Inlägg från: Momalicious |Visa alla inlägg
  • Momalicious

    Sjuksköterskestudenter!

    Jag känner för övrigt t5or som fått jobb redan nu, men då är det ju sommarvik liksom.

  • Momalicious

    Är det någon som har erfarenhet av att jobba som ssk efter T5? Blivit erbjuden jobb på min praktikplats i sommar och är då färdig med T5. Har fått lite snabb info bara, typ att jag bara skulle gå dag, att jag bara skulle gå med legitimerade sjuksköterskor, att jag inte får göra vissa saker och att legitimerade sköter vissa uppgifter så som rond osv. All input uppskattas!

  • Momalicious
    JA77 skrev 2014-11-29 09:21:32 följande:
    Gör inte det! Lagar och riktlinjerna är för luddiga för att det ska fungera. Vårdfokus hade ett stort reportage om det i våras, läs det. T5-ssk är ett sätt för arbetsgivarna att ersätta leg.ssk. Det finns ssk, men inte arbetsgivare som betalar den lön som krävs. Då tar man en T5, bättre än ingenting; en "uska" som gör lite mer. Att ha en T5 ger mer press och ansvar på övriga ssk som är kvar, och de ssk är inte erfarna alla gånger. Risken är att du/någon gör fel och så finns det ingen ansvarig.

    Bättre att du jobbar som usk, men att din ssk du arbetar med låter dig sätta någon nål om det finns tid! Våra usk (som läser till ssk) på akuten, sätter tex nål om det är en lämplig patient. 
    Chefen gick igenom med mig snabbt och detta gäller hemsjukvården (permanent boende) och jag skulle i så fall jobba med två fasta sjuksköterskor som jobbat där länge. Jag skulle i princip göra saker som usk får göra på delegation. Det är inga målsättningar som blir aktuella utan allmän omvårdnad, blodprover, fragminsprutor, omläggningar, katetriseringar osv. Chefen var tydlig med att det aldrig skulle bli tal om annat än dagspass och att jag aldrig skulle vara ansvarig i det yttersta utan alltid ha erfaren personal med mig. Jag är lite kluven. Trivs på arbetsplatsen och erfarenheten är bra. Det finns typ två olika läger, har många vänner som är ssk och de flesta är positiva till det och så finns det några få som är negativa.
  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2014-11-29 21:57:09 följande:
    Kan de inte bara ge dig delegeringar på det då? För det kan de ju göra, även med fragmin, kad, venprover osv.
    Jo det har du ju rätt i. Det enda chefen sa att jag inte skulle få göra alls var intravenösa injektioner men det görs ju så sällan inom hsv ändå. I alla fall där jag varit. Alla injektioner är ju typ subkutana. :) jag pratade med min handledare om det och han sa att han rekommenderat mig och att han inte skulle gjort det om jag inte var så duktig haha. Trevligt! Och chefen där är helt fantastisk. Ska påbörja en psykiatriplacering på måndag och skulle varit på ett sjukhus här i VG-regionen men de hade totalt misslyckats med precis allt och eftersom de har psykiatriska avdelningar på vissa boenden så ordnade chefen utan problem att jag skulle få vara där istället. Hon slutar fyra men har jobbat hela kvällen på att lösa det här, som egentligen inte är hennes problem. Är så glad, trivs så fruktansvärt bra där. Hoppas på att få jobb där när jag är klar för bättre chef och kollegor får man leta efter :) kommer att tacka ja till jobbet nu i sommar!
  • Momalicious
    Tillsammans4 skrev 2014-12-10 15:57:47 följande:

    Lämnade in C-uppsatsen idag, det blir att opponera i början av januari och sedan är en ny termin igång. Den sista terminen (VA?!). Idag fick vi de preliminära VFU-platserna för våren, är så nervös! 3 veckor VC, 2 veckor KUA, 5 veckor psykiatri, 1 vecka BMM samt 1 vecka BVC. 12 veckors praktik i rad! Vi har haft praktik sedan termin 2 (började då med 6 veckor äldrevård) och har sedan har 5 veckor på medicin i termin 3, 5 veckor kirurgi i termin 4 och denna termin var det 5 veckor palliativ. Men hur i världen ska det gå med 12 veckor utan paus? VFU är så mycket jobbigare än att "bara" arbeta eller "bara" gå i skolan, man ska göra båda samtidigt samt skriva en massa inlämningsuppgifter. Kommer vara helt slut efter det, tur att man får sätta sig på skolbänken igen en månad eller så innan sommaren börjar.

    Hur går det för ni andra? Slutspurt inför julen? :D


    Vi har 13 veckor den här terminen utan paus. Är jobbigt. Jobbigast är nu på slutet tycker jag när det bara är några veckor kvar och julen närmar sig, vill bara plugga så jag får vara ledig över jul typ. Blä.
  • Momalicious
    Tillsammans4 skrev 2014-12-10 20:16:29 följande:
    Oj, 13 veckor?! Skönt att du snart är klar då och får vila upp dig under julen. :) Har du något tips för att man ska klara sig igenom alla veckorna?
    Vi går tyvärr över jul och sista veckan är vecka 2 så blir inte så värst lugnt över jul. Jag vet faktiskt inte. Fokusera på en period i taget, vi har varit på tre olika ställen och varje gång har jag bara fokuserat på den kursen och det stället. Annars har jag inte tips. Har tyckt att det varit okej fram tills nu när jag längtar efter att "bara" plugga.
  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2014-12-12 10:01:29 följande:
    Jodå har fått vänja mig lite vid tanken av det. Först kändes det alldeles för mäktig men nu känns det ok! Jag har erfarenhet som usk innan i 10 år och har jobbat där som usk sedan i somras och det är nog mycket pga det som gör stt det känns bra. Hade jag inte haft erfarenhet av det förut hade jag nog velat börja på AVA eller en lite mer avdelningaliknande först och sen jobba mig dit istället :p

    Fördel ser jag som att jag får jobba med det jag faktiskt vill. Jag har arbetat så pass länge ändå att jag vet vad jag vill och känner mig själv så pass bra så jag vet vad jag pallar. Och skulle det kännas som jag tagit mig vatten över huvudet så får jag ju helt enkelt säga upp mig och börja någon annanstans. Just nu finns det så extremt mycket lediga jobb på det sjukhuset också så det är i princip bara att välja och vraka.

    Har du någon erfarenhet inom vård eller akuten sedan innan? Det är iaf det som gjort att jag tycker det känns ok stt börja där direkt.
    Jag har en kompis som började på akuten direkt efter examen och hon tyckte det gick jättebra! :)
  • Momalicious

    Gud vad skönt för er som börjar bli färdiga! Halvvägs genom termin fem nu och jag är sååå sugen på sommarlov nu så det är inte sant, är riktigt less på skolan just nu. Längtar efter sommarlov, sen är det "bara" examensarbetet, slutpraktik, läkemedelsräkningstenta och NKSE kvar. Är skitnervös inför NKSE. Men många brukar ju klara den så hoppas att även jag gör det. Har hittills sluppit omtentor helt så man kan ju hoppas att det betyder att jag är redo när det är dags ;) heja er! Inte långt kvar tills examen nu ju! :)

  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2015-03-24 18:16:33 följande:

    Ja men tiden går snabbt. Halva denna terminen har ju gått nu och jag fattar inte var den har tagit vägen. Hade ändå 8 veckors praktik på ett och samma ställe och det har bara sagt svisch!!

    Har du börjat kolla på vad ni ska skriva om momalicious? Tyckte ändå det var rätt kul att skriva uppsats även om man var RÄTT trött på att titta på den till sist.


    Ja det går så jäkla fort. Kan inte fatta att det är termin fem nu. Känns som igår som jag började. Nej inte än, eller ja, jag har funderat lite och kikat på gamla uppsatser men inte bestämt nåt ännu. Tyckte det var jättekul att skriva b-uppsatsen även om den är mycket mindre men jag gillar att skriva. Så länge man väljer ett intressant ämne. Men jag räknar med att bli trött på det också ;) största frågetecknet nu är om jag får göra min praktik hemma, läser på distans och vill inte göra praktiken i andra sidan landet, särskilt eftersom vår slutpraktik går över jul och nyår. Så jag håller tummarna!
  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2015-03-25 10:14:07 följande:

    Jaha du läser på distans? Har det funkat bra tycker du? Har kollat på lite kurser att läsa på distans och 25% fart från Umeås universitet som då är helt internetbaserade.


    Jodå det funkar väldigt bra. Det enda jag märkt är att vi har lite tyngre arbetsbelastning än kompisar som läser här hemma reguljärt. Men det funkar jättebra. :) vissa kurser vi läser är helt på distans medan andra är nödvändiga med innedagar. :)
  • Momalicious
    jhk88 skrev 2015-04-08 19:33:51 följande:

    Jag behöver hjälp med min motivation... 

    Jag går termin 3 och har failat läkemedelsräkning tre gånger nu och känner mig så extremt dålig så att jag vet inte var jag ska ta vägen! Jag vet att jag behärskar detta med räkningen, det som är att jag har gjort extrema slarvfel och  jag vet att i verkligheten så är inga slarvfel tillåtna...  Det som jag har failat på är:

    tillfälle nr1: Missade att räkna division och räknade istället multiplikation... Det var ett extremt slarvfel och har hittat felet direkt när jag efter tentan pratat med klasskompisar. 

    Tillfälle nr2: Jag råkade räkna 24/8=4... SÅÅÅ slarvigt! 

    Tillfälle nr3: Jag har missat att skriva dit ett gångertecken när jag räknat ut att det går 1000 IE/10 ml... 

    Jag är så extremt rädd för att jag ska faila återigen när jag skriver omtenta nästa lördag... Jag har bara ett tillfälle kvar efter det och klarar jag det inte då så måste jag gå om kursen...


    Du klarar det. Ta det bara lugnt. Det är ingen prestige i att gå ut ur salen först. Jag brukar alltid tänka; är det här svaret logiskt? Är det inte det så har jag gjort fel. Räkna alla svar baklänges för att kontrollera, då är det lätt att hitta fel. Gå igenom svaren några gånger när du är färdig. Vi har två läkemedelstenor, en i t2 där vi skulle ha 90 procent och en i t6 där vi ska ha 100 procent. Det går, jag lovar.
  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2015-04-09 22:15:54 följande:
    Säger samma som föregående talare har gjort. Tänk logiskt (dock är vissa lärare luriga hos oss iaf och vill att vi ska lita på vårt räknesätt och gör helt orimliga tal), räkna baklänges, räkna 3-4 ggr på alla tal, ta det lugnt! Det kommer gå!

    Imorgon är det dags för NKSE!! Börjar bli lite nervig nu. Har pluggat lite på gamla tentor men det är ju omöjligt att sammanfatta 3 års plugg. Hur har ni andra gjort som också ska göra den inorgon?
    Hur kändes det? Håller tummarna att det gick vägen!
  • Momalicious

    Får man nån typ av "hjälp" om typ vad som kan komma på NKSE innan man gör den? Alltså det jag menar är väl typ om det kan komma en fråga om nån sjukt ovanlig sjukdom eller väldigt specifika saker om behandlingar och sånt man inte nödvändigtvis har stenkoll på? Eller är det mer typ diabetes, hjärtsvikt, stroke osv? Fattar ni hur jag menar? Är så sjukt nervös inför den.

  • Momalicious
    Sweet Sofia skrev 2015-04-13 21:03:59 följande:
    Om du läser på LTU så har de genomgång av NKSE frågor före provet. Sedan finns det gamla tentor att få tag på och ibland kan man ha "tur" att få en gamla tenta på provet. De återanvänder tentorna.
    Yes jag läser på LTU, så då hoppas jag att vi får en genomgång nästa termin :)
  • Momalicious
    Emmeliina skrev 2015-04-13 22:30:58 följande:
    Vi fick ingen hjälp sådär direkt. Fast vi hade en Omvårdnadstenta för ca 1,5 månad sen som skulle vara lite förberedande.

    Men plugga på extentor är nog mitt tips. Så får man rätt bra hum om hur frågorna ställs, hur svåra de är osv.
    Tack för tipset! :)
  • Momalicious
    Mosaik skrev 2015-04-15 08:54:19 följande:

    Ja plugga på gamla NKSE-tentor och försök att utvidga dom frågorna lite så att du lär dig en helhet runt frågan om de skulle vinkla den på ett annat sätt eller fråga en annan sak om just den sjukdomen tex.
    Jag sammanställde ju lite om typ alla sjukdomar jag kunde komma på, såhär i efterhand lite onödigt men samtidigt väldigt lärorikt!
    Vårdhandboken är A och O att plugga på, många av de gamla frågorna är tagna direkt ur vårdhandbokens "testa dig själv"-frågor.

    Lycka till!


    Tack snälla för tipset! :) har hela sommaren på mig att förbereda mig så förhoppningsvis ska det gå bra :)
  • Momalicious
    Inte jag skrev 2015-04-21 19:56:55 följande:

    Jag funderar på att läsa till sjuksköterska. Men jag är lite tveksam pågrund av arbetstiderna. Vad tycke ni om erat yrkesval?


    Är det bara arbetstiderna som oroar dig så skulle jag köra ändå. Finns många jobb där du jobbar kontorstider, särskilt inom vissa vidareutbildningar. :)
  • Momalicious

    Så var T6 igång. Just nu skriver vi examensarbetet, sedan väntar 10 veckor slutpraktik och NKSE. Är sååååå nervös för NKSE. Både bedsiden och det skriftliga. Har ingen aning hur jag ska plugga, känns så sjukt mycket. Känns så galet konstigt att jag är färdig i januari. Att man snart ska börja jobba. Wah!

  • Momalicious

    Skrev NKSE i fredags. Har aldrig känt mig så missnöjd med en tenta förut. Fy fan. Och nu ska man plågas i 11 dagar till innan man får veta resultatet. Usch. Vill inteeeee behöva göra om tentan...
    Imorgon är det 60 dagar kvar till examen i alla fall. Har bara praktiska NKSE kvar samt att vårt examensarbete behöver revideras lite. Ja, och så kanske den skriftliga NKSE också då. Vill bara att det ska bli 27 november nu så jag får veta! Att skriva det jäkla provet var verkligen lika hemskt som jag föreställt mig. Och när man ser svaren när man vänder blad så står inte alltid just det man skrivit med fastän man vet att det är rätt och då blir man osäker på om man kommer få poäng eller inte.

    Gör min sista praktik nu och trivs skitbra! Känner verkligen att jag vet vad jag håller på med (kanske inte alltid såklart), det kommer rätt naturligt nu. Hur går det för alla andra?

Svar på tråden Sjuksköterskestudenter!