Så får du ditt barn att tvätta händerna – 6 klockrena tips

Har ditt barn, likt många andra barn, inte handhygien högst upp på sin priolista? Ta del av våra sex tips för en enklare handtvätt.

Det är inte alltid lätt att få sitt barn att tvätta händerna.
Det är inte alltid lätt att få sitt barn att tvätta händerna.

Lekplatsen, förskolan och skolan - tre av många platser som kan generera mycket smuts och bakterier som man inte vill ha med sig hem. Det kan dock finnas mycket som lockar när man precis kommit innanför dörren - allt annat än att tvätta händerna. Men genom några enkla knep kan det till och med bli en trevlig stund framför handfatet!

6 tips på hur du får ditt barn att tvätta händerna:

1. Gör det till en rutin

Att ha rutiner är bra för barn - det gör dem till tryggare individer, hjälper till att göra livet mer hanterbart och skapar goda vanor.

2. Förklara fördelarna

Tydliggör för barnet att hen kan undvika att bli sjuk och att smitta andra genom att tvätta händerna.

3. Låt barnet hjälpa till

Fråga om barnet vill hjälpa till att tvätta även dina händer - då känner sig barnet mer delaktig och blir då mer motiverad och engagerad i handtvätten.

4. Sjung

Om man till exempel sjunger Blinka lilla stjärna två gånger under tiden man tvättar händerna så har man tvättat i ungefär 30 sekunder. Då har man troligen hunnit bli ren.

5. Låt barnet ha en egen handtvål

Köp en tvål som ser lite roligare ut än en "vanlig" tvål och gör den till barnets. Den blir personlig och roligare för barnet att använda.

6. Låt det ta tid

De flesta barn tycker om att leka med vatten, så locka med det och låt barnet hålla på en stund. Det kanske blir lite blött och tar lite tid, men det blir kul (och rent!).