• Lully Hill

    Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.

    Zinfandel skrev 2011-08-12 10:37:00 följande:
    Lully Hill: så korrekt så!
  • Lully Hill
    Kalashatt skrev 2011-08-26 09:45:28 följande:
    Mycket intressant tråd!! Måste fråga er som är så insatta om ni tror att detta kan gälla även mig.

    Vi blev gravida efter att ha försökt i ca 10 månader och födde ett friskt barn. Detta var för 6 år sen. Ända sen dess har vi försökt göra syskon men utan lycka, bara ett tidigt MF för 3 år sen.
    Vi är oförklarligt barnlösa och har gjort 4 misslyckade IVF cykler.

    Jag har hela tiden haft en känsla av att något i min kropp stöter bort embryot.
    Jag läser här att de flesta av er inte blir sjuka ofta alls, men det stämmer nog inte på mig, jag får mig en släng av förkylning med jämna mellanrum.
    Jag har mild psoriasis, blir ofta röd och flammig i huden, har känslig mage och är laktosintolerans. Dock har jag inte stela leder.

    Vad tror ni, kan det vara immunet?
    Hej Kalaskatt,

    Den bakgrund som du har har min Athendoktor beskrivit som ett klassiskt immunologiskt fall. Jag säger inte att det är det men det kan vara det. Just det att det fungerat en gång och sedan är det stopp. Kroppen har lärt sig att detta är främmande. Har ni försökt i 6 år och är oförklarligt barnlösa skall ni inte vänta längre. jag tycker du inte skall förlora mer tid nu. Kontakta klinikerna i Athen, London el USA. Du får då en lista på vilka prover de vill att du tar i Sverige. Om ni går vidare kommer du att få ta prover på kliniken som inte görs i Sverige. utifrån ditt provresultat ger de råd kring behandlingen.Räkna med att det är en jobbig process och du kommer att få minimalt med support i Sverige. Möjligen om du har en bra läkarkontakt så kan du få hjälp med vissa prover och recept. Men det kanske en ev lillasyster eller lillebror är värd

    Lycka tilL!

    /LH
  • Lully Hill
    Kalashatt skrev 2011-08-26 15:19:13 följande:
    Är det bäst att ringa eller maila dom? (tänker på Londonkliniken i första hand)
    Börja med att maila så får du en telefontid med en läkare.
    Londonkliniken debiterar 150 pund för en inledande telefontid.
    Athenkliniken gav 1 och 1/2 timmes konsultation gratis. Men då ville de ha svar på vissa prover och en svarenkät först. Det tyckte jag gav mer för då hade doktorn sett mina prover etc.
    /LH
  • Lully Hill
    Kalashatt skrev 2011-08-26 15:30:52 följande:
    Oj, vilken prisskillnad! Jag tänkte bara om jag måste åka dit senare och ta prover, så är det ju mycket enklare att åka till London.
    Ja det är det ,men jag håller med! Behöver du sedan åka ett par gånger för behandling så är snart pengarna förbrukade. London gör också LIT behandlingsom Lifeclinik i Athen inte gör.
    Det finns olika synpunkter om LIT, läs på i länkarna om det.  Här måste man ta ställning själv.

    En del kliniker i Sverige, bl a Falun, gör en mild form av immunterapi under IVF, iform av att skriva ut Prednisolo, dvs kortisontablett, kanske även något annat. Detta kanske någon annan här i tråden kan ge mer info om.

    /LH
  • Lully Hill
    Virvla skrev 2011-08-28 13:36:33 följande:
    Hej! Har läst i tråden och känner igen mig. Denna tråd och Lattemajas hjälpte mig igenom torsdagen då jag började blöda och trodde att det var kört även för vårt fjärde IVF. Jag är allergisk, har IBS och lindriga exem ibland, känslig hud. Jag gör IVF i Falun och går via hemortsläkare i Gävle. Jag har aldrig tidigare fått ett plus. Inför detta försök pratade jag med hemortsläkaren och frågade om mitt immunförsvar kunde ha med saken att göra. Han skrev ut Prednisolon och Fragmin. Igår fick jag mitt livs första plus! Ovasett hur det går så har hoppet ökat, så här långt har vi aldrig kommit tidigare...
    Hej yrväder!
    Jag är så ledsen för din skull men skönt att veta att tråden kunde hjälpa dig igenom denna svåra dag! Mitt råd till dig är att kontakta en klinik utomlands. Där kan du få rätt immunbehandling samtidigt som du gör IVF.

    Till alla vill jag säga detta:
    Kom i håg att de symptom som jag beskrivit här är autoimmuna! Det är bara ett immunproblem  bland flera andra. De flesta problem har ingen symptom alls. Man kan alltså ha ANDRA immunproblem som inte har dessa symptom. Tex antikroppar mot mannens celler. (I mitt fall handlar det om förhöjda nivårer killercells, som ger dessa symptom) 
    De olika immunproblemen kan ni läsa mer om på hemsidan repro-med.net 
    Prednisolon och Fragmin som ges i Sverige är en form av immunbehandling, och ganska mild sådan. Oftast behövs kraftigare åtgärder, tex olika former av transfusioner, kanske långt före IVFen eller stödjande under hela processen. Allt beroende på vilken immunproblematik man har.  Det kan man bara få på klinikerna utomlands. 
  • Lully Hill
    Hjärtefröjd skrev 2011-08-28 14:00:52 följande:
    Zinfandel: De grundläggande borde väl ha kollats under vår fertilitetsundersäkning? Jag ska ringa och be om mina ett år gamla provsvar i morgon!
    Hej Hjärtans fröjd!
    De grundläggande proverna som jag tog i Sverige såg ok ut. Det är proverna som skicades till USA som dels visar vilka delar i immunförvaret som är rubbade, och som också ger svar på hur man skulle svara på en ev behandling. De utsätter alltså blodet för tester med behandlingsalternativ. 

    Viktigt att tänka på är att även om resultatet är ok inom Svenska gränsvärden så är gränsvärdet inte satt utifrån ett "göra barn" perspektiv. Ett exempel är nivåerna av olika "killer cells"  i kroppen. Ett gränsvärdet som anses helt normal ligger mellan 10 - 40 % i blodet.
    Men i babysammanhang har det visat sig, är miljön inte särskilt gynnsam om inte nivåerna ligger under 25%. Detta är bara ett exempel och denna hjälp kan man bara få från en gynläkare med denna specialistkompetens innom immunologi. Det finns inte någon sådan läkare i Sverige och endast ett fåtal läkare i Europa och USA. Detta är alltså mycket ny forskning som läkare i Sverige ännu inte tagit till sig.
  • Lully Hill
    Virvla skrev 2011-08-29 12:09:13 följande:
    Lully Hill: Tack för omtanken! Jag tog ut minuset i förskott. Har testat positivt i några dagar nu och pluset har blivit starkare. Börjar hoppas lite försiktigt... Kram till er alla starka fina kämpar!
    Åhh det är ju underbart!! Ta det nu bara lungt och stressa inte!

    För oss andra är det intressat att vet vilken dos du tog på Prednisolon och övriga mediciner. Jättetacksam om du vill dege oss. 

    Kram från Lully
  • Lully Hill
    Virvla skrev 2011-08-29 15:51:24 följande:
    Lully Hill och alla andra här: Klart jag delar med mig av mina erfarenheter! Har ju fått ett plus nu efter vår fjärde IVF. Det vi gjorde annorlunda denna gång var att jag tar Prednisolon 1 tablett 10 mg varje morgon med start första sprutdagen. Började med Fragminsprutor dagen före ÄP, 5000IE, ska fortsätta med dem till v 12. Min hemortsläkare trodde mycket på Fragminet. De håller på med en studie vad gäller Fragmin som hjälp både då ägget inte fäster och för att förhindra tidiga
    missfall. De har just börjat få nog data för att kunna börja analysera men de ser en positiv tendens. Trombyl har jag haft tidigare från Falun, men det menade min Gävleläkare inte var lika biologiskt tillgängligt som Fragmin, det verkar på annat vis och där har de inte fått några signifikanta resultat. I övrigt har jag kört korta metoden med 225IU menopur. Hoppas nu bara att det håller hela vägen, försöker att inte oroa mig (svårt), har ju ändå kommit längre än jag gjort någon gång tidigare...
    Tack för infon! Det är bra för oss att veta vad vi skall fråga efter etc när vi kämpar vidare! Intresant om Fragminet till exempel.
    Nu håller vi alla tummar och tår att det går vägen och skulle det inte göra det vet du ju att du nu är på rätt spår! 
    Kramar LH
  • Lully Hill
    Zinfandel skrev 2011-08-31 17:34:49 följande:
    Kurre: det låter verkligen som att du ska söka dig utomlands för en riktigt immunologisk utredning och sedan immunterapi. Har du läst Boken, A Beer skriver en hel del om just endometrios.
    Instämmer!
  • Lully Hill

    Tack Ulfina! Ja det låter som du inte har några problem med fertiliteten i alla fall :)
    Antingen var det en manligfaktor eller ett immunproblem sim spökade! Roligt att det gick vägen för dig till slut!

Svar på tråden Oförklarlig barnlöshet kan vara ett immunproblem.