Dr Nail skrev 2024-01-14 13:41:05 följande:
Vodka då?
Alkoholen verkar histaminfrisättande i kroppen så starksprit är ingen höjdare OM det är histamin man har problem med.
En vanlig orsak till histaminintolerans (men det finns fler) är att enzymnet DAO i kroppen har starkt nedsatt aktivitet. Histaminet i maten behöver brytas ner men killen som ska göra det har slutat jobba, helt enkelt. Och orsaken till det i sin tur kan var en kraftig virus- eller bakterieinfektion, men man vet inte exakt hur det går till.
Hur en histaminintolerant person reagerar efter sin lunch är en kombo av
- mängden histamin i maten vi äter
- ämnen vi äter som ökar den interna frisättningen av histamin i kroppen, som t.ex. alkohol, banan, skaldjur och citrusfrukter
- ämmen vi äter som direkt hämmar enzymet DAO (diaminoxidas) som ska bryta ner histaminet efter att det har gjort vad det ska i kroppen.
- medelvärdet av histamin i blodet över 2-3 dagars tid
Därför kan den personen uppleva att de äter en sak ena dagen och det går helt bra, men äter de samma histaminrika sak igen nästa dag så spårar det ur och de får allergisk reaktion eftersom de då har kommit över den koncentration histamin som utlöser reaktionen.
Man brukar tala om att vi har en "histaminhink" där det bara ryms en viss mängd, och när den överfylls så skvimpar det ut allergiska symtom. Därför kan vissa pollenallergiker må bättre av att äta låghistaminkost under de värsta veckorna på våren, det kan dra ner medelvärdet i blodet en smula och göra att kroppen inte får lika många allergiattacker.
Har man inte haft problem med histamin är det troligen inget man har hört om, för även de flesta läkare är dåliga på detta.