• DanielPlainview

    Äta fisk?

    Jag och min sambo är gravida i femte månaden. Till saken.

    Det här med att man inte ska äta viss kost, vilka belägg finns det för det? Vi äter själfiskad fisk från både Mälaren och Östersjön. Ibland flera gånger i veckan. Man har ju hört att det inte ska vara bra. Men man hör så mycket där ute. Vad säger ni?

  • Svar på tråden Äta fisk?
  • alade

    Livsmedelsverket är väl de som har vettig info att gå efter och de tycker att vissa sorters fisk från Östersjön bara ska ätas 2-3 ggr/år. Vad är det för fisk ni äter?

    Om du går till deras hemsida och söker på gravid kommer du snabbt att hitta en lista där med rekommendationer kring just egenfångad fisk.

  • punchrullen

    Främst fet insjöfsk och fisk från östersjön som den gravida kvinnan ska undvika (1-2ggr/år är ok). Varför? Tyvärr ackumuleras miljögifter som PCB och dioxiner i fiskens fett som i sin tur ackumuleras i vår kropp och som stannar där. Vill minnas att det hamnar i moderns bröstmjölk också. Så jag skulle rekommendera att inte äta nåt mer för kvinnans del.

  • Krusbärskompott

    Hej och grattis!

    Det är svårt det där med kostråd och det finns skral evidens för mycket vad gäller gravida.

    Livsmedelsverket jobbar utifrån minsta möjliga risk i sina råd. Det man vet är att det finns onyttiga saker i insjöfisk, typ dioxiner och tungmetaller och annat som kan vara skadligt för fostret i hög dos så därför rekommenderar de att man bara äter det någon enstaka gång under graviditet.

    Sedan är det ingen som vet exakt när det blir skadligt, det är inte möjligt att göra studier på exakt hur mycket insjöfisk en gravid måste äta för att fostret ska ta skada, det vore helt oetiskt.

    Det är precis samma sak som med alkohol för gravida. Vi vet att foster kan ta allvarlig skada av många och höga doser alkohol (finns fall med kvinnor som haft alkoholproblem under graviditet). Men ingen vet vad som är säkert och det går inte att göra studier på. Förmodligen har ett halvt glas vin någon enstaka gång ingen som helst skadlig effekt men man vet inte när det blir skadligt och rekommenderar därför nolltolerans.

    Lycka till!

  • Ciconiidae

    Tänk på att ni inte ska äta fiskleverolja heller pga A-vitaminet.

    Häftigt att ni är gravida samtidigt, är ni ungefär lika långt gågna också då när du skriver att ni är i femte månaden?

Svar på tråden Äta fisk?