• Mon 23 Jan 2023 09:49
    4064 visningar
    5 svar
    5
    4064

    Gymnasieval niu/ liu- fördelar och nackdelar?

    För ungdomar mycket aktiva i en lagsport.


    Vad är för- och nackdelarna att söka ett gymnasieprogram med Niu eller Liu? 


     

  • Svar på tråden Gymnasieval niu/ liu- fördelar och nackdelar?
  • Mon 23 Jan 2023 10:14
    #1

    Det beror nog lite på vad det är för sport och hur upplägget är.

    I min stad finns RIG/NIU inom några idrotter.

    Inom en lagsport så bildas ett eget lag av de som kommer in. Det innebär att många som inte kommer in slutar eftersom det inte sällan blir så att deras lagkamrater kommer in och laget de spelat i försvinner.

    Inom andra lagidrotter så är inte upplägget så utan det är mer tre extra träningar i veckan på skoltid.

    I övrigt har de ett kompakt schema så att de kan gå på träningar som börjar relativt tidigt på eftermiddagarna och får mellis på skolan. Och ja, de får i princip obegränsat ledigt så länge det har med idrotten att göra.

    Framförallt brukar de som väljer, och kommer in, tycka att de får en sjukt kul gymnasietid eftersom alla i klassen är idrottsintresserade. Gick själv i en sådan klass på gymnasiet och vi var rätt kassa på alla vanliga ämnen (jämfört med våra naturparalleller) men kul hade vi och idrottade gjorde vi :)

    Har själv en son som ev ska söka till nästa år, dock håller han på med en individuell idrott så för hans del handlar det bara om att få tid att träna på skoltid. Om han söker eller inte beror nog mest på om han vill gå en linje där det är möjligt. Det har han inte bestämt än.

  • Mon 23 Jan 2023 10:15
    #2

    Och just ja, nackdelarna är såklart att du har mindre fria val. Då en del av de fria valen äts upp av ditt idrottsval.

  • Anonym (---)
    Mon 23 Jan 2023 10:38
    #3

    Jag arbetar på en skola med idrotter NIU och LIU. De elever som kommer in på NIU är ofta oerhört målinriktade (oavsett vilken idrott), satsar stort och drömmer om karriär inom idrotten. De som är på LIU var ju inte tillräckligt bra för att komma in på NIU och satsar därför kanske inte lika hårt och blir heller inte (generellt) lika stressade om det inte går bra i idrotten under perioder. 

    Hos oss går man i samma klasser och det är enbart på idrotten man tränar i olika träningsgrupper, så allt handlar givetvis inte om nivån på idrotten. I idrottsgrupperna finns elever som går olika program men som kommit in på NIU/LIU så man får vänner både inom idrottsgrupperna och i sin vanliga klass. 

    Mycket hänger på hur villig du är att satsa på din idrott. Jag vet några elever som bytt från NIU till LIU efter ett tag, tex på grund av någon skada. Då var det en lättnad att det gick att göra så. 

  • Mon 23 Jan 2023 21:06
    #4

    Men hur blir det om man spelar i ett lag nära där man bor. Och så går på man gymnasiet en bit därifrån och kör lagsporten på skolan. Fortsätter man ändå i sitt vanliga lag också eller hur blir det?

  • Anonym (---)
    Mon 23 Jan 2023 21:15
    #5
    Alexi skrev 2023-01-23 21:06:57 följande:

    Men hur blir det om man spelar i ett lag nära där man bor. Och så går på man gymnasiet en bit därifrån och kör lagsporten på skolan. Fortsätter man ändå i sitt vanliga lag också eller hur blir det?


    För att söka NIU så måste man tillhöra ett lag eller en förening. Det är ju inte skolan som väljer ut till NIU-platserna utan det gör Idrottsförbunden. Man spelar därmed i sitt vanliga lag på kvällar/helger och har NIU-träning på skoltid. 

      
Svar på tråden Gymnasieval niu/ liu- fördelar och nackdelar?