• tamtamtam

    Kränkande särbehandling som konsult; får gå.

    Kränkande särbehandling som konsult; får gå. 
    Hej, jag har kollat runt lite på olika trådar och på information från facket men får inget riktigt vettigt svar i mitt fall. Därför vänder jag till FL.se
    OK, så jag är en IT konsult som är anställd på konsultbolag och har varit placerat hos ett kundbolag sedan augusti i år. Kundbolaget har haft problem med att hitta någon med rätt kunskaper tills jag dök upp och sökte tjänsten som konsult.
    Allt var bra i början under några månader men under den senaste månaden har jag blivit utfryst i min grupp på kundbolaget. Kollegorna vägrar att utbilda mig i de komplicerade system och har aktivt undvikit och undergrävt mig. Jag tog upp det med chefen på platsen som har sett beteende och då ordnade han ett möte med de 2 berörda för att se varför de gör så.
    De är konflikträdda och kan inte svara varför de har gjort så mot mig och säger bara att jag inte passar in i gruppen. Feedbacken på övrigt har varit bra från andra kollegor och de andra kunder som vi supporterar. Jag har också bidragit till stabilare tekniska system i och med att jag löste ett problem som fanns i flera år.  
    Kundbolaget via chefen på plats har valt att säga upp konsult kontraktet (med uppsägningstid på 1 månad) som betyder att jag kommer sitta på bänken hos konsultbolaget utan arbete på obestämd tid tills konsultbolaget hittar ett annat uppdrag till mig. 
    För övrigt, är jag invandrare med ett europeiskt ursprung (vit), svenska är inte mitt modersmål men jag anser mig flytande i språket. Bott i Sverige sedan 2014 men är inte Svensk medborgare.
    Min fråga till er är har jag rätt att driva ovannämnda ärendet på rättsligt sätt?
    Som jag förstår det, kan man ta det via arbetsrätten men i dessa fall om jag är anställd på själva kundbolaget. Hur blir det pga att jag är konsult? Förväntas att jag ska ta det och försvinna?
    Vill ha juridiskt råd, eftersom jag är ledsen, kränkt och förbannad. 
    Tack på förhand.
    T
  • Svar på tråden Kränkande särbehandling som konsult; får gå.
  • tamtamtam

    Sorry för dubbla trådar, moderator kan stänga de gamla eftersom formateringen var helt fel. Vill gärna behålla den här version.

  • Friger

    Visst är det tråkigt när man förlorar ett uppdrag. Men det händer ibland. Så är livet som konsult. Du har få rättigheter och noll trygghet.

    Dra inte kränkt/rasistkortet. Alla konsulter hänger på en sytråd.

    Du vet själv om du gjort något fel. Har du inte det så är det bara att hoppas på att nästa ställe blir bättre!

  • AnnaSthlm

    Nej, gräv inte mer i det. Du kommer att förstöra ditt rykte och minska chansen för nya uppdrag framöver, även om du byter konsultbolaget. Det är ett litet ankdamm där alla pratar med alla.
    Det sannolika är att din uppkomst har lyft upp till ytan gamla problem där du som inhyrd är det lätta "offret" i gruppdynamiken. 
    Fokusera energin på framtiden och avsluta uppdraget på ett respektfullt sätt. Det vinner du på i längden. 

  • Aniiee

    Nej, alltså... det är så det är att vara konsult. Man har ett uppdrag, tidsbestämt eller målbestämt oftast, och när de känner attt de är klara med dig, inte behöver dig längre eller du utfört ditt uppdrag, ja, då sägs konsultuppdraget upp.  Det kan mycket väl vara så att eftersom du fick till ett mer stabilt system så känner de att de inte behöver dig mer. Behöver inte vara något personligt bara för att du haft en konflikt, även om det så klart kan kännas/verka så. Men det kan så klart vara så attt du... inte passar in i gruppen och får gå för det. Men var inte ledsen, kränkt eller fröbannad för det. Och var för helvete ingen rättshaverist. Du kan du lika gärna flytta hem igen.


    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • BuoBä

    Jag är i samma bransch. Nu gissar jag såklart bara, men det skulle kunna vara så att det faktum att du på kort tid har fixat ett problem som funnits i flera år, har gjort att de här personerna känner sig hotade. De har säkert inte orkat/klarat att ta tag i det, och nu får du dem att se inkompetenta ut. Eftersom du är konsult är den enklaste lösningen i deras ögon att frysa ut dig och få dig utbytt. Chefen på plats är säkert fullt medveten om dynamiken. Det är inte dig personligen det är ett angrepp på, utan din roll och vad du representerar. Som konsult är det faktiskt väldigt vanligt att man blir lite styvmoderligt behandlad, just för att man är inhyrd. Från smågrejer som att man får lite sämre kontor och inte blir bjuden på AW, till att man i princip blir syndabock och utkastad med huvudet före när något går fel (som man knappt ens har varit inblandad i). Det är bara att vänja sig. Fördelen med konsultrollen är att man slipper engagera sig i intern politik, prestige och annat trams. 

    Be om ett samtal/debriefing med din konsultchef efter du har slutat på uppdraget. Prata om hur man kan hantera den här typen av situationer. Ganska ofta är det lika bra att bara gå vidare. Det finns så gott som alltid nya intressanta uppdrag.

  • Aniiee
    tamtamtam skrev 2022-12-08 10:56:14 följande:

    "Du kan du lika gärna flytta hem igen."

    Oj, OK. :-/


    Det jag menar är att rättshaverister har svårt att få jobb att funka bland konsulter, om de är kända. Känd här i Sverige som rättshaverist = inga mer jobb. Troligare att få jobb i hemlandet, där TS (förhoppningsvis) inte är känt som en sådan.
    Ask them for their thoughts rather than assume, and when they speak, listen.
  • tamtamtam

    Jag har kommit fram till att jag inte driver någonting och försöker hålla god stämning under den tiden som finns kvar.
    Tack för alla svar.

  • me33

    Du är något av en patetisk person som kör rasist-kortet som många av er gör.

    "åh jag är ju stackars invandrare, det är därför"

    Senast jag tog en reality-check i det här landet är invandrare överrepresenterade inom många områden för att de har armbågat sig framåt i det området flitigt!

    Dessutom, är du konsult får du skylla dig själv.

  • Soppatorsken677

    Man tar ju in konsulter för att dom har en viss kompetens och bara behövs tillfälligt. Du har troligen gjort det du togs in för.


    Du låter väldigt junior i din inställning, men du lär dig.


    Dags för nästa uppdrag!

Svar på tråden Kränkande särbehandling som konsult; får gå.