• Anonym (Kaffedraken)

    5 min metoden fungerar!!!

    Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
    Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

  • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
  • Anonym (Kaffedraken)

     Sa klart sa finns det manga manga olika metoder. Har sa pratas det mest (skulle nastan vilja saga enbart da jag aldrig har hor nagon prata om nagon annan) an Ferbers metod. Jag har hort folk kalla det for bade cry it out och 5 min. I Ferbers borjar man med 5 min och sedan okar man succesivt tiden.

    Det ar valdigt stor skillnad pa USA och Sverige och ni gar till BVC vanligtvis med era barn och gor era rutin undersokningar, har sa har vi mojligheten att valja vad vi vill att vara lakare skall vara specialiserade pa och det ar valdigt vanlig att lakare specialiserar sig pa barns somnbehov och barns at rutiner (tex sa finns det otroliga tillgangar till ammings konsulter).
    I USA borjar mammor oftast jobba efter 12 veckor (om man har tur, vissa far bara 6 veckor) och jag tror det ar darfor det pratas mycket mer om somnrutiner i positiv mening har an i Sverige. Eftersom forskning visar att ditt barn har kapaciteten att kunna sova genom hela natten och dessutom ma battre av det sa vill foraldrar garna att deras barn skall gora det nar man skall sedan ha en arbetsdag pa minst 8 timmar dagen efter dar man aven maste vara valdigt produktiv for att fa behalla arbetet.
    Jag jobbar inte sa jag kanner inte att mitt barn maste sova genom hela natten och darfor har jag inte andvant mig av Ferbers, men jag har verkligen full forstaelse for foraldrar som andvander sig av den.

    Av ren nyfikenhet, ni som ar sa emot tex Ferbers vad grundrar ni era asikter i?? I vad ni tycker ar det sunda fornuftet eller dokumenterad forskning?? Om det ar nagon har som nagon lank till en riktig dokumenterad forskning som ar provad under manga ar av en erkand forskare som visar att barnet vaxer upp till att bli en otrygg individ pga av att barnet har "utsattits" av somntraning sa skulle jag valdigt garna ta del i den. alltsa sa vill jag inte lasa nagon artikel dar nagon psykolog sager att det kan vara sa att barn blir otrygga utan en ordentlig forskning som sager att dom blir det. Ledsen for min daliga svenska men ni forstar nog vad jag menar (for manga ar utomlands )

  • Anonym (Kaffedraken)

    Inte tror jag det är BARNETS behov som styr när man använder sömnmetoder. Däremot är det säkert som du beskriver så att behover av dem är mycket störra för föräldrar i ett land där man bara kan vara hemma med bebis i 6 eller 12 veckor. Man orkar väl inte sköta ett jobb om man samtidigt inte får sova liksom. Och ett barn som inte klarar av att sova om nätterna riskerar då att få psykiskt och fysiskt slutkörda föräldrar som inte klarar av att ta hand om sitt barn på ett vettigt sätt, och i de sammanhanget kanske det kan verka som att barnet mår "bättre" av att lära sig sova hela nätterna genom sömnmetoder, men det är fortfarande en dålig sak i ett större sammanhang, och barnet far illa av att metodas på det viset och skulle må bättre av att få följa sin egen naturliga rytm. Nöden har ingen lag tyvärr. Men det innebär fortfarande inte att det är BRA. Och att två¨nyblivna föräldrar i Sverige, där den ena är hemma ska behöva använda sig av 5mm är fullkomligt absurt, och i mitt tycke en rakt igenom egoistisk handling.


    southernbelle skrev 2009-06-05 15:00:14 följande:
     Sa klart sa finns det manga manga olika metoder. Har sa pratas det mest (skulle nastan vilja saga enbart da jag aldrig har hor nagon prata om nagon annan) an Ferbers metod. Jag har hort folk kalla det for bade cry it out och 5 min. I Ferbers borjar man med 5 min och sedan okar man succesivt tiden. Det ar valdigt stor skillnad pa USA och Sverige och ni gar till BVC vanligtvis med era barn och gor era rutin undersokningar, har sa har vi mojligheten att valja vad vi vill att vara lakare skall vara specialiserade pa och det ar valdigt vanlig att lakare specialiserar sig pa barns somnbehov och barns at rutiner (tex sa finns det otroliga tillgangar till ammings konsulter).I USA borjar mammor oftast jobba efter 12 veckor (om man har tur, vissa far bara 6 veckor) och jag tror det ar darfor det pratas mycket mer om somnrutiner i positiv mening har an i Sverige. Eftersom forskning visar att ditt barn har kapaciteten att kunna sova genom hela natten och dessutom ma battre av det sa vill foraldrar garna att deras barn skall gora det nar man skall sedan ha en arbetsdag pa minst 8 timmar dagen efter dar man aven maste vara valdigt produktiv for att fa behalla arbetet.Jag jobbar inte sa jag kanner inte att mitt barn maste sova genom hela natten och darfor har jag inte andvant mig av Ferbers, men jag har verkligen full forstaelse for foraldrar som andvander sig av den.Av ren nyfikenhet, ni som ar sa emot tex Ferbers vad grundrar ni era asikter i?? I vad ni tycker ar det sunda fornuftet eller dokumenterad forskning?? Om det ar nagon har som nagon lank till en riktig dokumenterad forskning som ar provad under manga ar av en erkand forskare som visar att barnet vaxer upp till att bli en otrygg individ pga av att barnet har "utsattits" av somntraning sa skulle jag valdigt garna ta del i den. alltsa sa vill jag inte lasa nagon artikel dar nagon psykolog sager att det kan vara sa att barn blir otrygga utan en ordentlig forskning som sager att dom blir det. Ledsen for min daliga svenska men ni forstar nog vad jag menar (for manga ar utomlands )
  • Anonym (Kaffedraken)

    Queen70, Jag haller nog med dig i stort satt allt,vill bara gora nagra tillagg.
    Om man laser ferbers bok sa stort det klart och tydligt att det ar ok att barnet vaknar nagon gang per natt och att det inte rekommenderas att gora metoder om det ar sa att barnet barnet enbart vaknar nagon gang utan Ferber rekommenderar sin metod for barn som vaknar betydligt mer och stors av sin egen dygnsrytm.
    Om du ar intresserad sa las lanken som jag skickade med har ovan som ar en intervju med Dr ferber och jag tycker faktiskt att han har valdigt bra synsatt och vad man skall tanka pa nar det galler metoder.
    Jag tror att har pa Fl sa slanger folk ur sig sa himla mycket bu och ba utan att egentligen ens veta vad Ferber (eckerbergs metod ar ju ganska snarlik)anser och vad hans metod gar ut pa.
    Sen tror jag att det ar valdigt mycket foraldrar som bara testar en metod pa vinst och forlust vilket inte ar att rekommendera utan jag tycker att som foralder ar man mer eller mindre skyldig att veta vad det ar man haller pa med nar man testar en metod.
    Gor man Ferbers ratt sa tror jag att ett barn som lever i en trygg miljo men karleksfulla foraldrar inte har nagot att forlora, men som sagt en somnmetod ar inte att andvandas om inte somnen ar ett problem till att borja med (igen om man laser lanken har ovan sa har pratar ferber om nar somn ar ett problem for barnet och dess dygnsrytm)

  • Anonym (Kaffedraken)

    Oj nu kommer jag nog bli lynchad har pa traden, men jag kan tycka att hennes metod om nat ar farligt. Det ar bevisat i forskning att fler barn som laggs pa magen att sova har dott i PSD och visst andningsalarm i all ara, men jag skulle inte forlita mig pa ett alarm for att fa lugnare natter.
    Och det ar ju inte heller nagon forskning gjord i hennes metod och visst sa funkar den sakert men till vilket pris? Det ar absolut den sista metod jag nagonsin skulle testa! Men det ar jag det...


    Em00 skrev 2009-06-05 17:12:49 följande:
    står massa om det här: www.newsmill.se/artikel/2009/06/02/barnlakarn...
  • Anonym (Kaffedraken)

    Det är en märklig inställning att tro att barnets sömn störs av att vakna fler gånger per natt. Så funkar ju spdbarn, så har det vart i magen, och så är det en ganska lång tid efter att barnet fötts Det sover i perioder och vaknar i perioder dygnet runt Skiter i om det är dag eller natt, inte minst för att barnet faktiskt ofta ska ammas flera gånger per natt. Att begära att enspädis ska sova 8 -10 timmar på raken är helt galet anser jag. Riktigt sjukt blir det med föräldar som lägger sina ungar vid 18 tiden, och sedan anser att de har sömnstörningar för att de hinner vakna 6 gånger innan klockan blir 9 på morgonen liksom...

  • Anonym (Kaffedraken)

    Oah att rekomendera magsovning är verkligen ett modigt ansvar att ta på sig....

  • Anonym (Kaffedraken)
    Gumman85 skrev 2009-06-04 20:08:45 följande:
    Hej! När våran första dotter var liten så gick det inte att ha henne sovandes i våran säng, hon SOV inte. Hon fick en egen säng därför. Hon kom i i en period då hon kunde ligga vaken i flera timmar på nätterna. Vi höll på att gå under, vi mådde skit rent ut sagt för att vi var så trötta i våra kroppar. Vi hade inget liv. I ca 1 år stod vi ut, jag var dessutom gravid. Jag kan nästan grina nu när jag tänker på det... Jag drog mig länge länge innan jag prövade 5 mm, men gud vilken lycka det blev!!! Vi gick in varannan minut, vi tyckte det var för länge med 5 min. Så i stort sett konstant gick vi in och ut i endast 40 min första kvällen, 20 min andra, 5 min tredje och fjärde ingen gång. Hon skrek mest, lät mest arg alltså...  Och jesus hon SOV HELA NATTEN IGENOM, dessutom sov hon 2 timmar längre på morgonen. I det läget så var jag väldigt arg på mig själv att jag inte gjort detta tidigare, tänk vad många tårar jag hade besparat våran lilla familj! Men som sagt jag tycker att det är ALLDELES för länge med 5  min. Varannan minut tyckte vi var bra iaf. Vi är SÅ glada att vi tillslut gjorde detta! Med dotter nr 2 har vi inga problem med alls däremot, hon sover bra. Lycka till alla ni som har problem med barn som inte sover på nätterna. Det finns olika metoder,  huvudsaken är att man får karusellen att sluta snurra, innan familjen går under....
    Men hade ni provat någon annan metod innan denna då?
  • Anonym (Kaffedraken)

    Jo fast bara for att barnet vaknade i magen sa betyder ju inte att det skall vara sa nar dom ar ett halvar. I magen sa behovs inte ork att vara med en hel dag och hantera alla intryck sa saklart stors barnet av att inte sova bra och vakna manga gr per natt.  Somn behovs for barnets utveckling sa far inte barnet tillrackligt med somn sa behover man gora nagot for att fa dom tillrackliga timmarna (sen om det ar samsovning, metoder eller vad som helst spelar ju mindre roll).
    Mitt barn sover ca 8 timmar per dygn och det ar absolut inte bra med tanke pa att det verkligen paverkar hans dagliga liv.
    Jag foljer hans rytm och samsover, men inte hjalper det. Ett barn i denna alder kan inte komma pa sjalv att om han sover langre sa kommer han ma battre och utvecklas battre.
    I min lilla naiva varld sa har jag ju svart att tro att folk gor metoder for att banet inte sover 7 timmar i strack utan man startar en metod for att barnet skall ma battre och att man i dagslaget har ett barn som stors av att inte sova bra.


    Queen70 skrev 2009-06-05 19:39:03 följande:
    Det är en märklig inställning att tro att barnets sömn störs av att vakna fler gånger per natt. Så funkar ju spdbarn, så har det vart i magen, och så är det en ganska lång tid efter att barnet fötts Det sover i perioder och vaknar i perioder dygnet runt Skiter i om det är dag eller natt, inte minst för att barnet faktiskt ofta ska ammas flera gånger per natt. Att begära att enspädis ska sova 8 -10 timmar på raken är helt galet anser jag. Riktigt sjukt blir det med föräldar som lägger sina ungar vid 18 tiden, och sedan anser att de har sömnstörningar för att de hinner vakna 6 gånger innan klockan blir 9 på morgonen liksom...
  • Anonym (Kaffedraken)

    I min värld ska ett litet barn inte heller vara vaken och med en hel dag. Jag tror många föräldrar är så upptagna av vad de själva vill göra och aktivera sig med unde dagen att de inte låter ungarna få ro utan de ska släpas med överallt. Min är över 10 månader och vill fortfarande sova ett par timmar vid två tillfällen per dag. Om man man låter ungarna följa sin egen rytmn så behöver man ju inte metoda. Hur jag än vrider och vänder på det så känns det enbart som ett verktyg för att anpassa barnet till sina egna önskemål fast jag anser att i alla fall det första året ska handlar om att föräldrarna anpassar sig efter barnets behov.


    southernbelle skrev 2009-06-06 00:26:37 följande:
    Jo fast bara for att barnet vaknade i magen sa betyder ju inte att det skall vara sa nar dom ar ett halvar. I magen sa behovs inte ork att vara med en hel dag och hantera alla intryck sa saklart stors barnet av att inte sova bra och vakna manga gr per natt.  Somn behovs for barnets utveckling sa far inte barnet tillrackligt med somn sa behover man gora nagot for att fa dom tillrackliga timmarna (sen om det ar samsovning, metoder eller vad som helst spelar ju mindre roll).Mitt barn sover ca 8 timmar per dygn och det ar absolut inte bra med tanke pa att det verkligen paverkar hans dagliga liv. Jag foljer hans rytm och samsover, men inte hjalper det. Ett barn i denna alder kan inte komma pa sjalv att om han sover langre sa kommer han ma battre och utvecklas battre.I min lilla naiva varld sa har jag ju svart att tro att folk gor metoder for att banet inte sover 7 timmar i strack utan man startar en metod for att barnet skall ma battre och att man i dagslaget har ett barn som stors av att inte sova bra.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!