Kvinna gravid i vecka 38
Gravid vecka 38 - Foto: Foto: Trendsetter Images/Shutterstock

Gravid vecka 38

Du är nu fullgången i din graviditet så om barnet föds nu räknas hen inte som prematur. Bebisen kan med andra ord få komma precis när hen vill nu. Läs allt om graviditetsvecka 38 här!


Grattis, är du redan i gravidvecka 38? Vilket fantastiskt jobb du och bebis har gjort hittills. Nu är du förstås otålig på att få träffa den där lilla varelsen som gör sig påmind på massor av olika sätt. Kanske har du haft en "lugn" graviditet där du mått toppen – eller så ser du framemot att föda för att slippa graviditetskomplikationer som följer för många?

Här kan du läsa allt om graviditetsvecka 39 – och så kommer vi med lite lästips på vägen. Ta en kopp te och luta dig tillbaka!

Bebisen – gravid vecka 38

Bebisens längd den här veckan: cirka 49 centimeter

Vikt: strax över 3 kilo.

Bebisen i gravidvecka 38 räknas nu som fullgången och det är "fritt fram" att föda. För de flesta dröjer det dock lite till, det vanligaste är att föda på någon av de 3-4 dagarna efter beräknat datum.

Förlossningen är påfrestande inte bara för den födande utan även för bebisen. Friska, fullgångna bebisar är gjorda för att klara av en förlossning och den påfrestning det är, men för små och sköra bebisar med riskfaktorer kommer förlossningspersonalen vara extra uppmärksamma på hur bebisen mår på vägen ut.

Underhudsfett

Under de sista veckorna i livmodern lägger bebisen på sig ett extra lager med underhudsfett. Det fungerar som en energireserv första dygnen efter födseln innan den mogna mjölken börjat rinna till. Det är därför vanligt att nyfödda går ner i vikt de första dagarna, upp till 10 procent av deras kroppsvikt är normalt. Det rättar till sig när amningen kommit igång och mjölken runnit till.

Foto: SciePro/Shutterstock - Bebis i gravidvecka 38.

Din kropp – gravid vecka 38

Det råder nog ingen tvekan om att du är trött på att vara gravid vid det här laget. Det är svårt att äta ordentligt, svårt att sova på nätterna och svårt att röra på sig. Sömnlösa nätter tar inte slut när bebisen föds, så du får se de här veckorna innan förlossningen som en förberedelse på vad som kommer sen. En bebis sover inte många timmar åt gången och behöver äta regelbundet dygnet runt.

Det är inte ovanligt med förvärkar vid det här laget. Bebisen kan också komma åt nerver i ditt bäcken när hen nu ligger djupare ner och det kan kännas obehagligt, som ilningar. Det är ingen fara, men är du osäker kan du alltid kontakta din barnmorska och fråga!

Vila, vila, vila...

Försök att vila upp dig så mycket du kan inför förlossningen. För att föda barn behöver du mycket av lugn-och-ro-hormonet oxytocin, så att ta det lugnt, vila och kramas med din partner är ingen dum idé. Här kan du läsa mer om vad du kan göra och bör undvika för att få igång förlossningen.

Aktuell läsning för dig den här veckan:

Sammandragningar, förvärkar eller värkar – vad är skillnaden?

GBS – Grupp B-streptokocker och graviditet

Smärtlindringsmetoder vid förlossning – de här finns

Latensfasen – första tecknet på att förlossningen har börjat

6 tecken på att din förlossning har startat

Sen avnavling – därför är det viktigt att barnet får allt sitt blod

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

/
stats