Vad betyder "oömma kläder"? Här är svaret

Står det "ta med oömma kläder" i din inbjudan? Familjeliv förklarar exakt hur du ska klä dig då.

Vad betyder oömma kläder egentligen?
Vad betyder oömma kläder egentligen?

otPå allt från klassresor till utflykter och utefester så efterfrågas oömma kläder. Men det är inte alltid lätt att veta exakt vad som menas. Kanske är det till och med så att det betyder olika saker i olika situationer.

Oömma kläder på utflykten

Om ni ska göra något fysiskt som en fotvandring eller annan utflykt är oömma kläder nästan samma sak som träningskläder. Det brukar vara bra att ha kläder med lite extra fickor och skor som du inte får skoskav av. Med andra ord är det kläder som är extra praktiska.

Det kan även vara smart att tänka “lager på lager” så du kan anpassa dina kläder om ni exempelvis ska vara ute eller göra aktiviteter som gör att du blir varm.

Oömma kläder till barn

Om det är barn som ska ha oömma kläder är det viktigt att kläderna klarar lite tuffa tag. Man vill inte att ens barn förstör fina kläder i vilda lekar, men lika hemskt är ju om de känner att de inte kan vara med för att de är rädda om kläderna.

Oömma kläder på festen

Du kan även hitta oömma kläder som en dress code på olika fester. Det är ingen officiell klädkod som exempelvis mörk kostym, och om du verkligen är osäker är ett bra tips att fråga arrangören vad som gäller.

Men rent allmänt betyder det att det är läge att skippa de högsta klackarna i garderoben och kanske inte ha en superkort klänning eller andra plagg som gör att du får svårare att röra dig fritt. Att vara oömt klädd på festen behöver dock inte betyda att du ser ut som att du ska till gymmet. Jeans, bekväma skor och kanske en extra jacka fungerar oftast alldeles utmärkt.

Så vad är oömma kläder?

Kort sagt: oömma kläder är kläder som bäraren kan känna sig bekväm i och som det är lätt att röra sig i. En annan viktig del är att det inte är kläder du är superrädd om eftersom det kan finnas risk för en eller annan fläck eller reva. Men det viktigaste är ändå att du och dina barn kan delta i de roliga aktiviteterna utan att känna er begränsade av vad ni har på er.