Ewald01 skrev 2015-11-01 09:55:22 följande:
Okej
Tror dock att WHO studien inte behandlar fisk respektive fiskkött ....
Det gäller rött kött. Ko, gris, lamm osv.
Inte fågel (vitt kött) och inte fisk och skaldjur.
Det man har sagt nu är att
processade köttvaror som korv och skinka är cancerframkallande.
Här TROR jag (för det framkommer inte) att det även gäller sådant som kycklingkorv och rökt kalkon som smörgåspålägg. Alltså även vitt kött som processats. Det är oklart om det också gäller rökt fisk.
Riken för att drabbas av tarmcancer av något slag är satt till 5% om man inte alls äter processade köttvaror.
Äter man mer än 50 gram processat kött om dagen så ökar risken för cancer med 18%. Dvs man går från 5,0% till 5,9% risk.
En tämligen minimal riskökning alltså.
En skiva skinka väger ca 8-10 gram, en varmkorv ca 50 gram och en bratwurst runt 100 gram.
Vi kan alltså i lugn och ro fortsätta att äta en skinkmacka till frukost och makaroner och falukorv en gång i veckan. Det gör i praktiken ingen skillnad för cancerrisken.
När det gäller
rött kött så är man inte säker på om det är cancerframkallande eller ej men man råder folk att äta mindre än 500 gram i veckan - för säkerhets skull. Idag äter svensken ca 400 gram i veckan i snitt. Klart under den rekommenderade gränsen.