• Vilda Tiger

    Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare

    Nu fortsätter vi vårt babbel under resan mot våra små. {#lang_emotions_smile} Här samlas vi som har diabetes typ 1 och är gravida, för att diskutera dagliga blodsockerkontroller, hba1c, tillväxtultraljud, mat och annat som har med hanteringen av vår diabetes under graviditeten att göra.

    Välkommen!

    bf-tråd: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m47858295.html

    förra tråden: www.familjeliv.se/Forum-2-143/m48213362.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-07-06 22:13
    Ny bf-tråd!!! www.familjeliv.se/Forum-2-143/m51905038.html

  • Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare
  • harvärldensunderbarastefamilj

    mcl- skönt o höra att det växer där inne =) Vi ligger ju onekligen väldigt nära varandra i tiden nu så det blir skoj o följas åt i tråden. Ha en underbar sommar nu!!

    måste bara säga att jag e så glad att denna tråd finns. Hade nog nervösat ihjäl mig annars över de enstaka topparna som man har osv. E så tacksam över era svar. Fortsatt underbar helg till er alla!!

  • Vallmoblomman

    Villhabarnigår:
    Grattis till graviditeten, vilken vecka är du i nu?

    Mitt HBA1C var bra för ca 2 månader senm ca 5,1, men senaste tiden har jag tyvärr slarvat o mätt mer sällan så nu ligger jag nog högre, o har haft tillfällen då jag legat på 18! Brydde mig inte så mycket, visste ju inte att det hade börjat gro.

    Har hört att de första veckorna är viktiga att man har bra värde, när hjärtat utvecklas osv. Unde rmin förra greviditet hade jag riktigt ofta höga toppar i titt som tätt, och min lilla flicka är fullt frisk. Det som oroar mig nu är att jag haft högta värden gansak ofta under senaste månaden, då pyret bildades och utvecklade sitt hjärta.

  • harvärldensunderbarastefamilj

    vallmoblomman- tack tack, går in i v 10 på måndag =)  Men du skall se att du inte ligger så mkt högra ändå, tror lite att om man en gång har börjat sköta sig o få bra Hba1c så har man kvar det lite i bakhuvudet även när man inte "sköter sig" perfekt. O om du hade 5,1 då som e kanon så ligger du säkert inte så illa nu heller. =) Trodde tex att mitt ingångsvärde skulle vara piss, för jag hade enligt mig lite småstruntat i hur jag låg ett tag (orkade inte) men hade ju 5,5 vilket enligt min läkare var helt ok. Så om du bara börjar försöka lite mer nu så skall det nog inte vara nån fara!

  • Vallmoblomman

    villhabarnigår:

    Oh ja , hoppas hoppas att jag ligger bättre än jag tror.

    Hela den här graviditeten känns så konstig. Fick barn för 7 månadersen, ammar och har inte fått min mens, så jag trodde inte att jag kunde bli gravid. Har haft massa  problem tidigare och svårt att bli befruktad, missfall osv, och nu händer det utan att jag ens försökte.

    Vågar inte tro på det liksom. Dessutom gjorde jag snitt, och då är det eg inte bra att bli gravid så här tidigt, så det känns väldigt underbart, men konstigt.

    Visste så fort jag fick min flicka att jag ville ha fler, men kanske inte redan nu...

  • Protea

    Hej!


    Jag har ocksa enstaka hoga varden - det ar ju svart att helt undvika dessa tykcer jag.


    Jag har ultraljud den 31:a agusti och sedan ett specialultralud for att kolla barnets hjartfunkion pa ett specialsjukhus har i London runt vecka 16-18 sa det blir ju snart!

    Igar handlade jag mina forsta mammaklader....kandes lite knepigt da jag inte ser gravid ut bara som om jag 'lagt pa mig' men alla mina byxor och kjular stretar nu! Hittade riktigt vettiga klader som jag ar nojd med. Som tur var ar det det rea nu sa da ar det ju annu battre nar man inte behover lagga ut en formogenhet pa klader man inte kommer anvanda sa lange!

    Pas torsdag ska jag pa kontroll med hela teamet av specialister igen, far se vad mitt hba1c ligger pa och vad de sager.

    Hur ar det i Sverige gors det oftas kejsarsnitt pa diabetiker?

  • Maddie72

    Protea - De vill helst inte ta kejsarsnitt på diabetiker i Sverige. Har att göra med att man blöder så mkt och läkningsprocessen. Jag vet att i USA tas alla diabetiker med kejsarsnitt i v 38.  Tänk att de tänker så olika i olika länder. Hur är det i London?

    Min förlossning förra graviditeten slutade i akut kejsarsnitt trots allt. Stor bebis på 4770 g 56 cm lång. Utdragen förlossning, värkarna avtog, påverkad bebis och trångt bäcken har jag fått reda på nu. Ska bli röntgad i slutet nu för att mäta bäckenet. Det kommer lugna ner mig betydligt. Jag vill ju trots allt föda vaginalt. Det jag var med om sist var inget kul, eftersom jag fick öppnas upp dagen efter kejsarsnittet då de upptäckte 2 liter blod i buken. (tror på klantig kirurg) Mådde piss förra gången och kunde inte ta hand om sonen förrän efter 4-5 dagar. Men har man ett planerat kejsarsnitt så kommer man säkert i ett helt annat läge. Lugnt och fint, inget stress osv. Ska till Amanda-BM och prata om det som hände sist. Kan nog behövas.

  • Protea

    Pa mitt forra sjukhus vet jag att de garna gjorde planerat kjesarsnitt pa diabetiker och dar jag nu ar vet jag inte, har inte fragat annu!


    Jag vill att allt ska ga bra och gor det som rekommenderas kanns det som.... Ann sa lange har jag varit valdigt nojd med varden, far traffa samma team av diabetessjukskoterska, specialst barnmorska, diabeteslakare och 'obstitrician' (vad 17 hetr det pa svenska??) varje gang. Nu ar det en gang i manden men snart blir det varannan vecka plus alla ultraljud.


    Jobbar som hogstadielarare och nu ar det ju ratt lugnt pa jobbet nu innan sommarlovet men vet att det kommer att bli supertufft med fullt schema i september. Undrar hur lange jag kommer att orka jobba??


     


     

  • Maddie72

    Protea - Mig vill de sjukskriva efter sommaruppehållet fram till förlossningen. Det är 3 månader det. Allt för att det kan vara så stressigt på jobbet och det leder till adrenalinpåslag och högt blodsocker. Man ska ha tid för sin diabetes menar min läkare och på jobbet ska man ju också prestera och kan lätt låta jobbet gå före diabetes och det är ju inte bra för barnet som lägger på sig då den försöker sänka sin blodsockerhalt om man ligger för högt. Vi skulle prata om det i början av aug då jag har ny tid hos läkaren.

  • Protea

    Oj, det skulle inte bli populart pa min skola.... De stottar mig men skulle nog inte gilla sjukskrivning men jag vet att det kan bli sa.

    Jag ar lite orolig for hur det kommer att ga, jag pendlar aven 1 timme och 20 minuter med tag enkel resa.... Naja man far val ta en dag i taget!

    Jag ska pa kontroll pa torsdag och ska da hore lite mer konkret hur ofta de kommer att vilja kolla mig i september. Jag har fullpakat scheme dvs de har gett mig precis sa manga lektioner jag ska ha sa det kommer att bli tufft men det ar val bara att gora sa mycket som kanns bra aven om det ar svart att saga nej. Enligt lag har kan man inte tvingas ta ut mammaledighet forran 4 veckor innan BF. Jag hoppas kunna jobba tills i mitten av november men vi far se hur jag mar.

    Hoppas du har ett skont sommarlov - jag langtar sa tills den 21a juli da mitt borjar!

  • harvärldensunderbarastefamilj

    hej kämpar tjejer hoppas ni har det bra. Var på inskrivning idag på spec. mödrarvården o då tog de bla Hba1c vilket visade sig vara på 4,8 =) e så galet stolt!!! Trodde aldrig att jag skulle kunna få till ett så bra värde *L* Sen fick jag en massa läkartider till höger o vänster osv så nu drar det igång på "riktigt"  Sen fick jag veta på jobbet att jag fått en "ny" tjänst, eller rättare sagt en tilläggstjänst kanske man kan kalla den. Sååå skoj att de gav mig den även fasst jag e gravid =) Underbar dag idag mao!!

Svar på tråden Gravida typ 1-diabetiker snackar vidare