Så får du håret att växa snabbare – 10 smarta knep

Lär dig stimulera hårväxten och få håret att växa snabbare med dessa smarta knep!

Här är 10 knep på hur du får ditt hår att växa snabbare.
Här är 10 knep på hur du får ditt hår att växa snabbare.

Har du klippt dig i en frisyr du är missnöjd med, eller drömmer du bara om ett riktigt långt hår? Så här kan du få håret att växa snabbare!

Läs också: Risvatten för håret? Så funkar det

Hur snabbt växer hår?

Korta svaret: cirka 0,35 centimeter per dygn.

Det varierar mellan individer hur snabbt håret växer. Ett hårstrå växer i genomsnitt mellan 0,5 centimeter – 1,7 centimeter i månaden. Om du har rakt hår kan du uppleva att ditt hår växer snabbare än om du har lockigt hår, eftersom det helt enkelt syns tydligare att håret växer.

Faktorer som påverkar hur snabbt ditt hår växer:

  • Ålder
  • Genetik/arv
  • Kön

Växer håret lika snabbt över hela kroppen?

Ja! Generellt kan man säga att det växer lika snabbt. Det växer lika snabbt på benen, i armhålorna och på hjässan. Ibland känns det kanske som att de växer olika snabbt, men det beror främst på att längden varierar. Håret på benen blir till exempel inte lika långt som på hjässan.

Kanske suckar du åt att håret på din kropp verkar växa olika snabbt – och att det verkar växa snabbast på andra ställen än just huvudet? Nu vet du att det växer lika snabbt över hela kroppen.

Här är 10 knep att få ditt hår att bli långt och starkt

Okej, men nu vill du få håret att växa snabbare. Här kommer några grymma tips!

1. Klipp eller ansa topparna

Det är förvisso inte sant att håret växer SNABBARE av att du klipper det. Men däremot riskerar du inte att du kommer behöva klippa bort stora partier av ditt hår när du väl fått det långt. Det vill säga, om du klipper det regelbundet (ett par gånger i halvåret), så ser du till att ditt hår håller sig friskt. Då behöver du inte klippa bort en decimeter av håret när du väl fått det långt. Är du med?

2. Använd skonsamma hårprodukter

Genom att införa bra hårvårdsrutiner, till exempel att undvika starka sprayer eller produkter som sliter på håret, minskar du risken att frisören kapar stora delar av ditt hår när det är dags för rutinklippning.

3. Undvik att bleka håret

Precis som ovant nämnt är det bra att undvika starka produkter i håret. Om du bleker håret ofta sliter du på hårtopparna – en del kan faktiskt börja tappa hår av blekning.

4. Stimulera hårbotten med myntaolja

Genom att massera in myntaolja i håret stimulerar du blodcirkulationen i din hårbotten. Stimulansen kan "uppmuntra" hårsäckarna att växa ut mer hår snabbare. När blodcirkulationen ökar, ökar du näringstrycket på din hårbotten. Och i slutändan är det just näring som din hårbotten behöver för att växa ut hår snabbt!

5. Tillför koffein eller använd koffeinolja

Hur får man långt hår snabbt? Återigen handlar det om att stimulera hårsäckarna till att producera mer hår. Koffein ska ha en bra effekt på din hårbotten. Det finns oljor med koffein i, leta efter sådana!

6. Ät proteiner

Om du upplever att det tar lång tid för dig att växa ut ditt hår kan det bero på näringsbrist. Håret utgörs faktiskt av protein, och därför behöver du se till att du får i dig rätt typ av protein! Kollagen är ett protein som stimulerar hårkvaliteten. Kollagen finns att köpa på ditt apotek, men du kan också tillföra kollagen i din kost med till exempel kycklingbuljong.

7. Använd produkter med protein

Många hårprodukter innehåller proteiner som ska vara bra för att stimulera hårväxten och är till för att få håret att växa snabbare. Det är speciella mikroproteiner som ser till att motverka kluvna och slitna hårtoppar – som återigen minskar risken att frisören behöver kapa stora delar av ditt hår.

8. Torka håret rätt när det är blött

När du har tvättat ditt hår ska du inte rufsa för mycket med en handduk när du torkar håret. Krama istället i håret med handduken. Helst ska du också låta håret lufttorka, och du ska inte kamma håret medan det är blött. Om du undviker allt detta och gör det på rätt sätt kan ditt hår växa snabbare, eftersom det inte slits.

9. Undvik värme

Håret ska helst inte tvättas i för varmt vatten alls. Många säker till och med att tvätta med kallt vatten är bättre från hårets kvalitet. Undvik också värmetänger och varmluftsborstar, de försämrar kvaliteten på ditt hår och riskerar att bryta av hårstråna. Då är det ju bara att börja om från början igen.

10. Bind fukt i ditt hår

Se till att använda återfuktande produkter i ditt hår. Det gör nämligen att ditt hår behåller den styrka som krävs för att bli långt, starkt och fint. Om du tvättar håret ofta är det ännu viktigare att behålla fukten. Se till att köpa återfuktande leave-in produkter eller oljor som binder fukt. Fråga hos frisören!