Många vill jobba hemifrån – för att undvika sina kollegor

Var sjunde person vill jobba hemma istället för att gå till jobbet och träffa sina kollegor – det visar en ny undersökning.

Många vill fortsätta att jobba hemma för att undvika att träffa sina kollegor.
Många vill fortsätta att jobba hemma för att undvika att träffa sina kollegor.

Är du en av dem som har tyckt om att jobba hemma under pandemin? Då är du inte ensam, men orsakerna bakom kan variera. Simployer har genom YouGov kommit fram till ett flertal orsaker till varför många uppskattar hemarbete mer än att befinna sig på kontoret under arbetstid.

Många vill skippa sina kollegor

De flesta uppskattar hemarbete för att de sparar pengar på resor och luncher, vissa för att de slipper göra sig iordning på morgonen och andra för att de kan träna när de vill. En annan kanske lite oväntad anledning till varför många föredrar hemarbete är att de slipper sina kollegor.

– Att så många ser att slippa sina kollegor som en fördel vid hemarbete är en indikation på att det finns saker att förbättra i arbetsmiljön på svenska arbetsplatser, till exempel gällande utformningen av kontoret. Eller så beror det helt enkelt på att vi alla är olika. Vissa mår bättre när de får arbeta ostört i sin hemmiljö och har inte behov av det sociala på en arbetsplats, medan andra vill ha mycket rörelse runt sig och sociala kontakter för att trivas, säger Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer i ett pressmeddelande.

Majoritet vill bestämma själva över varifrån de arbetar

Undersökningen visar också att 70 procent av de som jobbat hemifrån vill bestämma själva om de jobbar hemifrån eller inte. Det är fler yngre än äldre personer som vill detta.