den blir fuktig saggar den ner sig och börjar läcka.

    Jag tycker inte det är värt besväret.

    Sorterar du matavfallet, och tycker inte fler att det är jävligt besvärligt?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Sorterar du matavfall?
  • snorkan

    Förstår om det känns bökigt om man har platsbrist och liten lägenhet, mitt samvete känns bra iallafall med den insats jag gör.....sen kan jag inte påstå att jag är något miljö helgon, jag flyger, kör bil, förbrukar massa onödig ström mm, men jag försöker med soporna iallafall och det känns bra:)


    Flaskpostaren skrev 2014-04-04 22:42:23 följande:
    Beror väl på. Jag har inte så mycket undangömt space hemma. Och att ha en påse för glas, en för metall, en för pant, en för papp, plast, batterier osv är inte så lätt att organisera då. Så alla påsar ligger i en hög i en skrubb så måste man leta redan på den man ska slänga saker i. Och skrubben är på andra sidan lägenheten från köket. Så jo det är jobbigt. Lättare att bara slänga i soptunnan i köket. Då behöver man inte ens diska skiten.

  • Jill 79

    Dubbla bruna påsar, i alla fall på sommaren.. Lägg äggkartong eller hushållspaoper i botten på påsen. Släng den när du är klar på kvällen. Ställ sopkärlet i skuggan. Hur enkelt som helst. Här kör bussarna på bränslet från de bruna påsarna.

  • Flaskpostaren
    snorkan skrev 2014-04-04 22:50:17 följande:
    Förstår om det känns bökigt om man har platsbrist och liten lägenhet, mitt samvete känns bra iallafall med den insats jag gör.....sen kan jag inte påstå att jag är något miljö helgon, jag flyger, kör bil, förbrukar massa onödig ström mm, men jag försöker med soporna iallafall och det känns bra:)
    Problemet är att jag har för lång lägenhet och för lite dolda utrymmen!

    Och matproblemet är väl främst att vi slänger så lite mat att det typ ligger en äppelskutt i den där jävla påsen och äter sig igenom plasten tills det blir tillräckligt med mat i den för att det ska va värt att bemöda sig över den.

    Eller ja, vi slänger mycket mat men den står oftast kvar i kylen så länge att påsen är i princip tom så länge att den går sönder, sen när man bemödar sig över all gammal mat i kylskåpet faller det rakt igenom påsen Skrattande
  • Björnmossa

    Tycker inte att gröna påsen blir äcklig. Den fylls snabbt på av kaffesump, potatisskal och liknande. Man kan ju kasta den halvfull också om det skulle behövas, men det gör det aldrig.

  • Butterscotch

    Vi bor i lägenhet, och har inte den typen av sortering. Ett alternativ för matavfall är annars avfallskvarn, dessa kan jag rekommendera! Tror att vissa kommuner inte tillåter dem, så det får man kolla upp först.

  • Sissel

    Har tyvärr inte kompost här, allt annat har vi dock.

    Mat får åka ner i hushållsavfall. 

  • Gizmo

    Gjorde det förut. De flesta slänger matavfall i vanliga plastpåsar vilket gör att sopgubbarna ändå måste slänga det som brännbart. 

  • Prutt

    Sånt har vi inte här, lyckligtvis. Jag brukar sortera i batterier, glas, papper, och övrigt - mer än så orkar jag inte bry mig.

  • Apopan

    Ja, det gjorde jag när jag bodde i lägenhet. Sedan jag flyttat ut på landet/ut i skogen så komposterar vi dock inte. Har så himla gott om olika djur på tomten som det är (räv, grävling/grävlingar som gräver i mossan, vessla, skogsmöss, åkersork, vildsvin m.m) så en kompost vågar vi inte ha. Slänger dock väldigt lite mat och allt annat sorteras och återvinns, så det känns ok ändå.

  • Dina08

    Vi har inte sånt här och jag har ett varnande exempel i min närhet där matrester (t ex rutten lök) får ligga länge och stinka ner köket. Så jag känner ingen längtan att hålla på med det snusket själv. Diskar plast, metall, papp, glas osv. Allt bärs ut i en kasse och sorteras på plats vid en kommunal återvinningsstation. Platsbrist under diskbänken är en faktor.

  • Smulan 89

    Nej, vi bor i hus och betalar mer för sophämtningen så vi kan slänga allt i samma soptunna. Sorterar ut större pappkartonger, papper/reklam, plastförpackningar, petflaskor, burkar, batterier och lampor för att det inte ska bli så fullt i tunnan.

  • amia01

    Har egen kompost, och samlar matavfallet i en bunke som töms minst en gång om dagen.
    Inget problem när man bor på landet, utom möjligtvis alla djur som gillar komposten då Men det hittar man lösningar på efterhand.
    Övrigt sorteras inte, pga långa avstånd till sopstationen. 30 km för att återvinna glas eller metall känns onödigt när det handlar om max ett par burkar i månaden.
    Plasten går i vanliga soporna också, medan allt papper eldas upp i pannan efter hand.

  • Maleficent

    Min kommun har haft matsortering i alla fall i 10 år. Men nej jag använder inte det systemet då jag har en egen kompost.

  • Lisa1976

    Miljöproblemen är jävligt besvärligt. Har du sett filmen "en obekväm sanning"? Om inte se den.
    Vi har vår påse i en liten hink som man kan köpa på IKEA. Tar ut hela hinken och slänger snabbt påsen  i soptunnan för matavfall. Då hinner det inte komma ev läcka.
    Så jävla besvärligt är det inte. Bara du som är jävligt lat faktiskt. Ta ansvar.

  • nytt eller gammalt

    Hos oss i Uppsala sorterar man kompost i vilken sorts plastpåse man vill och slänger i rätt tunna. Funkar hur bra som helst. På sommaren brukar jag förvara räkskalen t ex i frysen tills kvällen innan tömning dock...

Svar på tråden Sorterar du matavfall?