Efter hälsobeskedet – barn och barnbarn vid Elizabeth II:s sida där hon vårdas

Storbritanniens drottning Elizabeth II:s barn har anlänt till slottet Balmoral sedan läkare varnar för den 96-årige regentens hälsotillstånd.
"Drottningens läkare är oroliga för hennes majestäts hälsa och har rekommenderat att hon fortsatt hålls under läkaruppsikt", meddelar Buckingham Palace.

Till vänster: Drottningen på bild från i tisdags. Nu har barn och barnbarn åkt akut till slottet Balmoral där drottning Elizabeth vårdas.
Till vänster: Drottningen på bild från i tisdags. Nu har barn och barnbarn åkt akut till slottet Balmoral där drottning Elizabeth vårdas.

Drottningens son, tronarvingen prins Charles, har anlänt till Balmoral där hon vårdas, medan övriga i familjen är på väg, rapporterar brittiska medier.

De akuta resorna till Skottland genomfördes samtidigt som de oroväckande beskeden kom från ett vanligtvis försiktigt brittiskt hov.

Beskedet på torsdagseftermiddagen från Elizabeths läkare var varnande och oroande, men samtidigt vördsamt lugnande:

"Drottningen är komfortabel och befinner sig på Balmoral", fortsatte uttalandet från det brittiska hovet.

Flera familjemedlemmar har anlänt till Balmoral

Prins Charles är på plats på slottet Balmoral i Skottland, liksom hans syster, prinsessan Anne.

Även drottningens övriga barn, prins Andrew och prins Edward, anländer till slottet enligt Buckingham Palace.

Prins Charles äldste son, prins William, finns också närvarande.

Harry och Meghan påväg till drottning Elizabeth II

En talesperson för prins Harry, prins Charles yngste son, säger att Harry och hans fru Meghan reser till Balmoral. Paret är vanligtvis bosatt i USA, men är på besök i Europa.

Slottet Balmoral ligger Royal Deeside, Aberdenshire i Skottland, och har länge varit drottningens favoritplats. Reportrar på plats vittnar om febril aktivitet med flygplan och fordon på den närliggande flygplatsen i Aberdeen.

Gav nyligen Liz Truss sitt godkännande

Beskedet om den 96-åriga drottningens tillstånd kom två dagar efter det att hon gett sitt godkännande till att Liz Truss blir premiärminister – hennes 16:e premiärminister sedan trontillträdet.

Vid mötet bad drottningen den konservativa partiledaren att bilda regering. För första gången skedde ceremonin utanför centrala London, då drottningen tog emot Truss i Balmoral.

Flera som träffat drottningen på senare tid säger att hon varit fortsatt nyfiken och klar i tanken, skriver BBC.

Inställt möte

Buckingham Palace gick ut med drottningens hälsotillstånd när ett möte med det så kallade Privy council – ett råd med högt uppsatta politiker – ställdes in med kort varsel på onsdagen trots att det skulle genomföras via videolänk.

Reaktionerna om beskeden på drottningens hälsa kom omedelbart.

Premiärminister Liz Truss sänder sina tankar

Hela nationen är "djupt oroad" över drottningens hälsa, skriver premiärminister Liz Truss på Twitter.

"Mina tankar – och tankar från människor tvärs genom Storbritannien – är hos hennes majestät drottningen och hennes familj", skriver Truss.

Oppositionsledaren Keir Starmer, Labour, hälsar också att hans tankar är med drottningen och de närmaste:

– Jag förenar mig med alla runtom Storbritannien som önskar hennes tillfrisknande.

Lidit av hälsoproblem

Hälsningar kom sedan parlamentets talman sir Lindsay Hoyle avbröt ett tal för att meddela beskedet om drottningens försämrade hälsa.

Drottning Elizabeth har lidit av hälsoproblem ända sedan oktober förra året, då hon fick svårt att röra sig.