• Anonym (-)

    "Soft girl-trenden" och traditionella könsroller

    Det har varit på tapeten en del det senaste och folk verkar förvånade över utvecklingen. Är det bara jag som tycker den är trenden inte är det minsta förvånande? 

    Jämställdhetskampen har gått väldigt snabbt fram och vi är verkligen inte i mål på något sätt. Det som har hänt är egentligen att kvinnor förväntas leva på samma sätt som männen, dvs jobba heltid och kunna göra även det som förr räknades som typiskt manliga sysslor samtidigt som vi fortfarande förväntas sköta allt med hem och hushåll. Kanske inte uttalat, men det är precis så det ser ut i extremt många familjer. Hela jämställdhetskampen har inte lett till att vi delar all börda 50/50 utan att vi kvinnor helt enkelt fått mer på vår tallrik. Överallt läser man om kvinnor som stångar sig blodiga i försöken att dela hushållssysslorna och ansvar över barnen med sina partners, utan att lyckas. Vi har aldrig haft så många utbrända kvinnor som nu. 

    Är det då konstigt att det känns lockande att plocka bort en del av arbetsbördan, även om det innebär mer traditionella könsroller och ett steg tillbaka i det anseendet? Speciellt om det innebär mer tid med barnen.

    Inget sagt här om det är en bra eller dålig idé (det är självfallet en dålig idé att skrota en egen inkomst och sin framtida pension, om det inte finns en uppgörelse där inom familjen), jag förstår bara inte hur folk inte kunnat se det komma. 

     Iom digitaliseringen och sociala medier har det ju dessutom dykt upp många arbetstillfällen som kan skötas hemifrån, där folk helt enkelt faktiskt tjänar pengar samtidigt som de har mycket mer tid hemma och på så sätt kan "promota" en livsstil som går ut på att man spenderar mycket tid med familjen hemma.

    Jag tror helt enkelt vi får anpassa oss till detta och inte bara slå ifrån oss det som något tramsigt och korkat. Uppenbarligen har vi inte lyckats med att dela livet jämställt och så länge männen inte är med på det så har vi inte jättemånga optimala alternativ. Kvinnor vill inte bränna ut sig och gör det dom kan för att leva ett bra liv. Då blir det nog viktigare att kunna tänka "hemmafru 2.0" som ett alternativ, där kvinnan inte sätter sig i en ekonomiskt underlägsen position.    

  • Svar på tråden "Soft girl-trenden" och traditionella könsroller
  • Anonym (Handlar om lathet)
    Anonym (-) skrev 2024-03-22 12:04:08 följande:
    Jag håller inte riktigt med dig. Visst finns så klart de du pratar om men de jag sett gör bra mycket mer än bara lagar mat. De tar hand om hela hemmet, ofta är dom intresserade av att vara självförsörjande, odlar, har kanske djur. Väldigt ofta har dom också barn. Något tv-spel har jag faktiskt aldrig sett, men det betyder ju så klart inte att det inte finns. Jag trodde i så fall du skulle dra upp "lyxhustruar" i städerna som springer runt på stan, shoppar osv. Just 50-talstrenden trodde jag inte var så stor i sverige? Har sett den på några få amerikanska tradwifes, men inte ens där är det normen. 
    Jag följer några sådana på social media. Just laga och servera middag och packa resterna i lunchlåda åt sin man är det "hemmafruiga" de gör. I övrigt är det 50tal, rockabilly och lite moderna kläder fast på thrift shop/outlet/"cheap yet stylish".

    Mycket saker i stil med bikini try-on där man köper 30 olika bikinis för under 30 dollar styck och visar bilder på sig i,lite hemmagymmande och så alltid tv-spelandet.

    En väldigt soft, bekväm tillvaro där mannen gör allt. Jag vet inte hur mycket man kan klandra de unga kvinnorna själva för livsstilen eller de oftast 5-15 år äldre makarna för att de tillåter det.

    Samtidigt som då de målar ut sig som världens bästa fru  och kvinna ust för det där med middagen och lunchlådan. Är det liksom den nivån män har som krav på kvinnor och det där är vad som gör män lyckliga så har jag definitivt överarbetat.

    .  
  • Core

    Haha! Du måste vara till åldern kommen. Se dig omkring och se att det är tvärt om. Unga män är de som vabbar, takbyte föräldraledigt, städar etc.

    Det handlar om att den manliga rollen har blivit glorifierad, den är inte så fantastisk som den kanske framställts av de värsta feministerna. Varför tror ni män har varit försupna svin som tagit sig av daga? För att det är kul att vara man med allt vad det inneburit?

  • Anonym (...)

    Ja, eftersom män suger på allt som heter hushållsarbete/ta hand om barn så fattar man väl att kvinnor inte orkar mer.

    Liksom grattis till oss. Förutom att ta hand om allt rörande hus, hem, sociala kontakter mm fick vi även börja bidra ekonomiskt till hemmet. Wow, vilken vinst...

    Jag vet inte ens hur man ska lösa det, ärligt. Jag är feminist och har alltid varit stolt över det, men ärligt detta som skapats är en shitshow där kvinnorna återigen är förlorarna.

    Vi kan inte vinna?

  • baambaam

    Jag är inte intresserad av att jobba häcken av mig och får mindre tid med barnen. Jag förstår inte riktigt vad man ska ha en hemmafru till för? Barnen är ju i skolan under dagen...

  • Anonym (X)
    Core skrev 2024-03-22 19:30:58 följande:

    Se dig omkring och se att det är tvärt om. Unga män är de som vabbar, takbyte föräldraledigt, städar etc.


    Fast det är inte vad statistiken säger.
  • Anonym (Yes)

    Jag håller med dig. Det är främst mammor med små barn som arbetar som blir utbrända sa min kurator när jag själv sökte hjälp för stress. Vi har nått jämställdhet på så att att vi jobbar lika mycket, men på hemmaplan är det fortfarande kvinnor som i ofta sköter det mesta med hem och barn. Utvecklingen på det planet går saktare även om det är bättre. 


    Sen har vi kvinnor en hormonell cykel som påverkar många väldigt många både i psykiskt mående och energinivå, vilket såklart blir värre av stress. Undrar om det alltid varit så vanligt med pms som nu eller om det är vårt hektiska samhälle som påverkat.

    Jag vill inte på något sätt tillbaka till 50-talet och inte behöva jobba, men anser att någon typ av förmån skulle ges till unga, arbetande kvinnor så längre det fortfarande är så ojämställt på hemmqplan. Vi ska inte glömma att förr arbetare mannen och kvinnan gjorde allt  hemma. Nu arbetar båda och många kvinnor gör fortfarande majoritet av arbetet hemma(vardagliga Som att laga mat, städa, ta hand om barnen). 

  • Core
    Anonym (X) skrev 2024-03-23 21:32:38 följande:
    Fast det är inte vad statistiken säger.
    Vilken ärlig statistik ska kunna visa på hur man har det i relationer?
  • Anonym (X)
    Core skrev 2024-03-24 00:55:48 följande:
    Vilken ärlig statistik ska kunna visa på hur man har det i relationer?
    Vad baserar du ditt påstående på då?
  • Core
    Anonym (X) skrev 2024-03-24 01:01:10 följande:
    Vad baserar du ditt påstående på då?
    Personligt perspektiv, de unga män jag har i min omgivning. Jag påstod aldrig att jag hade verifierad evidens bakom mitt påstående, till skillnad från dig. Vart är dina vetenskapliga artiklar då?
  • Anonym (Signmeup)

    Jag skulle nästan 100% välja att vara hemmafru om det var genomförbar. Min man och jag har inte den ekonomiska möjligheten tyvärr och det är hjärtekrossande att vara ifrån våran 1,5 åring pga jobb och relativt lång resa till/från jobbet. 


    Om det fanns ett ärligt val, som går ihop med ekonomin, så hade jag nog varit hemma. Detta förutsätter att vi har gemensam ekonomi, pension osv till mig med. Om det var socialt accepterat och anpassat att göra så tror jag fler hade varit hemma med barn och det blir då mer socialt för de som är hemma. 


    Detta kan gälla en pappa med tex och mamman jobbar. Här hemma har vi uppdelat så vi tar lika mycket av allt men jag tar lite mer med barnet. Mannen tar dock alla mornar så jag får sovmorgon och jag tar hand om lillen lite mer under lediga dagar. 

  • Anonym (X)
    Core skrev 2024-03-24 01:47:13 följande:
    Personligt perspektiv, de unga män jag har i min omgivning. Jag påstod aldrig att jag hade verifierad evidens bakom mitt påstående, till skillnad från dig. Vart är dina vetenskapliga artiklar då?

    Personliga anekdoter är helt irrelevanta.


    https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/anstallda-pappor-tar-ut-fler-dagar-med-foraldrapenning/


    Det finns tydliga könsskillnader i uttaget av dagar med föräldrapenning under barnets första levnadsår. I genomsnitt tog mammor ut 206 dagar medan papporna endast tog ut 23 dagar.

    https://www.forsakringskassan.se/statistik-och-analys/barn-och-familj/statistik-inom-omradet-barn-och-familj---foraldrapenning/delas-foraldrapenningdagarna-jamstallt


    https://via.tt.se/pressmeddelande/3406437/arssiffror-vab-farre-dagar-2023-och-mans-uttag-minskar?publisherId=277952&lang=sv


    ? Sedan år 2009 så har utvecklingen gått mot ett mer jämställt användande av vab varje år. Men de senaste två åren har det gått bakåt för jämställdheten och andelen utbetalade dagar till män minskar för andra året i rad med 0,6 procentenheter för riket som helhetsäger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.


     


    Försäkringskassans officiella statistik visar att antalet vabdagar för hela riket minskade från knappt 8,6 miljoner dagar år 2022 till knapp 8 miljoner dagar år 2023 ? en minskning med knappt 7 procent. Det utbetalade beloppet för vab sjönk med 1,8 procent ? från drygt 8,7 miljarder kronor till 8,6 miljarder. Under 2023 togs 61,4 procent av vabdagarna ut av kvinnor ? motsvarande siffra för år 2022 var 60,9 procent.

  • Anonym (7)
    Anonym (...) skrev 2024-03-23 00:26:01 följande:

    Ja, eftersom män suger på allt som heter hushållsarbete/ta hand om barn så fattar man väl att kvinnor inte orkar mer.

    Liksom grattis till oss. Förutom att ta hand om allt rörande hus, hem, sociala kontakter mm fick vi även börja bidra ekonomiskt till hemmet. Wow, vilken vinst...

    Jag vet inte ens hur man ska lösa det, ärligt. Jag är feminist och har alltid varit stolt över det, men ärligt detta som skapats är en shitshow där kvinnorna återigen är förlorarna.

    Vi kan inte vinna?


    Precis. Det här höll på att få mig att gå in i väggen. Och ett ex som inte fattade att han inte gjorde hälften. Han var genuint helt övertygad om att vi delade lika. Jag städade, lagade mat, handlade, tvättade, plockade undan efter honom. Jag vet inte vad han faktiskt gjorde, men hans bild var att vi på riktigt gjorde lika mycket hemma. 
    baambaam skrev 2024-03-23 21:21:16 följande:

    Jag är inte intresserad av att jobba häcken av mig och får mindre tid med barnen. Jag förstår inte riktigt vad man ska ha en hemmafru till för? Barnen är ju i skolan under dagen...


    Vi har ett upplägg som påminner om "hemmafru" för att min man ska få mer tid för barnen. Istället för att vi ska behöva fixa allt som behöver fixas när vi kommer hem från jobbet så har vi familjetid från hämtning till läggning. Det har gjort jättemycket för barnens relation till pappan. Så det behöver inte alls betyda att pappan får mindre tid med barnen eller att han behöver jobba häcken av sig :) 
    Sedan är det ganska många år innan barnen börjar skolan ;) Det är ju trots allt när barnen är riktigt små som många kvinnor börjar fundera över att vara hemma mer. 
    Anonym (Signmeup) skrev 2024-03-24 12:34:44 följande:

    Jag skulle nästan 100% välja att vara hemmafru om det var genomförbar. Min man och jag har inte den ekonomiska möjligheten tyvärr och det är hjärtekrossande att vara ifrån våran 1,5 åring pga jobb och relativt lång resa till/från jobbet. 


    Om det fanns ett ärligt val, som går ihop med ekonomin, så hade jag nog varit hemma. Detta förutsätter att vi har gemensam ekonomi, pension osv till mig med. Om det var socialt accepterat och anpassat att göra så tror jag fler hade varit hemma med barn och det blir då mer socialt för de som är hemma. 


    Detta kan gälla en pappa med tex och mamman jobbar. Här hemma har vi uppdelat så vi tar lika mycket av allt men jag tar lite mer med barnet. Mannen tar dock alla mornar så jag får sovmorgon och jag tar hand om lillen lite mer under lediga dagar. 



    Precis. Jag önskar också att folk kunde vara lite mer öppna och flexibla. Vi har gjort så jag gått ner väldigt mycket i tid. Jobbar lite i vårt företag på morgonen och har sedan resten av dagen till familjen och hemmet. Barnen får några timmar fsk med kompisar så dom blir inte isolerade. När pappan kommer hem (vanlig tid) på eftermiddagen är alla måsten gjorda så vi har tid att umgås som familj, utan stress. Det har verkligen ökat vår livskvalitet.
    Det betyder ju dock inte att han aldrig lagar mat, tvättar eller så utan vi gör ju även saker på helgerna. Men det där stora jobbet, som bygger på och skapar stress hinner jag beta av utan problem under dagen. Finns även tid så barnen får hjälpa till och det känns väldigt värdefullt att dom får lära sig ta hand om saker själva också. Det här är ju absolut inte "trafwife" by definition, men vi är ändå väldigt nära den livsstilen. 

    Och innan folk blir upprörda så fungerar det här upplägget väldigt bra för oss och vi har förmånen att vi drivit vårt företag ihop så även om jag inte jobbar många timmar längre så tar vi ändå ut 50/50 i lön, pensionssparar och allt sådant. Jag VET att det är få förunnat att kunna göra så här, men jag tycker ändå det är viktigt att belysa problemet med stressen idag och att den här livsstilen kan få familjen att må så mycket bättre. 

    Istället för att bara prata ner kvinnor som vill vara hemma mer, snacka om att de är korkade och förfasa oss över att vi förstör decennier av kvinnokamp kan vi kanske försöka vara lite kreativa och försöka lösa problemet utan att sätta oss i en kvinnofälla? 
    Vi kanske behöver omvärdera hur vi lever idag och vissa saker kanske faktiskt var bra förr (för vissa), förutom att vi idag behöver göra en del justeringar i upplägget? 


Svar på tråden "Soft girl-trenden" och traditionella könsroller