• Apricospaj

    Era absolut godaste recept :)

    Hej!

    Vi älskar att laga mat här hemma. Vi provar gärna nya recept och nu hoppas jag att ni kan skriva ner era favoriter.

    Både mat och efterätter gärna!

    Något ni provat själva och vet att det blir gott:)

    Så snälla skriv alla goda recept ni har.

  • Svar på tråden Era absolut godaste recept :)
  • Kirenaj68

    Något superrecept har jag väl inte att komma med, men ett gott förslag på tilltugg. Ta en Haloumiost och skär den i bitar som ser ut som pommes. Linda sedan varje bit ost med en skiva bacon. Lägg sedan bitarna på en inpenslad ungsform och ställ in det ugnen i 20-25 min i 220 grader. Tänk på att effekten kan variera från ugn till ugn, så ha en koll så det inte vidbränns. Sedan är det bara att servera det. Hoppas att det smakar

  • Johanna4444

    Ungersk gulaschsoppa med högrev!


    1 kilo benfri högrev

    1/2msk+1 tsk salt

    2 gula lökar

    2 vitlöksklyftor

    2msk+2 msk olivolja

    25g+25g smör

    1 1/2 msk paprikapulver

    1 tsk mald kummin

    1 tsk chilipeppar

    1 liter vatten

    2 oxbuljongtärningar

    5 dl porter

    1 burk krossade tomater, (400 g)

    2 krm nymald svartpeppar

    4-5 potatisar, (350 g)

    2 röda paprikor

    1 citron, pressad saft 

    2 vitlöksklyftor

    1 knippa bladpersilja

    1 citron, rivet skal -

    Tillbehör
    2 1/2 dl smetana eller crème fraîche 

    Gör så här:

    1. Skär upp köttet i tärningar och blanda med 1/2 msk salt.

    2. Hacka och skala vitlök och lök. Fräs i 2 msk olja och 25g smör tills löken blir genomskinlig.

    3. Krydda köttet med paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs 2 minuter till. Lägg i löken i en gryta.

    4. Bryn köttet i 2msk olja och 25g smör tills den fått fin färg.

    5. Lägg högrevet i en gryta. Addera vatten, buljongtärningar, porter, krossade tomater och peppar. Låt sjuda under lock i 1-2 timmar. 
    6. Skala potatis och tärna. Kärna ur och skär upp paprikan. Blanda ner alltsammans i grytan och sjud i ytterligare 15 minuter.

    7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.

    8. Gremolatan gör du genom att skala och finhacka vitlöken. Hacka persilja, blanda vitlök, persilja och citronskal till en mix 

  • Kazza

    Jag har hittat ett jättebra recept på hemgjord gyros som jag brukar passa på att göra när det är bra pris på fläskkarré. Det blir supergott och funkar bra att frysa in i mindre omgångar och ta upp och steka på. Snabb och smarrig gyros om det finns pitabröd i frysen också. Vardagstrolleri...

    Har även bjudit med hemgjord pommes när vi haft gäster. Väldigt uppskattat!

    Brukar göra på ca 3 kg per gång och då kört lite längre i ugnen än det står i receptet.

    victoriasprovkok.se/2016/10/gyroskott-och-hemmagjord-gyroskebab.html

  • Apricospaj

    Meandhim:

    Har hunnit prova din rätt nu men med torsk istället det hade vi hemma. Blev såååå gott!!

    Tusen tack alla för era recept. Ska försöka prova så många som möjligt :)

  • Kirenaj68
    Kirenaj68 skrev 2018-03-19 20:52:35 följande:

    Något superrecept har jag väl inte att komma med, men ett gott förslag på tilltugg. Ta en Haloumiost och skär den i bitar som ser ut som pommes. Linda sedan varje bit ost med en skiva bacon. Lägg sedan bitarna på en inpenslad ungsform och ställ in det ugnen i 20-25 min i 220 grader. Tänk på att effekten kan variera från ugn till ugn, så ha en koll så det inte vidbränns. Sedan är det bara att servera det. Hoppas att det smakar


    Hmmm...Märkligt att mitt inlägg skickades 4 gånger. Jag klickade ju bara en gång.
  • Apricospaj

    Haha jaa. /kirenja68 har du fler tips på tilltugg och smårätter? Tycker de passar så bra nu till helgen :)

  • MeandHim
    Apricospaj skrev 2018-03-20 16:39:20 följande:

    Meandhim:

    Har hunnit prova din rätt nu men med torsk istället det hade vi hemma. Blev såååå gott!!

    Tusen tack alla för era recept. Ska försöka prova så många som möjligt :)


    Vad kul att ni gillade det :) torsk hade jag i början men föredrar laxen. Det positiva är ju att man kan variera :)
  • Apricospaj

    Meandhim: idag har vi köpt hel lax sida så får se vad vi gör med den:)

    Här har jag två goda fiskrecept som vi älskar här hemma!

    Lax med tomat/basilika :

    Laxfileer

    1 kruka basilika

    3 tomater

    1 burk creme fraishe

    Salt peppar, citronpeppar om man vill

    (Vitlök) om man vill

    Sätt ugnen på 200-225 grader

    Salta och peppra Laxfileerna lägg e i en ugnsfast form.

    Såsen:

    Hacka tomaterna, ta gärna ut "kärnhuset" så blir det inte så blaskig sås.

    Hacka basilikan och blanda med tomaterna och creme fraishe. Krydda med salt peppar vill man så kan man pressa i vitlök.

    Häll såsen över laxen och in i ugnen.

    Vi brukar servera med både ris och kokt potatis och en god sallad:)

  • Apricospaj

    Fisk med färskoststäcke:

    Valfri fisk

    Philadelphia

    Örter tex dill eller persilja

    Örtsalt eller vanligt salt

    Vitlök (valfritt)

    Lite pressad citron (valfritt)

    Lite hackad lök (valfritt)

    Rör ihop osten med de i ingridienser ni valt.

    Bred över fisken och in i ugnen.

    Så enkelt men sååå gott:)

    Passar all fisk!

    Vi brukar servera med kokt potatis och/eller ris och en god sallad:)

    Det är även gott att skiva tomater väldigt runt och lägga över allting som ett lager. Även skiva rödlök tunna och lägg i formen runt fisken blir super gott!!

  • Anonym (Mums)
    Johanna4444 skrev 2018-03-20 11:20:31 följande:

    Ungersk gulaschsoppa med högrev!

    1 kilo benfri högrev1/2msk+1 tsk salt2 gula lökar2 vitlöksklyftor2msk+2 msk olivolja25g+25g smör1 1/2 msk paprikapulver1 tsk mald kummin1 tsk chilipeppar1 liter vatten2 oxbuljongtärningar5 dl porter1 burk krossade tomater, (400 g)2 krm nymald svartpeppar4-5 potatisar, (350 g)2 röda paprikor1 citron, pressad saft 2 vitlöksklyftor1 knippa bladpersilja1 citron, rivet skal -Tillbehör2 1/2 dl smetana eller crème fraîche Gör så här:1. Skär upp köttet i tärningar och blanda med 1/2 msk salt.2. Hacka och skala vitlök och lök. Fräs i 2 msk olja och 25g smör tills löken blir genomskinlig.3. Krydda köttet med paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs 2 minuter till. Lägg i löken i en gryta.4. Bryn köttet i 2msk olja och 25g smör tills den fått fin färg.5. Lägg högrevet i en gryta. Addera vatten, buljongtärningar, porter, krossade tomater och peppar. Låt sjuda under lock i 1-2 timmar. 6. Skala potatis och tärna. Kärna ur och skär upp paprikan. Blanda ner alltsammans i grytan och sjud i ytterligare 15 minuter.7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.8. Gremolatan gör du genom att skala och finhacka vitlöken. Hacka persilja, blanda vitlök, persilja och citronskal till en mix 


    Gulasch är verkligen bland det godaste som finns. Själv skippar jag citronen och tar lite extra potatis. Annars är mitt recept rätt likt
  • Anonym (Grillat är godast)

    Hemmagjorda grillade hamburgare.
    Bra köttfärs som man blandar i lite liquid smike i.
    Gör två tunna burgare och lägg ost på ena och lägg sen den andra burgaren över osten och pressa ihop.
    Grilla på kol- eller vedgrill
    Servera i rostat bröd med grillade bacon, karameliserad lök, tomatskiva och saltgurka.
    Klyftpotatis
    God öl till.

    Tacokyckling på grill.
    Gnid in kycklingfiléer i tacokrydda och olja.
    Grilla.
    Tillbehör
    Klyftpotatis
    Fetaostfylld tomat som tillagats i folie på grillen.
    Bacon, lök och mozzarellafylld paprika tillagad i folie på grillen.
    Rött vin för kryddig mat.

  • Apricospaj

    Enkel fiskgratäng

    800 gram torsk

    5 dl creme fraishe

    Kokta ägg

    Dill

    Citron

    Kryddor som du tycker om t ex salt och citronpeppar

    Potatismos som du gillar att göra den:)

    Sätt ugnen på 225 grader

    Krydda fisken med tex salt och citronpeppar.

    Blanda creme fraishen med pressad citron, dill och hackade kokta ägg och lite kryddor.

    Häll över fisken sen in i sen potatismos över allting och in i ugnen:)

    Ni kan även börja med fisken och såsen sen lägga över moset på slutet och in i ugnen igen tills de fått lite färg:)

  • Anonym (Grillat är godast)

    Strimla kycklingfiléer i lagoma bitar och fräs på i stekpanna, lägg åt sidan.
    Stek en finhackad gul lök med en röd och en grön paprika i bitar tillsammans med en finhackad röd chilifrukt. I med vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Fräs ihop kort stund och ha därefter i en burk hela skalade tomater och koka ihop. När såsen är fördigkokt lägga i kycklingen och servera med färsk fettuccini och toppa med en klick matyoghurt när det ligger på tallriken.

    Finhacka en chilifrukt och stek ihop med en kruka hackad basilika och pressad vitlök. När det är mjukt utan att tagit färg häll i en stor näve delade körsbärstomat och stek ihop en stund innan du slår på 2,5 dl grädde. Koka ihop och när det nästan är klart häll i en påse tinade räkor utan skal. Vänta till räkorna blivit genomvarma och servera med valfri pasta. Jag föredrar tjock spagetti eller tagliatelle.

  • Apricospaj

    /johanna4444: går det att utesluta buljongtärningarna tror du? Finns det något man kanske kan byta ut det mot? Med vänlig hälsning,

  • MeandHim
    Apricospaj skrev 2018-03-22 13:48:37 följande:

    Meandhim: idag har vi köpt hel lax sida så får se vad vi gör med den:)

    Här har jag två goda fiskrecept som vi älskar här hemma!

    Lax med tomat/basilika :

    Laxfileer

    1 kruka basilika

    3 tomater

    1 burk creme fraishe

    Salt peppar, citronpeppar om man vill

    (Vitlök) om man vill

    Sätt ugnen på 200-225 grader

    Salta och peppra Laxfileerna lägg e i en ugnsfast form.

    Såsen:

    Hacka tomaterna, ta gärna ut "kärnhuset" så blir det inte så blaskig sås.

    Hacka basilikan och blanda med tomaterna och creme fraishe. Krydda med salt peppar vill man så kan man pressa i vitlök.

    Häll såsen över laxen och in i ugnen.

    Vi brukar servera med både ris och kokt potatis och en god sallad:)


    Brukar oxå göra den, supergod! Och så smidigt i ugnen :)
  • MeandHim
    Apricospaj skrev 2018-03-22 13:48:37 följande:

    Meandhim: idag har vi köpt hel lax sida så får se vad vi gör med den:)

    Här har jag två goda fiskrecept som vi älskar här hemma!

    Lax med tomat/basilika :

    Laxfileer

    1 kruka basilika

    3 tomater

    1 burk creme fraishe

    Salt peppar, citronpeppar om man vill

    (Vitlök) om man vill

    Sätt ugnen på 200-225 grader

    Salta och peppra Laxfileerna lägg e i en ugnsfast form.

    Såsen:

    Hacka tomaterna, ta gärna ut "kärnhuset" så blir det inte så blaskig sås.

    Hacka basilikan och blanda med tomaterna och creme fraishe. Krydda med salt peppar vill man så kan man pressa i vitlök.

    Häll såsen över laxen och in i ugnen.

    Vi brukar servera med både ris och kokt potatis och en god sallad:)


    Brukar oxå göra den, supergod! Och så smidigt i ugnen :)
  • Beccus

    Het kycklinggryta

    Kycklingfilé

    3 Paprikor ( 1 av varje färg)

    Vitlök

    1 Gul lök

    Grädde

    Creme fraiche

    Hacka paprikorna & löken fint. Dela kycklingen i lagom bitar (tärningar) stek grönsakerna först, krydda med cayennepeppar, curry & salt. Lägg åt sidan medans kycklingen steks. Lägg tillbaka grönsakerna när kycklingen är genomstekt. Häll på grädde och eventuellt lite vatten. Häll i 1 burk creme fraiche på slutet.

    Servera med tagliatelle eller ris

Svar på tråden Era absolut godaste recept :)