Vem av er tar snacket om riskerna med alkohol? 

Foto: Unsplash/ Michael LaRosa
Foto: Unsplash/ Michael LaRosa

IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget och verkar för att sprida kunskap om alkohol. Inför valborg har IQ släppt sin handbok "Tonårsparlören" – en broschyr som ska hjälpa föräldrar att prata om riskerna med alkohol med sina tonåringar.

I handboken finns konkreta tips för att ta upp samtalet om riskerna med alkohol med sin tonåring. Men det visar sig också att det är en viss familjemedlem som verkar ta det här med alkoholsnacket lite lättsammare än den andra... Kan du gissa vilken?

Pappor mindre benägna att prata om risker med alkohol

I IQ:s undersökning visar det sig att 63% av mammorna tar snacket om riskerna med att dricka alkohol – jämfört med 30% av papporna. Siffrorna talar ett tydligt språk: det är dags för tonårspapporna att börja prata om riskerna med att dricka alkohol.

Läs också: “Hjälp, jag misstänker att mitt barn tar droger!”

Skillnader i alkoholvanor mellan föräldrarna

Fotokälla: IQ/ Mirjam Krook
Fotokälla: IQ/ Mirjam Krook

IQ:s undersökning visar också skillnaderna i dryckesvanor mellan män och kvinnor, där män dricker mer alkohol än kvinnor. Det är även en stor skillnad i hur många pappor som varit berusade framför sin tonåring (55%) jämfört med mammor (39%). Karin Hagman, VD på IQ säger i ett pressmeddelande:

– Föräldrars attityder och vanor kring alkohol har stor påverkan på deras barn. Om fler pappor tar samtalet om risker med alkohol vet vi att det bidrar till en positiv förändring för ungas hälsa och relation till alkohol. Samtidigt är dessa samtal otroligt viktiga för föräldrar att reflektera över sina egna alkoholvanor.

Vad säger tonåringarna?

Nio av tio tonåringar tycker det är bra att deras föräldrar pratar med dem om riskerna med att dricka alkohol. Bengt Grandelius, legitimerad psykolog, säger i pressmeddelandet:

– Ungdomar vill ha engagerade föräldrar. Mammorna står i regel för de flesta vardagsdiskussionerna, som en naturlig del av hur de visar att de bryr sig. Pappornas engagemang är generellt sett mer sällsynt, men en hett efterfrågad del av föräldrarnas omsorg. Samtal kring alkohol och andra droger är världens chans för pappor att etablera en vuxnare relation med sina tonåringar.

Riskerna med att dricka alkohol är många och som tonårsförälder är det viktigt att prata med sin tonåring. Som tonårspappa kan ett samtal kring riskerna med alkohol vara ett sätt att skapa en bättre relation med sin tonåring. Att som pappa samtala kring ämnen som riskerna med alkohol kan visa din tonåring att du bryr dig och bygga upp ett förtroende.

Hur pratar man om riskerna med alkohol på bästa sätt?

Att prata om vissa ämnen med en tonåring kan ibland kännas svårt, men som tonårsförälder är det ens ansvar att prata om känsliga ämnen. Om du som tonårspappa tycker att det är svårt att nå fram och prata med din tonåring så kan du alltid ta hjälp av Tonårsparlören.

Här är 3 tips från Tonårsparlören:

Tillrättavisa inte. Se det inte som att du ska moralisera över din tonåring. Se det som ett samtal, där ni båda får komma till tals. Risken för att din tonåring blir defensiv minskar.
Visa att du bryr dig. Förklara din oro och dina känslor så att din tonåring kan förstå ditt perspektiv.
Dela dina förväntningar. Var tydlig och berätta vad du förväntar dig. Då är det enklare för din tonåring att göra det som ni kommit överens om.

Hur är det hemma hos er – vem tar snacket om riskerna med alkohol? Dela med dig av dina tankar i vårt forum.

Källa: IQ