• Post partum

    Den stora tråden om amning! Vilka amningsprylar behöver man?

    Man kan ju utan större svårigheter gå vilse i babydjungeln, det finns ju hur mycket som helst som man "ska" köpa. Försöker nu få lite ordning på det här med amning:

    -Hur många amningsbh:ar behöver man? Har man samma storlek under hela amningsperioden eller minskar brösten efter en tid? Växte era bröst efter att ni gått in i tredje trimestern?

    -Bröstvårtsskydd: Vilket märke rekommenderar ni? 

    -Bröstpump: Hur tidigt behöver man detta? (Kan det behövas inom de första två veckorna?)

    -Amningsinlägg: Har ni köpt engångs eller tvättbara? För/nackdelar?

    -Vilka amningskläder har du köpt? De flesta kostar ju skjortan så tar tacksamt emot tips på vad man ska satsa på och vilka som håller bra kvalitet osv. 

  • Svar på tråden Den stora tråden om amning! Vilka amningsprylar behöver man?
  • amiofo

    Mina blev inte större förren efter förlossningen.

    Jag har två amnings bh, ibland använder jag vanlig.

    Du kanske inte ens behöver pump så jag skulle vänta med att köpa det. Ska du bara "lätta på trycket" så kan man handpumpa. De på förlossningen el bvc kan visa hur om du vill.

    Har köpt två amningströjor men använder oftast vanlig och ev bara en filt över.

  • Ramborg

    Jag har fyra amningsbh, så slipper jag hålla koll så de kommer med i tvätten precis hela tiden. Men med förra barnet klarade jag mig med två.

    Köpte amnings-inlägg engångs men har inte öppnat paketet. Fått låna en pump men inte använt den. Samma med bröstvårtsskydd. Använder vanliga tröjor av löst sittande modeller.

    Köp inte en massa grejer förrän du vet om du behöver dem. Hoppas allt går bra!


    42.
  • Almina

    Jag har fem amnings-bh:ar, vilket egentligen är lite fler än vad som är nödvändigt. Tre av dem är av typ sport-bh-modell som jag använder framför allt på natten och hemmavid. Jag läcker så mycket mjölk att jag måste ha bh på natten med amningsinlägg. I början använde jag också mjölkuppsamlare för det bröstet jag inte ammade på eftersom det läckte så mycket. Men sådant är ju bäst att skaffa om man märker ett behov av det!

    Jag har framför allt använt tvättbara amningsinlägg, men det är ju smidigt att ha ett gäng engångs också, om alla är i tvätten. Till en början kan ett paket engångs räcka, det är ju inte säkert att du kommer ha ett behov av dem.

    Bröstpump är inte säkert att du behöver alls, så det kan du gott vänta med att köpa.

    Gällande amningskläder så köpte jag ett par billiga tröjor på HM. I övrigt använde jag vanliga kläder och en filt. Ett bra alternativ är att skaffa ett par djupt urringade linnen och sedan använda vanliga tröjor över. Då kan man dra upp tröjan och dra ner urringningen på linnet när man ska amma.

    Sammanfattningsvis är det inte mycket du behöver köpa innan, utan det är bättre att skaffa om behovet uppstår. Det jag skulle skaffa i förväg är två billiga mjuka amnings-bh:ar. Det är bättre att köpa fler och bättre kvalité när du vet exakt vilken storlek dina bröst får.

  • Jempa

    Jag skulle väntat med att köpa det mesta.
    Jag hade allt förberett hemma men så funkade inte amningen alls.

    Hade mycket mjölk men dottern ville helt enkelt inte.
    Hyrde en pump från förlossningen, så hon fick min mjölk de första veckorna.

  • Flickan och kråkan

    Jag har Ammat tre barn länge. 2-3 amningsbh:ar. Hur det fu ger är storleksmässigt är lite individuellt, däremot minskar vanligtvis kupan om man ammar länge. Jag går annars bara använt amningskudde + amningströjor. Köper boob. De är dyra men fyndar begagnat. Amningströjor är suveränt att inhandla på begagnatmarknaden. Man kan hitta i väldigt fint skick till facilt pris.

  • Anna1990

    Ett lite tips om man läcker mycket på natten är att sova med en lagom stor handduk på brösten! Då slipper man ha bh-ar som sitter åt! :)

  • Bambusa

    nu med andra barnet som kom i v36 och inte alls orkade amma länge/effektivt så var de guld värt att ha pump hemma, så slapp ja hyra från bb som är 10mil bort..  han är 5veckor nu och har äntligen börjat kunna amma några hela mål per dag, har pumpat som en tok och när han var en vecka så kunde vi strunta i ersättningen vi fick toppa upp med innan.. så skönt, för den va inte kul för hans mage, hade ja inte vart så sjuk i havandeskapsförgiftning kanske mjölken kommit igång tidigare ås vi sluppit ge ersättning, men de är som de är, dom lät mig bli halvdöd innan förlossningen sattes igång..

    jag har två amningsbhar som favoriter, som ja handtvättar.. dom andra 3 tittar jag inte ens åt, haha.. uppsamlingskupa är kanon likaså boobs tröjor (även ja köper begagnade) å dom tål 60grader OCH torktumlare har ja märkt...

  • Gdh

    jag har 5-6 amningsbhar - köpte 2packs varianten på lindex (skönt med många så att man inte behöver hålla koll på att att de kommer med i tvätten)
    1 amningslinne - lindex,
    4 amninstoppar från hm (2pack),
    har 2 amningsnattlinnen (lindex) tyckte det var obehagligt o kändes för naket att ha bh på natten, men har man inget problem med det så behövs verkligen inte nattlinnen :)

    amningsinläggen behövde jag mest bara i början och på natten och då kör jag ICAs egna, testade liberos (fick med i deras skötväskereklampåse) o tycker att de är precis som icas (bara att icas kostar typ hälften av vad liberos gör)

    pump har jag inte, behöver jag pumpa så gör jag det för hand, min bm på mvc visade hur jag skulle göra, men som nån annan sa, fråga på bb eller förlossningen annars :)

    har, enligt mitt tycke, ganska mycket amningskläder, men bor med tvättstuga, hade vi haft egen tvättmaskin hade jag nog haft mindre :)

  • Bambusa

    Jag skulle gärna slippa bh på natten, men utan lite tryck som bh och inlägg ger så läcker jag 30-50ml per bröst... de känns som de skulle bli väldigt blött... lär ha uppsamlare i bhn när jag ammar ena sidan... men så hsr jag massor i frysen med... bebis är nu 7veckor, å så fort js slutat med blodtryckdmedicinen efterhavandeskapsförgiftningen så ska neo/bb få mjölk av mig..


    Anna1990 skrev 2014-04-07 05:26:49 följande:
    Ett lite tips om man läcker mycket på natten är att sova med en lagom stor handduk på brösten! Då slipper man ha bh-ar som sitter åt! :)

  • Mellanmjölkens land

    Jag har 2lite slitna amningsbhar kvar från första barnet samt har köpt 2 nya. Räcker bra för mig.

    Med första barnet använde jag inte amningströjor alls, med andra körde jag på den i typ 2-3 mån tills jag tröttnade på svart, svart och åter svart. Har HMs och kan rekommendera att köpa begagnat.

    En mjölkuppsamlare använde jag till första barnet men inte nu till andra.

    Det är vad jag använt när det gäller amningsgrejer. Fick en provförpackning med amningsinlägg och har använt 1. Köpte en handpump med första barnet men kom fram till att jag pumpade mer effektivt utan andra redskap än händerna.

  • Radhuspinglan

    Jag hade amnings-bh tills min son var kring året. Sedan fick han i princip bara bröstet på natten och morgonen och då hade jag bara ett linne.

  • mammalovis

    Till första barnet inhandlade jag två mjuka H&M-behåar i slutet av graviditeten, amningsinlägg, 2 långärmade och 2 kortärmade tröjor samt 2 operationsbehåar från Apoteket. Sedan fick jag både cylinderpump och Aventpump av en kompis.

    När bebisen kom använde jag operationsbehåarna från Apoteket då de inte satt åt. Behåarna från H&M blev för små, så efter betongbrösten passerat efter 3-4 dagar köpte jag 3 nya amningsbehåar på Lindex.
    Då bebisen kom på vintern gick jag runt på 3 långärmade amningströjor, 4 kortärmade och några nattröjor med knäppning ner på halva magen till natten (från KappAhl). Jag läckte mycket mjölk så jag skaffade mjölkuppsamlare. Amningsinläggen i tyg användes sällan då jag hade för få och de blev blöta fort. Pumpen använde jag när jag började jobba 2 månader när bebisen var 6 månader och jag ville bibehålla amningen, men överleva för stunden. Amningshanddukar (IKEAs 10-pack små handdukar) placerade jag ut överallt då de gick åt för alla kräkor. En sjal var bekvämt att ha med om jag ammade offentligt.

    Inför andra barnet, en sommarbebis kompletterade jag med några fler 3/4-tröjor då de kommit med lite fräschare blåvitrandiga tröjor (H&M) och jag slapp gå i bara urtrist svart och vitt (gillar mycket färg annars). Några av tröjorna från första barnet blev till slut ganska slitna med andra, särskilt de jag sov i. Dessutom hade jag inte längre egen tvättmaskin därav behovet med kläder för uppåt en vecka.

    Pumpen och mjölkuppsamlare använde jag inte alls med andra. Däremot skaffade jag amningsnapp redan innan barnet kom då jag använde det efter rekommendationer på bb med första (inåtvänd bröstvårta). Så mycket beror på hur amningen går. En del pumpar tidigt, så det kan ju vara bra att kolla utbudet, men köpa när behovet uppstår. Mjölkuppsamlare och amningsinlägg finns ju i mataffären, Bepathen för såriga bröstvårtor (lätt röda bebisrumpor) och amningsnappar i olika bröstvårtsstorlekar på Apoteket.

  • mammalovis

    Avents bröstvårtsskydd är i en storlek, Meledas har 3 beroende på bröstvårtans storlek. Jag började med Avent på båda barnen. Med andra kokade sambon sönder Avents (några dagar gamla) så det fanns bara Meledas att välja på. De var svårare att veta rätt storlek på, men funkade också.

  • Bambusa

    Jag fick medelas utprovade på amningsmotagningen.. har L men de var gränsfall till liten ? Borde kanske finnas större...


    mammalovis skrev 2014-06-10 15:38:37 följande:
    Avents bröstvårtsskydd är i en storlek, Meledas har 3 beroende på bröstvårtans storlek. Jag började med Avent på båda barnen. Med andra kokade sambon sönder Avents (några dagar gamla) så det fanns bara Meledas att välja på. De var svårare att veta rätt storlek på, men funkade också.

Svar på tråden Den stora tråden om amning! Vilka amningsprylar behöver man?