Chokladen som sänker ditt blodtryck – funkar på riktigt

Publicerad: 24 juni 2025, kl. 10:50
Uppdaterad: 24 juni 2025, kl. 10:51
Här är chokladen som sänker ditt blodtryck. Foto: ANDERS WIKLUND / TT Martina Holmberg / TT

Det finns en hel del saker man kan göra för att sänka sitt blodtryck, men allt behöver faktiskt inte vara jobbigt.

Många svenskar lider av, eller riskerar att få, högt blodtryck. 

Högt blodtryck innebär att kroppens hjärta får svårare att pumpa blodet i kroppen. Har du högt blodtryck ökar risken för njursjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Högt blodtryck symptom

Får man högt blodtryck kan det dels bero på genetik, men också livsstil. De flesta som råkar ut för högt blodtryck känner inte av det själv. Ibland kan man få huvudvärk och känna sig trött, men det säkraste sättet att ta reda på om man har högt blodtryck är att mäta det, skriver 1177

Vid ett riktigt allvarligt tillstånd kan man drabbas av svår huvudvärk och få svårt med andningen. Det är dock mycket ovanligt. För att minska risken för högt blodtryck kan du:

  • Minska ditt intag av alkohol.
  • Ha en hälsosam vikt. 
  • Röra på dig regelbundet.
  • Stressa mindre.
  • Sluta röka och snusa.
  • Ät en varierad kost.
  • Salta mindre. 
  • Undvika lakrits.

LÄS MER1177.

Det ska du äta för att sänka blodtrycket

Det finns också en del livsmedel som både är goda att äta och dessutom minskar risken att drabbas av det fruktade höga blodtrycket. I en studie från American Journal of Physiology-Renal Physiology blev det exempelvis tydligt att vissa grönsaker har en positiv inverkan på blodtrycket. 

– Vanligtvis, när vi har högt blodtryck, rekommenderas vi att äta mindre salt, sa Anita Layton, en av studiens författare från University of Waterloo, tidigare till The Independent

– Vår forskning tyder på att att lägga till mer kaliumrika livsmedel till din kost som bananer eller broccoli kan ha en större positiv inverkan på ditt blodtryck än att bara minska natrium, fortsatte hon. 

Därför ska du äta choklad

En annan sådan sak är mörk choklad. Men varför är det så nyttigt? Jo, hemligheten ligger i kakaons flavonoider, vilket är naturliga växtämnen. Dessa förbättrar blodkärlens funktion genom att öka produktionen av kväveoxid. Det får blodkärlen att slappna av och vidgas, vilket i sin tur sänker trycket.

Enligt Blodtrycksdoktorn kan alltså en liten mängd mörk choklad, omkring en ruta per dag, vara ett komplement till kosten för att hålla blodtrycket på en hälsosam nivå. 

Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Det måste du tänka på – för att det ska fungera

Innan du kastar dig över hela chokladhyllan, finns det dock viktiga riktlinjer att följa:

1. Välj choklad med minst 70 procent kakao. Ju mörkare, desto mer kakao och fler nyttiga flavonoider och mindre socker och mjölk.

2. Håll koll på portionsstorleken. Studier rekommenderar mellan 6 och 25 gram dagligen. Det motsvarar en till två små rutor av en standardchokladkaka.

3. Glöm mjölkchoklad. Den saknar tillräckligt med kakao för att ge effekt. Mörk choklad är generellt säker, men vissa bör vara försiktiga:

4. Mörk choklad innehåller en liten mängd koffein. Känsliga personer kan påverkas, särskilt vid intag sent på kvällen.

5. Migrän och reflux: Vissa upplever att choklad kan trigga huvudvärk eller magproblem.

6. Sockerinnehåll: Trots mindre socker än mjölkchoklad kan mängden snabbt bli hög om du äter för mycket.

Har du en befintlig sjukdom eller tar blodtrycksmedicin? Konsultera alltid din läkare innan du gör choklad till en del av din dagliga kost.

LÄS MER: