Ungersk gulaschsoppa med högrev!
1 kilo benfri högrev
1/2msk+1 tsk salt
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2msk+2 msk olivolja
25g+25g smör
1 1/2 msk paprikapulver
1 tsk mald kummin
1 tsk chilipeppar
1 liter vatten
2 oxbuljongtärningar
5 dl porter
1 burk krossade tomater, (400 g)
2 krm nymald svartpeppar
4-5 potatisar, (350 g)
2 röda paprikor
1 citron, pressad saft
2 vitlöksklyftor
1 knippa bladpersilja
1 citron, rivet skal -
Tillbehör
2 1/2 dl smetana eller crème fraîche
Gör så här:
1. Skär upp köttet i tärningar och blanda med 1/2 msk salt.
2. Hacka och skala vitlök och lök. Fräs i 2 msk olja och 25g smör tills löken blir genomskinlig.
3. Krydda köttet med paprikapulver, kummin och chilipeppar och fräs 2 minuter till. Lägg i löken i en gryta.
4. Bryn köttet i 2msk olja och 25g smör tills den fått fin färg.
5. Lägg högrevet i en gryta. Addera vatten, buljongtärningar, porter, krossade tomater och peppar. Låt sjuda under lock i 1-2 timmar.
6. Skala potatis och tärna. Kärna ur och skär upp paprikan. Blanda ner alltsammans i grytan och sjud i ytterligare 15 minuter.
7. Smaka av med citronsaft och 1 tsk salt.
8. Gremolatan gör du genom att skala och finhacka vitlöken. Hacka persilja, blanda vitlök, persilja och citronskal till en mix