• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • Anonym
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!
    Att smärtan går över direkt efter att barnet fött stämmer inte för alla, vilket kvinnor vittnat om i olika trådar här på FL. Sen handlar det inte bara om smärta utan att det finns risk för bestående skador i underlivet.
  • Anonym

    Att röka är frivilligt. Ändå ses det som självklart att rökare ska ha medbestämmande över lung- och/eller cancerbehandlingar.

  • Lady32
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!
    Så okunnigt inlägg att jag knappt ens orkar bemöda mig med att bemöta det... Herregud, så oinsatta vissa kvinnor är i förlossningsfrågor..! Nästan chockerande faktiskt, med tanke på att det är vi kvinnor som utsätts för scenariot ifråga.. Ja: vi har fött barn hur länge som helst, och även blivit offer för diverse komplikationer hur länge som helst. På många håll i världen DÖR fortfarande var 7:e (lite osäker på den exakta siffran) kvinna i barnsäng, vilket ju är väldigt naturligt, men dock: vi DU vara en av dem som går denna väldigt naturliga död till mötes medan du föder fram ditt efterlängtade barn?? För att inte tala om barndödligheten...!

    Sen är det nog ganska få kvinnor som väljer snitt uteslutande pga. rädsla för själva smärtan i sig. Oftast finns det en helt annan problematik bakom önskemålet om snitt, men det har du väl inte orkat sätta dig in i, antar jag..? Lättare att bara klaga, obefogat och okunnigt.

    PS: Jag tror mig inte klara en VF i nuläget, (har dock genomgått en tidigare + ett akut snitt) men utifrån ditt resonemang och din personlighet att döma, är jag betydligt mer lämpad att vara mamma, än DU är! Jag skulle aldrig bete mig så fördömande, översittande och korkat som du gör. Mina barn kan vara (och är!) stolta över mig, och jag lär dem att visa andra människor hänsyn, respekt, tolerans och acceptans, vilket du troligen inte är kapabel till. Av allt att döma.
  • Ravenna
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!
    Vilken oerhört omogen attityd.

    Kvinnor har DÖTT i barnsäng i miljontals år. Kvinnor har SARGATS FÖR LIVET i barnsäng i miljontals år. I Afrika dör ungefär var sjunde kvinna i barnsäng.

    Våra kroppar slutade att vara "gjorda för" förlossningar när vi ställde oss på två ben. Människan har svårast födslar av alla däggdjur och vi föder idag större barn än någonsin, och vi föder vårt första senare och senare i livet. Det finns ingenting naturligt över människans födsel längre. Det finns ingenting naturligt och tryggt över att förstföda en 4,5-kilosbäbis när man är 35.

    Jag anser att man är betydligt mycket mer mogen om man informerar sig om riskerna och fattar det beslut som man anser vara bäst för sin egen och barnets hälsa, än om man godtar en förlossning rakt av utan att tänka på sig själv. En frisk mamma som mår bra är en bättre mamma än en mamma som är deprimerad, sjuk och trasig. Eller för den delen död. En person som är mogen att bli mamma överväger riskerna och väljer det alternativ som hon tror att hon och barnet och pappan kommer att må bäst av.
  • Essien
    Åskan skrev 2012-02-28 10:40:34 följande:
    Vaddå spräckta snippor-klubb. Min snippa är inte det minsta spräckt. Den är precis som innan förlossningen....
    om du totalt missade min ironi och vilka människor i tråden jag ledsnade på och drev med så är det nog ingen ide att jag försöker förklara det igen. du behöver inte känna dig berörd alls.
    Åskan skrev 2012-02-28 10:45:15 följande:
    Resonerar man så att kvinnan själv bestämmer över sin kropp så skulle man ju kunna kräva massor av gratisoperationer. Fettsug. Större tuttar. Etc. Tycker verkligen inte att snitt ska beviljas för lättvindigt. Känner inte för att föda typ, det gör ont, jag blir stor därnere etc. Fy skäms, är man så ego kan man låta bli att skaffa barn.

    MEN i ts fall är det en annorlunda sak och då tycker jag INTE att de ska neka snitt.
    Att skaffa barn är så ego man kan bli ungefär. Sedan tror jag inte speciellt många förlossningsfobiker vill ha snitt "för att de inte riktigt känner för vaginalt typ".
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 11:00:27 följande:
    Fast kvinnan har äganderätt av sin kropp, hon väljer om hon vill bli gravid eller ej. Det låter kanske hårt men så är det faktiskt.

     Sedan tycker jag det är en trend att ta snitt som alternativ, Hollywoodstjärnor väljer att snittas i v36 för att slippa den sista riktigt stora tiden och självklart är vi vanliga kvinnor inte sena att följa efter. Snittfrågan var snarare än "intefråga" för 15-20 år sedan istället för hur det är nu. Kroppen är ganska finurligt rustad och ui och med att det mest naturliga är att föda vaginalt så är det rimligtvis det bästa för barnet iallafall. Sedan spelar ju mamman självklart en stor del i det hela och mamman är inte oviktig på något sätt.

    Självklart är det otrevligt att bli tvingad till något, men det är ju lite så livet är. Vissa grejer måste man göra, kalla det tvång eller ej, hur ogärna man än vill.

    Men saom sagt, jag är inte snittmotståndare på något sätt, jag tycker att alla som har väl grundade orsaker till att snittas ska få bli det, men jag tycker inte man ska hamna i läget där man får en blankett på MVC där man kryssar i "snitt" eller "vaginal förlossning".
    Du får ursäkta mig nu men jag tvivlar faktiskt starkt på att de som vill ha snitt gör det för att hollywoodstjärnor gör det. Jag har fått uppfattningen att extremt få vill ha snitt pga bekvämlighetsskäl (lite skumt att koppla ihop en stor bukoperation med bekvämlighet men du fattar ju vad jag menar). Tror de allra flesta har en rejäl skräck i botten om de nu inte har rent fysiska skäl. Jag tror inte snitt kommer öka speciellt om det blir lättare att få ett planerat snitt godkänt. Pratar man med gravida vill ju i princip alla vara med om den vaginala förlossningen. Problemen tycker jag är när skräckslagna kvinnor som till och med har övergrepp i bakgrunden negligeras och nonchaleras så som Ts blev. Det tycker jag är illa för det förstör ju förtroendet för vården, man tappar tilliten och om man inte litar på personalen under en förlossning kan det nog gå rejält illa. Jag tycker att snitt ska vara fritt men jag tycker att läkarsamtal borde vara obligatoriskt så att utbildad vårdpersonal kan se om patienten har koll på läget. Om hon tror att alla snitt är en walk in tha park osv. De kanske bara behöver lite bra information och så inser de vad de egentligen vill. Så jag håller med om att det inte bör vli ngt kryss i en blankett, men om man motiverar varför man vill ha ett snitt och motiveringen inte är helt uppåt väggarna tycker jag att man iaf ska bli vänligt bemött :) men hör ju så mkt om motsatsen, där kvinnorna nästan blir hånade :(

     
  • Essien
    Lady32 skrev 2012-02-28 11:12:37 följande:
    Kul för dig, men du representerar nog en minoritet, skulle jag våga påstå..

    1. Nja...inte riktigt. Ett kejsarsnitt är ingen skönhetsoperation, alltså ingen operation man gör för att förbättra ens estetiska förutsättningar, vilket en fettsugning eller bröstförstorning är. (Finns ibland också mediciska anledningar till att utföra dessa operationer, jag vet, men här och nu fokuserar jag på att särskilja behoven av de olika operationerna). Ett kejsarsnitt faller inte under samma kategori, eftersom det då handlar om att föda fram ett barn på bästa möjliga sätt under rådande omständigheter; inte göra ett "skönhetsingrepp".

    2. Varför envisas vissa i denna och liknande trådar med att tjata om argument i stil med att vi som vill ha snitt, vill det för att vi "inte känner för att föda, det gör ont, och vi vill inte bli stora där nere" osv..??? Kan inte minnas att jag läst seriösa inlägg med sådana argument en enda gång, men ändå är det alltid på den nivån diskussionen om KS hamnar..?? VARFÖR? Är det något som hakat upp sig någonstans eller vad är det frågan om?
    Det förekommer säkert kvinnor som resonerar så som du beskriver; vi är ju individer och som sådana resonerar vi olika. MEN att dra alla över en kam och hävda att vi ALLA tänker så, är jäkligt irriterande. JAG tillhör absolut INTE den lilla minoritet kvinnor som i så fall tänker som du skriver, och jag är allt annat än ego, det kan jag försäkra dig om! Jag har övervägt beslutet om ett planerat snitt i nästan 5 månader, DAGLIGEN, läst förlossningsstatistik, talat med diverse experter, läst forskningsrapporter osv, och vägt för/nackdelar, risker osv fram och tillbaka under hela denna period. Och jag har absolut INTE främst sett till riskerna/fördelarna för MIG, utan i nästan större utsträckning för BARNET, så att kalla mig ego är väldigt ignorant och provocerande! Faktum är att det finns fler och allvarligare risker för BARNET vid ett försök till en vaginal förlossning som sedan går snett på något sätt (och de gör det rätt ofta, tro mig..), än vad det finns vid ett planerat snitt, så där rök DET argumentet..

    Är minst sagt trött på folk (oftast kvinnor, ironiskt nog?) som uttalar sig så fördömande, hårt och oförstående om andra kvinnor, deras rädslor, behov, önskemål osv. Varför kan ni inte inse att vi är OLIKA, har olika förutsättningar, erfarenheter osv, och därför har olika behov?? Du som skrev inlägget ovan hade TUREN att inte spricka, tänjas ut eller något annat tydligen, vilket är jättetrevligt FÖR DIG, men JAG hade INTE samma förmån: jag drabbades av framfall, lite inkontinensproblematik, samt en framåtlutad livmodertapp som nu är i vägen varje gång min man och jag är "intima" med varandra. Tror du att detta hände mig för att jag är en sämre människa än du, eller..? Är du mer kvinnlig än jag, för att du hade en sån himla tur att gå helskinnad från din förlossning? Har du, pga. denna TUR, större rättighet att bestämma hur jag ska välja att föda fram mitt nästkommande barn, än vad jag har?? Du, som dessutom fullständigt saknar egen erfarenhet av hur det är att drabbas av komplikationer..?? Ska du då sitta där och döma MIG, och kalla mig "ego" och fälla omdömen om huruvida jag är berättigad att få fler barn eller inte?!

    Lägg av alltså..det faller ju på sin egen orimlighet, ett sådant resonemang.

    Min kropp är MIN, ingen annans, och det är jag som lever med konsekvenserna av det som sker min kropp, oavsett hur det gick till: om det var mitt eget val, eller om något skedde min kropp utanför min kontroll. Och så länge jag lever med konsekvenserna, är det banne mig också jag som ska fatta besluten som resulterar i dessa konsekvenser, vilka de än må vara! Skrikandes
  • Anonym
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 11:38:20 följande:
    Jag kan inte gå in i en diskussion om huruvida snitt eller vaginal förlossning är säkrast eller ej då jag inte vet tillräckligt mycket, vad jag är ganska säker på är att det är som politik, två läger och två olika sätt att se på saker och ting. Det handlar alltså om vad man tror på eller ej.  Och det är svårt för mig att tro att sjukvården hemlighåller att snitt är det säkrare sättet att föda barn på, faktiskt. Jag måste någonstanns tro att den läkare jag besöker som är utbildad vet bäst inom sitt ämne. Så som en svensklärare vet mer om svenska än en engelsklärare.
    Det handlar inte om att det finns två politiska läger när det gäller BARNET. Du eliminerar nämligen många väldigt allvarliga risker för barnet genom att göra ett planerat snitt, bland annat hjärnskador. Det planerade snittet är det absolut säkraste sättet för en bäbis att födas på.

    När det gäller säkerheten för MAMMAN så finns det däremot två läger. Och sedan finns det mamman själv, som självfallet borde få bestämma över sin egen kropp.
  • Essien
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!
    ignorant skrivet. extremt ignorant.

    "det går över direkt efter"

    tror du rupturer upp i tarmen går över så fort ungen är ute? på riktigt?? framfall sugs tillbaks sekunden efter krystandet är över? töjningar som medför inkontinens? har du över huvud taget fattat att vaginala förlossningar kan medföra skador som ALDRIG läker helt?

    mödrar har DÖTT i miljontals år pga förlossningar. jämförst med andra däggdjur är vi inte alls speciellt lämpade för att föda barn eftersom våra bäcken är trånga och bebisarnas huvuden är stora. MÅNGA dog i barnsäng förut. men om du nu jämför dig med kvinnor för en miljon år sedan hoppas jag att du födda i en grotta, utan minsta medicinska assistans, annars är du en hycklare av värsta slag.

    jag tycker trångsynta människor som du bör förbjudas att föröka er över huvud taget, ni tillför ingen medmänsklighet till världen ändå. 
  • Lady32
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 11:38:20 följande:
    Jag kan inte gå in i en diskussion om huruvida snitt eller vaginal förlossning är säkrast eller ej då jag inte vet tillräckligt mycket, vad jag är ganska säker på är att det är som politik, två läger och två olika sätt att se på saker och ting. Det handlar alltså om vad man tror på eller ej.  Och det är svårt för mig att tro att sjukvården hemlighåller att snitt är det säkrare sättet att föda barn på, faktiskt. Jag måste någonstanns tro att den läkare jag besöker som är utbildad vet bäst inom sitt ämne. Så som en svensklärare vet mer om svenska än en engelsklärare.
    Tror och tror... Det finns ju dokumenterad vetenskap också att tillgå, för den som faktiskt orkar göra sin läxa och inte bara tycka en massa.

    För mig, med mina personliga erfarenheter och kunskaper i bagaget, är det inte det minsta svårt att tänka mig att sjukvården hemlighåller information om att KS är det säkraste sättet att föda barn på, eftersom de dels hemlighåller så mycket annan information från oss (som vi är berättigade att få reda på!), och dels eftersom det, som i så många andra fall, handlar om ekonomi. Sjukvården samarbetar med läkemedelsindustrin, som i sin tur överlever för att det finns ett stort behov av läkemedel, pga. sjukdomar och skador. Om vi inte längre utsätts för en massa sjukdomar/skador i livets olika led och situationer, skulle det få stora konsekvenser för såväl läkemedelsindustrin som för sjukvården. Alltså finns det ett stort ekonomiskt intresse bakom att hemlighålla viss information för oss; det är inte meningen att vi ska veta vissa saker, eller ha möjlighet att styra över vår egen hälsa. Det står var och en fritt att köpa eller förkasta detta resonemang, men för MIG råder inget som helst tvivel om att detta är konstaterande av fakta. Allt tyder på det, inget tyder på motsatsen, som jag ser det. Har upplevt det gång på gång, i diverse möten med sjukvården/läkemedelsbranschen.
  • Essien
    Lady32 skrev 2012-02-28 11:56:34 följande:
    Så okunnigt inlägg att jag knappt ens orkar bemöda mig med att bemöta det... Herregud, så oinsatta vissa kvinnor är i förlossningsfrågor..! Nästan chockerande faktiskt, med tanke på att det är vi kvinnor som utsätts för scenariot ifråga.. Ja: vi har fött barn hur länge som helst, och även blivit offer för diverse komplikationer hur länge som helst. På många håll i världen DÖR fortfarande var 7:e (lite osäker på den exakta siffran) kvinna i barnsäng, vilket ju är väldigt naturligt, men dock: vi DU vara en av dem som går denna väldigt naturliga död till mötes medan du föder fram ditt efterlängtade barn?? För att inte tala om barndödligheten...!

    Sen är det nog ganska få kvinnor som väljer snitt uteslutande pga. rädsla för själva smärtan i sig. Oftast finns det en helt annan problematik bakom önskemålet om snitt, men det har du väl inte orkat sätta dig in i, antar jag..? Lättare att bara klaga, obefogat och okunnigt.

    PS: Jag tror mig inte klara en VF i nuläget, (har dock genomgått en tidigare + ett akut snitt) men utifrån ditt resonemang och din personlighet att döma, är jag betydligt mer lämpad att vara mamma, än DU är! Jag skulle aldrig bete mig så fördömande, översittande och korkat som du gör. Mina barn kan vara (och är!) stolta över mig, och jag lär dem att visa andra människor hänsyn, respekt, tolerans och acceptans, vilket du troligen inte är kapabel till. Av allt att döma.
    mkt bra skrivet!
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?