Gravid

Gravid vecka 4

Mensen är försenad och du kanske börjar misstänka att du är gravid. Ett graviditetstest kan visa positivt dagarna runt beräknad mens. Här är allt du vill veta om graviditetsvecka 4!

Gravid vecka 4 – mensen är försenad

Celldelningen går fort

Även om du inte vet om att du är gravid ännu så jobbar kroppen för fullt. Cellerna i ägggblåsan kallas nu för balstocyst, de fortsätter dela sig och det går fort. Den del av cellerna som är närmast livmoderslemhinnan delar sig och bildar moderkakan, den andra delen delar sig till ett embryo, som sedan utvecklas till ett fostret. Däremellan går en förbindelse som kommer utvecklas till navelsträngen så småningom.

Moderkakan producerar hCG

När cellerna delar sig och bildar moderkakan börjar kroppen också producera graviditetshormonet hCG. När nivåerna av hCG ökar i kroppen kommer du märka graviditetssymtom, men det kan dröja ytterligare någon vecka.

--> Gravid vecka för vecka - alla artiklar

Runt embryot bildas hinnsäcken, det är fosterhinnorna som ska skydda fostret och barnet under hela graviditeten. Intill hinnsäcken bildas gulsäcken, den förser embryot med näring till dess att moderkakan och navelsträngen är redo att ta över.

Embryo i gravidvecka 4.

Slemproppen bildas

I livmoderhalsen bildas nu ett tjockt sekret som ska skydda fostret under hela graviditeten. Sekretet kallas även för slemproppen och sitter där för att hindra från att infektioner och liknande tar sig in i livmodern.

Dags att sluta röka och dricka alkohol

Om du inte redan gjort det är det dags nu. Alkohol och rökning är skadligt för fostret under hela graviditeten. Om du har svårt att sluta röka är det bra om du ändå kan dra ner på det så mycket som möjligt. Ta kontakt med en barnmorskemottagning för att få träffa en barnmorska och göra upp en plan hur du ska gå tillväga för att sluta röka.

Aktuell läsning för dig nu:

15 tidiga tecken på graviditet

"Jag är så orolig för missfall hela tiden"

Tom hinnsäck – vad innebär det?

Sex under graviditeten – helt okej så länge läkaren inte avråder det!

Stress och oro under graviditeten – kan det skada mitt barn?

Förstoppad under graviditeten – så lindrar du den

Ultraljud under graviditet – allt om undersökningen

Texten är skriven av Rebecca Nilsson, leg. Barnmorska

Se barnmorskan berätta om 15 tidiga tecken på graviditet i videon nedan480p low geselecteerd als afspeelkwaliteit720p low geselecteerd als afspeelkwaliteit
  • 15 tidiga tecken på graviditet
!

!
00:08
04:35
  • Quality
  • 720p high
  • 720p low
  • 480p high
  • 480p low
  • 360p

!

!
!