• Anonym (Maskrosbarnet)

    Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare

    Hejsan FL!
    Jag har nu sökt med lykta på nätet för att finna ett forum för oss vuxna barn till akoholister, eller andra missbrukare, men utan att lyckas. Varför inte starta en egen?

    Min tanke är att vi här kan få lov att spy galla till folk som som vet hur det är. Att kunna få råd om hur man ska tackla olika situationer, att tackla sina egna känslor, tankar och beteenden. Att få hjälp med sitt eget föräldraskap, när man inte har en bra förebild. Ja med andra ord en plats där vi kan diskutera allt vi känner att vi vill diskutera, med likasinnade och med möjlighet till anonymitet.

    De enda reglerna jag skulle önska att vi höll oss till är att vi behandlar varandra med respekt och värme. Att vi inte hoppar på varandra och anklagar varandra, utan framför kritik på ett bra sätt. Att vi kan se varandras brister och tillkortakommanden med en ödmjuk blick.

    Med förhoppning om en långlevande och godgörande tråd/ Maskrosbarnet

  • Svar på tråden Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare
  • Anonym (Carro)
    Anonym (ännu en) skrev 2011-01-24 08:05:47 följande:
    jag läser o känner med er allesammans.

    min pappa är idag nykteralkolist och han är världens bästa pappa nu.

    men min mamma är aloklist och är så långt nere i skiten just nu att det är inte sant.
    jag mår så dåligt över det o saknar min mamam så mycket.

    min dotter fyllde 2 nu för inte så länge sedan o min mamma som alltid brukar bry sig o vara så varm hörde inte av sig. hon visade tydligt att det är flaskan som betyder mest.
    själv orkar jag inte ringa henne får ont magen av att bara tänka på det.
    mår bäst så länge jag inte tänker på henne överhuvudtaget då kan jag tillåta mig att må bra o glömma att det finns.
    men sen kommer verkligeheten tillbaka.

    hon har varit på alla typer av behandling men klarar inte av att vara nykter. just nu så har hon supit bort världens bästa man som itne orkar längre, jobbet kommer hon förlora vilken dag som helst då hon inte går dit. o hur ska det då sluta hon kommer ju säkert hamna på gatan.
    hon dricker sig redlöst varje dag och äter inget.

    det västa är att hon har sagt att slutar hon inte dricka så leder det rakt in i döden....
    inga roliga ord att höra.
    men varför akn man då inte bara sluta.
    hon har allt stöd så länge hon är nykter men så länge hon dricker så är det ingen som vill prata med henne.

    min dotter undrar över sin mormor men vad säger man??

    saknar min mamma så innerligt o hoppas på det bästa även om utsikterna inte ser bra ut =(
    Jag har oxå funderat hur blir om min mamma hamnar på gatan. Har personligen sagt till hennes sambo (dem har bott ihop i 10 år, han har reaturang med andra ord tillgång till sprit) flertalet gånger när han ringt och bett oss ta hand om henne att han ska slänga ut henne på gatan. Hennes sambo har sina goda och dåliga sidor. Han är oxå från turkiet och är van vid att hela familjen hjälper till om en familjmedlem är sjuk. Vilket innebär att han har svårt att förstå varför vi inte vill ha hem vår fulla mamma till våra barn. Men jag vill nu mer att han ska slänga ut henne på gatan hon skulle såklart vilja bo hos oss, någon utav sina döttrar men vi skulle vägra. Tyvärr har hon juh sin mamma, vår mormor som tar emot henne och mår dåligt utav hennes drickande. Vad ska man göra?

    Hur gammal är din dotter? Min systerdotter är 10 år och fick för ngt år sedan reda på att "mormor" är sjuk. Detta hade ju hon märkt sedan lång tid tillbaka. Undrar själv när man bör berätta för min son, han är bara 3½ och så länge han inte frågar efter henne är jag nog tyst.
  • Mammmmma
    natalieh skrev 2011-01-21 16:13:57 följande:
    jag har tänkt på en sak i natt.. ( både bebis i magen, hunden och sambon höll mig vaken) och då gör man inget annat än funderar..

    Vi som växt upp med missbruk, för att oslipat öga kan vi verkligen se lyckliga ut när vi ler.. även om vi är förkrossade inombords.. Det är en sjukt dålig egenskap!!
    T.ex nu när jag har extrema smärtor i min mage, så kan jag ändå ta på mig ett leende när jag sitter hos läkaren..
    Dom tror ju inte på en när man sitter och kan le som om inget är fel..

    Jag är så trött på mig själv och mitt förbannade goda humör!! Så fort jag är hemma med sambon så kan jag vara hemsk, för att jag älskar honom och litar på honom, men mot folk som ska "granska" mig klarar jag inte motstå min clownmask.. Det är inte bara hos läkaren, utan typ i affärer och andra ställen man för små konversationer med folk.. Jag behöver ju inte dra på ett stort leende och vara trevlig mot alla här i världen, inte för att jag tänkte vara otrevlig.. men jag vill vara normal trevlig.. För jag känner mig så falsk i mellan åt..

    hmm.. känns lite bättre att skriva det här, då ser jag ju min brist svart på vitt framför mig.. bäst och posta innan jag raderar och förnekar ;)

    ha  en fin helg alla fina människor!! 
    Att gå in i ett skal är enklare än att ta itu med problemen... Inte många som ser på mig när jag mår riktigt dåligt.. eller har mått riktigt dåligt frö jag har också alltid det där leendet som ser som om jag aldrig haft ett ända problem i hela mitt liv... Men jag har haft allt annat än lätt...
    Min mamma var tablettmissbrukare under hela min uppväxt.. i 17 år kände jag aldrig min mamma. Har vart med om en och annan överdos hon har tagit. Det sätter verkligen spår i en liten flicka att aldrig få höra från ens egna mamma att hon älskar en eller ger henne en kram. Något jag aldrig har fått eller fått höra. Sen ser man sina kompisars mammaor som är så himla kärleksfulla... men inte min :/...
    Mycket lättare att ha ett skal som man kan gömma sig i... Vilket har visat sig ha kommit till bra användning när jag blev misshandlad av min förra sambo i 2 års tid... Att ha fått stryk innnan man precis ska gå till jobbet var tufft men då hade man sitt skal istället att krypa till och förneka att någonting har hänt...

    Så är det med det...
  • Anonym (Carro)

    Sitter och tänker på hur många gånger min mamma har svikit mig, lögnerna och bortförklaringarna. Kommer ihåg när jag var 16 år och skulle fira nyår med min mamma, min lillasyster oxå. Pappa ringde i förväg och sa att om hon dricker en enda droppe alkohol åker vi därifrån. Det gick jätte bra under kvällen tills 12-slaget och champagnen åkte fram. Jag bråka ordentligt med henne den natten. Stack med första bästa tåg på morgonen och åkte till min bäste vän i Gbg. Min pappa bor i Lkpg och min mamma i Varberg så det var ju inte bara att åka. Min lillasyster vägra åka med, hon va rädd för att såra mamma. När jag kom till Göteborg så ringde min pappa till min mamma och sa "Som du nog har märkt har Carro stuckit" mammas svar va "Nä, hon ligger och sover skorna står i hallen". Jag hade 2 par skor. Sen hette det för alla att jag stack för att umgås med mina vänner.Härlig lögn mamma drog för min mormor och morfar.

    Sen har vi min student som hon förstörde, hon skulle komma men sa i sista minuten att hon var tvungen att jobba, det förstodf jag eftersom dem har en restaurang så kan det alltid händ ngt i sista sekunden. Bara några dar innan studenten fick jag reda på att hon åkte till Turkiet. Jag kom hem tidigt den kvällen för jag bara grät, bra minne från en utav stora dagarna i ens liv.

    Sen har vi ju första gången hon träffa min son, var hon full. När min son skulle döpas ringde hon efter vägbeskrivningen, hon blev skjutsad av en vän, och hon var dyngrak! Min pappa fick ta telefonen och be henne vända om. Detta skedde 1 timma innan dopet.

    Senaste gången jag blev riktigt äcklad utav henne var när min morfar dog, mamma blir sådär sliskig och kladdig när hon är full. Ska ta på alla och bara kramas. Blir illamående utav det, men när han dog var vi alla samlde hos honom, mamma var full och det enda jag kunde tänka var hur mycket jag hata att hon kunde komma dit full på morfars dödsbädd, hade hon ingen skam i kroppen. Jag ville bara skrika åt henne och spy galla. Kunde inte ens sörja morfar för jag satt där och äcklades när hon krama och pussa morfar i sina tafatta sätt att ta farväl.

    Alla dessa svek är det som skadar mig mest och det är det jag måste skydda mig ifrån, men dem har även stärkt mig som människa, tack vara min familj oxå. Det har även gjort så att jag har bestämt mig för att plugga och utbilda mig så att jag får arbeta med missbrukare. Dra nytta utav mina erfarenheter och vända det till ngt positivt. Hjälpa andra som fått gå igenom samma skit som oss. Läste Svenska C i höstas och där skulle jag skriva om ett ämne på 12 sidor. Jag valde Alkoholism i familjen, passande va? Tog med mina erfarenheter och fakta från en bok jag blev förälskad i, Jaget och Missbrukaren. Men jag vågade aldrig berätta för mamma vad jag skrev om...

    Vart lite långt men kände bara för att skriva av mig

  • Anonym (ännu en)
    Anonym (Carro) skrev 2011-01-29 09:28:24 följande:
    Jag har oxå funderat hur blir om min mamma hamnar på gatan. Har personligen sagt till hennes sambo (dem har bott ihop i 10 år, han har reaturang med andra ord tillgång till sprit) flertalet gånger när han ringt och bett oss ta hand om henne att han ska slänga ut henne på gatan. Hennes sambo har sina goda och dåliga sidor. Han är oxå från turkiet och är van vid att hela familjen hjälper till om en familjmedlem är sjuk. Vilket innebär att han har svårt att förstå varför vi inte vill ha hem vår fulla mamma till våra barn. Men jag vill nu mer att han ska slänga ut henne på gatan hon skulle såklart vilja bo hos oss, någon utav sina döttrar men vi skulle vägra. Tyvärr har hon juh sin mamma, vår mormor som tar emot henne och mår dåligt utav hennes drickande. Vad ska man göra?

    Hur gammal är din dotter? Min systerdotter är 10 år och fick för ngt år sedan reda på att "mormor" är sjuk. Detta hade ju hon märkt sedan lång tid tillbaka. Undrar själv när man bör berätta för min son, han är bara 3½ och så länge han inte frågar efter henne är jag nog tyst.
    min dotter är 2 år.så än förstår hon ingenting. så jag kommer inte säga ngt heller. från hon blir äldre o föstår mer.

    min dotter fyllde 2 för ett litet tag sen o min mamma var för full o ringde inte ens o sa grattis ingenting, det känndes lite.

    det är skönt att ha denna tråden att få skriva av sig till likasinnade, det är ju itne så att man kan prata med det med vem som helst.

    jag tycker du ska försöka ta mod till dig att prata med din mamma om seperationen även om det är jobbigt, kanske du bara behöver nämna det i förbifarten om det är jobbigt.
  • solstugan

    Min mellanson är 3,5 år och vet inte om att morfar är "sjuk". Jag har nämnt det men inte vidareutvecklat det, finner ingan annledning att traggla på om det till barnen. Däremot vet de två äldsta (10 år och 3,5 år) att morfar bor långt från oss (4 mil åt "rätt" håll) och de vet att när de ser honom på stan så får de inte springa fram till honom utan att fråga mej först. Sitter han i parken är han alltid full.. Går han på stan kan vi se på gångstilen i vilket skicka han är. Stora killen vet sedan några år tillbaka att morfar dricker och inte alltid blir rolig och snäll och han vet att det är en sjukdom som gör att morfar inte kan sluta dricka. Så "enkelt" va det men jag tar inte upp det med dom utan det är när de frågar efter morfar.

  • Anonym (Carro)
    Anonym (ännu en) skrev 2011-01-31 08:12:47 följande:
    min dotter är 2 år.så än förstår hon ingenting. så jag kommer inte säga ngt heller. från hon blir äldre o föstår mer.

    min dotter fyllde 2 för ett litet tag sen o min mamma var för full o ringde inte ens o sa grattis ingenting, det känndes lite.

    det är skönt att ha denna tråden att få skriva av sig till likasinnade, det är ju itne så att man kan prata med det med vem som helst.

    jag tycker du ska försöka ta mod till dig att prata med din mamma om seperationen även om det är jobbigt, kanske du bara behöver nämna det i förbifarten om det är jobbigt.
    Det känns när dem inte ringer vid sådana tillfällen, även om ens barn är förlitet för att förstå så sårar det en själv. Jag är väldigt öppen om min mamma missbruk men det är få som förstår, tack och lov får man la säga för man måste ha gott igenom det själv för att fatta.

    Jag är bara rädd att hon ska börja snacka ännu mer skit om min sons pappa. Hon har gjort det innan, när vi träffades låg han i lumpen och hade då rakat av sig håret. Min mamma sa till sin sambo (som inte är svensk) att han var en rassist. Vilket gjorde att han inte blev välkommen hem till dem efter det. Sen så har hon försökt få fram ett erkännande från mig om att han skulle ha slagit mig. Vilket aldrig har hänt! På min systers bröllop för 3 år sedan hamna min föredetta nu bredvid min mammas sambo. Under hela festen vägrade min mammas sambo tala med honom. Dock på min morfars begravning så fick han en kram utav honom men det hela är bara ett bevis på hur hon kan snacka skit om andra och få dem att tro på det! Jag älskar inte min sons pappa på det sättet att jag vill leva mitt liv med honom men jag älskar honom på så sätt att jag vill han ska slippa det skitsnacket. Men ska ringa henne idag när sonen sover och försöka berätta, förutsatt att hon e nykter.
  • myslaxen

    Åh så skönt med ett sådant här forum!

    Jag har suttit här och läst en massa inlägg och tänker bara "Sjukt att man som barn ändå kan klara sig så bra som man gör när man har en missbrukande förälder"

    Jag är 24 år gammal och dotter till en alkoholiserad mamma. Jag har alltid trott att det är normalt att ens mamma tittar på en glasartad blick på kvällarna, inte kommer ihåg vad man har pratat om och är allmänt konstig efter att klockan slagit 17. Jag har två yngre systrar (5 och 6 år yngre) som är helt fantastiska men jag kommer ihåg sedan jag var liten att de sprang omkring på morgonnen med överfyllda blöjjor där avföringen hade börjat klättra upp på ryggen medan hon låg och snarkade i sängen. Mamma var hemma med oss när vi var små och började arbeta igen när jag var i 18-årsåldern. Efter det har hon druckit på kvällarna och det är värst när pappa är bortrest eller ska ut på kundmöte på kvällarna....då kan hon dricka hur mycket som helst. Min pappa är en aktiv man och sportar ganska mycket vilket innebär att han är hemma sen om kvällarna ibland vilket gör min mamma fruktansvärt svartsjuk. Pappa har sedan länge fört dagbok över hur mycket hon dricker genom att väga vinboxarna hemma innan han går till jobbet och väger dom igen när han kommer hem. Ibland kan boxen vara 2 kg lättare när han kommer hem. Jag har även lagt beslag på mammas kontoutdrag och räknat ihop att hon dricker upp ungefär 3000 i månaden. Hon köper alltid bara billiga vinboxar så det blir ett antal i månaden...

    Min sambo gjorde mig uppmärksam på att mamma drack mycket när jag var 20 år gammal och bott hemmifrån i ett halvår. Då hade jag plötsligt fått perspektiv och insåg att ja- mamma är alkoholist, vilket var jättesvårt att ta in och acceptera. Efter detta har jag blivit allt öppnare med att mamma är alkoholist och har även frågat släktingar om hur dom har upplevt mamma och alla säger samma sak - hon har varit alkholist i över 20 år! och det är här min vrede startar....hur i helvete kan släktingar, mostrar, farbröder, mormor, farmor - ja ALLA bara stå brevid och titta på? Jag kan bli fantastiskt arg på min pappa också som är den största medberoenden av oss familjemedlemmar...han är värd så mycket bättre och jag lider verkligen av att se honom tampas med skuldkänslor och en önskan om att allt bara kunde försvinna. Han borde ge henne ett ultimatum. Honom eller alkoholen. Till saken hör också att pappa har försökt få henne till familjeterapi men hon är så förbannat rädd och vill inte gå dit och då blir jag arg på pappa för att han inte tvingar dit henne.

    Jag har trots allt klarat mig väldigt bra såhär långt i livet, vilket är till stor del på grund av att jag har en så fantastisk sambo som har hjälp mig något enorm. Värre är det dock med mina syskon och jag är så orolig för dom. Den ena är deprimerad och har fruktansvärt dåligt självförtroende och den andra tampas med anorexi. Jag vet att jag inte kan axla mammarollen för dom och säger till dom att min dörr alltid står öppen men försöker att inte oroa mig så mycket för dom...men det är svårt. Vad gör man?

    Jag kan helt ärligt säga att jag inte älskar min mamma längre. Enda anledningen till att jag åker till min hemstad och hälsar på ibland är för mina syskons skull. Dom bor fortfarande hemma så jag behöver förbereda mig mentalt i flera dagar innan jag åker till dom och hälsar på plus att jag alltid mår dåligt när jag kommer tillbaka hem igen.

    Min största farhåga är hur mycket av hennes agerande som ligger dolt inom mig. Jag är rädd för att allt bara ska brista en dag. Kommer jag bli en fungerande människa när jag blir äldre?

  • Anonym (ångest)
    myslaxen skrev 2011-02-11 22:18:01 följande:
    Åh så skönt med ett sådant här forum!

    Jag har suttit här och läst en massa inlägg och tänker bara "Sjukt att man som barn ändå kan klara sig så bra som man gör när man har en missbrukande förälder"

    Jag är 24 år gammal och dotter till en alkoholiserad mamma. Jag har alltid trott att det är normalt att ens mamma tittar på en glasartad blick på kvällarna, inte kommer ihåg vad man har pratat om och är allmänt konstig efter att klockan slagit 17. Jag har två yngre systrar (5 och 6 år yngre) som är helt fantastiska men jag kommer ihåg sedan jag var liten att de sprang omkring på morgonnen med överfyllda blöjjor där avföringen hade börjat klättra upp på ryggen medan hon låg och snarkade i sängen. Mamma var hemma med oss när vi var små och började arbeta igen när jag var i 18-årsåldern. Efter det har hon druckit på kvällarna och det är värst när pappa är bortrest eller ska ut på kundmöte på kvällarna....då kan hon dricka hur mycket som helst. Min pappa är en aktiv man och sportar ganska mycket vilket innebär att han är hemma sen om kvällarna ibland vilket gör min mamma fruktansvärt svartsjuk. Pappa har sedan länge fört dagbok över hur mycket hon dricker genom att väga vinboxarna hemma innan han går till jobbet och väger dom igen när han kommer hem. Ibland kan boxen vara 2 kg lättare när han kommer hem. Jag har även lagt beslag på mammas kontoutdrag och räknat ihop att hon dricker upp ungefär 3000 i månaden. Hon köper alltid bara billiga vinboxar så det blir ett antal i månaden...

    Min sambo gjorde mig uppmärksam på att mamma drack mycket när jag var 20 år gammal och bott hemmifrån i ett halvår. Då hade jag plötsligt fått perspektiv och insåg att ja- mamma är alkoholist, vilket var jättesvårt att ta in och acceptera. Efter detta har jag blivit allt öppnare med att mamma är alkoholist och har även frågat släktingar om hur dom har upplevt mamma och alla säger samma sak - hon har varit alkholist i över 20 år! och det är här min vrede startar....hur i helvete kan släktingar, mostrar, farbröder, mormor, farmor - ja ALLA bara stå brevid och titta på? Jag kan bli fantastiskt arg på min pappa också som är den största medberoenden av oss familjemedlemmar...han är värd så mycket bättre och jag lider verkligen av att se honom tampas med skuldkänslor och en önskan om att allt bara kunde försvinna. Han borde ge henne ett ultimatum. Honom eller alkoholen. Till saken hör också att pappa har försökt få henne till familjeterapi men hon är så förbannat rädd och vill inte gå dit och då blir jag arg på pappa för att han inte tvingar dit henne.

    Jag har trots allt klarat mig väldigt bra såhär långt i livet, vilket är till stor del på grund av att jag har en så fantastisk sambo som har hjälp mig något enorm. Värre är det dock med mina syskon och jag är så orolig för dom. Den ena är deprimerad och har fruktansvärt dåligt självförtroende och den andra tampas med anorexi. Jag vet att jag inte kan axla mammarollen för dom och säger till dom att min dörr alltid står öppen men försöker att inte oroa mig så mycket för dom...men det är svårt. Vad gör man?

    Jag kan helt ärligt säga att jag inte älskar min mamma längre. Enda anledningen till att jag åker till min hemstad och hälsar på ibland är för mina syskons skull. Dom bor fortfarande hemma så jag behöver förbereda mig mentalt i flera dagar innan jag åker till dom och hälsar på plus att jag alltid mår dåligt när jag kommer tillbaka hem igen.

    Min största farhåga är hur mycket av hennes agerande som ligger dolt inom mig. Jag är rädd för att allt bara ska brista en dag. Kommer jag bli en fungerande människa när jag blir äldre?
    Fy vad jobbigt! Skönt att du har en så bra sambo.

    Jag har funderat många gånger om jag älskar min pappa längre men jag har inget svar på det. Eller så vågar jag helt enkelt inte ta reda på det. Men vet att jag inte tycker om honom när han dricker. Jag ringer tex aldri med honom efter 18 på kvällarna för att det finns risk att han är full då och jag mår så dåligt av att höra det.
    Bodde hos honom 1 vecka i somras med hela familjen men det kommer vi nog inte göra om. Jag hade sån ångest hela tiden.

    Du verkar vara väldigt medveten nu och öppen med allt så jag hoppas du kommer ut stark annars ta hjälp i tid och prata mycket med din sambo.
  • Anonym (ännu en)

    jag älskar fortfarande min mamma. men det är så himla jobbigt.

    min mamma är så långt nere i skiten. hon försöker sluta men är så svag o mår så psykiskt dåigt att hon inte klarar det. henens stackars kropp klarar snart inte mera heller o det är så tragiskt och gör så ont.
    hon har slutat svara i telefonen o skäms för att prata med oss.

    tur man själv har en familj så man kan fokusera på det o skjuta iväg de jobbiga tankarna ett tag.

    ja det är konstigt att man har kommit ut så bra som man gjort ur det hela. men kanske just därför man har blirvit som man blivit. även om man märker av lite spår efter det hela.

  • natalieh

    Nu går jag och väntar på ett samtal.. ett samtal som kan komma hjälpa mig att berätta för min mamma vad jag känner inför hennes drickande nu när hon ska bli mormor..
    Fick tips om en öppenvårdsenhet som även hjälper


    Vår kärlek --> BF 2011-05-20
Svar på tråden Stödtråd: Vuxna barn till missbrukare