• Rotfrukt

    Mathem pudlar och tar bort Hijabbild!

    I veckan hade Mathem en reklambild på en leende kvinna i Hijab som hyllade sin frihet. Men efter en massiv kritik b.la från organisationer som kämpar mot hedersproblematik så valde man att pudla och tog bort bilden. Med tanke på att kvinnorna nu med risk för livet kämpar för att slippa bära plagget är väl kritiken ganska befogad? Eller var det fel och ett intrång i kvinnors rätt att klä sig som dom vill?

    Omröstning
    Du måste logga in för att rösta eller se resultatet av omröstningen.
  • Svar på tråden Mathem pudlar och tar bort Hijabbild!
  • Postman
    annabellelee skrev 2022-10-24 08:13:47 följande:
    Eller hur! Att visa kvinnor som lever i Sverige och som valt att bära slöja känns naturligt och inkluderande. Att osynliggöra och skambelägga dessa kvinnor är väl knappast rätt väg?

    Men det är det som gör det så knepigt, genom att tillåta det så befäster vi samtidigt att det är okey att flickor/kvinnor döljer sig. Det är också märkligt att det bara är flickor/kvinnor som ska behöva bära detta, aldrig män. Flickorna/kvinnorna verkar heller aldrig få kasta av sig dessa heller, till och med när de badar offentligt så ska det vara på. Jag kommer alltid att ha svårt att se dessa flickor/kvinnor som fria människor som får klä sig hur de vill eller vara hur de vill även om det är det som jag helst av allt egentligen vill att de ska få.
  • Kockobello
    Rotfrukt skrev 2022-10-24 11:32:59 följande:

    Hur mycket val har den här lilla flickan att själv få välja sin klädsel?


    Ingen annan har heller fått välja klädsel.
  • Anonym (.)
    Rotfrukt skrev 2022-10-24 11:32:59 följande:

    Hur mycket val har den här lilla flickan att själv få välja sin klädsel?


    Lika lite val som andra barn i hennes ålder. 
  • Anonym (M)

    Tänk vad skönt det vore om inte allt skulle tolkas som ett politiskt ställningstagande hela tiden. Folk är så fruktansvärt överkänsliga idag att man inte vet om man ska skratta eller gråta. 

  • lövet2
    Anonym (Lisa) skrev 2022-10-24 08:07:37 följande:
    Men nunnor blir ju inte påtvingade en dok då de är sju och stenade om de tar av sig den, utan det är ju ett val de gör i vuxen ålder att bli nunna. Alla som är nunnor har aktivt valt att bli det och ta på sig huvuddoket men det är långt ifrån alla kvinnor med slöja som har valt det själv. Hur kan du inte se att det är så långt ifrån varandra så det går inte att jämföra?
    Det har varit vanligt i hundratals år, att kvinnor har tvingats i kloster. De har inte valt att bli nunnor, utan de har tvingats till det. Samtidigt finns det också en hel del nunnor som valt det själv (även om vissa av dem hjärntvättats sedan födseln för att vilja det).
    Samma sak gäller hijab. En del kvinnor tvingas bära hijab mot sin vilja. Andra kvinnor väljer det efter att ha hjärntvättats från barndomen. Och så har vi då kvinnorna som frivilligt och glatt bär hijab för att de själva kommit fram till att det är vad de vill.

    I mina ögon är det likvärdigt, och vi kan inte bara låtsas som att det inte finns kvinnor i hijab. De finns precis lika mycket som nunnor.
  • nattuw
    Rotfrukt skrev 2022-10-23 15:39:03 följande:
    Mathem pudlar och tar bort Hijabbild!

    I veckan hade Mathem en reklambild på en leende kvinna i Hijab som hyllade sin frihet. Men efter en massiv kritik b.la från organisationer som kämpar mot hedersproblematik så valde man att pudla och tog bort bilden. Med tanke på att kvinnorna nu med risk för livet kämpar för att slippa bära plagget är väl kritiken ganska befogad? Eller var det fel och ett intrång i kvinnors rätt att klä sig som dom vill?


    Med tanke på händelserna i Iran, som det även rapporterats om i svenska medier, så får det nog anses vara lite klantigt att välja just den bilden just nu för en reklamkampanj där det talas om frihet.

    Det är inte utan att man börjar fundera på om det är samma reklambyrå som låg bakom H&M:s reklam. Åtminstone verkar fingertoppskänslan ligga på en likartad nivå.
  • Xenia

    Jag tycker det var tondövt av Mathem. Nu kastar kvinnor slöjan i Iran och protesterar mot förtrycket. De gör detta med livet som insats.

    Samtidigt måste det vara helt ok att t ex i reportage visa kvinnor med huvudduk. De finns inte bara i hemmet utan inom många yrken. Det är inte rätt att osynliggöra dem.

    Däremot är det en styggelse med barn i slöja. Slöjan är till för att kvinnor ska vara anständiga och inte locka män. Då blir det en sexualisering när barn går omkring i hijab.

  • Xenia
    Rotfrukt skrev 2022-10-23 22:26:31 följande:

    När över tusen personer i Dalarna skrev högskoleprovet hittade inte oväntat SVT en slöjbärande tjej till reportaget. Är väl mer regel än undantag och följer bara deras vanliga agenda!
    www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/matten-svarast-pa-hogskoleprovet


    Vilken agenda syftar du på?

    Är det inte positivt att unga muslimska kvinnor vill studera på högskolan? De tänker alltså inte nöja sig med att bli bortgifta med en kusin från hemlandet så snart de slutat skolan och sedan stanna hemma och föda barn.
  • Xenia
    Anonym (Lisa) skrev 2022-10-23 23:00:22 följande:
    Är det rätt att de som flyr länder där de har varit förtryckta för att de har vägrat slöja ska mötas av slöjor i media här i Sverige? Ett land som kallar sig för ett föregångsland, ett sekulariserat land som kämpar för de utsatta?
    Det är väl en jäkla skillnad! I Sverige får kvinnor klä sig som de vill. De påtvingas inte slöja av staten. 

    Media ska skildra verkligheten. Förekommer det kvinnor i slöja så ska de förstås synas i media också. Reklam är en annan sak, där undviker man allt som kan vara kontroversiellt.

    Om kvinnor från Iran inte skulle tåla att se kvinnor med hijab i media, då skulle de väl inte tåla att se det på gatorna heller? Ska vi för deras skull förbjuda hijab?

    Att staten Sverige är sekulariserad betyder inte alla människor är sekulariserade. Vi har religionsfrihet i Sverige. Vi förbjuder inte hijab liksom vi inte förbjuder halsband med kors eller davidstjärna el sikh-turban.

    När det är kallt och blåsigt brukar jag ha schal på huvudet, tycker du att några moralpoliser ska slita av mig den?
Svar på tråden Mathem pudlar och tar bort Hijabbild!