• Anonym

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Sitter här sömnlös och med panikkänslor på grund av ett besök hos barnmorska på Ofeliamottagningen tidigt imorse.

    Ändå sedan jag först fick reda på att jag var gravid och vid varje besök hos barnmorska, mvc-läkare etc har jag förklarat att jag inte klarar av/tänker föda vaginalt - att enda alternativet för mig är kejsarsnitt. Jag har sagt ett antal gånger att inget annat är tänkbart och att jag hellre genomgår ytterligare en abort (första aborten gjordes när jag var mycket yngre på grund av att de sa till mig att jag inte kunde välja att få ett snitt) än föder vaginalt.

    Både min barnmorska och mvc läkare har lugnat mig och sagt att jag absolut inte ska oroa mig, om jag känner så starkt för detta så kommer det inte alls vara några problem att få ett planerat kejsarsnitt. Ingen fara alls, det här löser vi sa min läkare och skickade en remiss för mig till ofelia när jag var i vecka 13.

    Från att ha varit smått hysterisk och inte kunnat vara det minsta glad över graviditeten så lugnade jag ner mig och började njuta. Liksom sådär stråla som de säger att man ska göra. Idag när jag är i vecka 21 så kom jag till mitt möte, ganska oförberedd då jag antog att det var mer som en formalitet för att godkänna kejsarsnittet.

    Istället lyssnar barnmorskan på min historia och jag berättar varför jag inte klarar av att föda vaginalt och får helt plötsligt kommentaren. "Nej, det där är absolut inget skäl till att bevilja kejsarsnitt! Det kommer inte att gå."

    Jag är helt knäckt, jag vet inte vad jag ska ta mig till. Har spenderat timmar hyperventilerandes och störtgråtandes. Jag förstår inte HUR kan de komma på en sån här grej NU när det inte längre går att avbryta graviditeten? Är det något slags elakt skämt? Imorgon är jag i vecka 22 då man inte ens med särskilda skäl får göra abort.

    Jag ångrar nu att jag inte satt mig in i det här mer, jag ångrar att jag inte stressade remissen som gick till ofelia. Jag förstår ingenting, vet inte hur det blev såhär. Jag har aldrig fött barn innan och min förlossningsrädsla är kanske inte av den vanligare sorten "det gör nog ont" utan beror på tidigare övergrepp och smärta/panik/ångest i samband med dessa.

    Nu, när jag tänker efter märker jag att jag inte har den minsta aning om hur det här egentligen går till, jag har bara blint trott att bms och läkares lugnande ord har varit någon slags garanti. Finns det någonting jag kan göra, någonstans att överklaga? Vad har en barnmorska (hur mycket specialist hon än må vara) för rätt att säga till mig att jag till 99%chans inte kan få kejsarsnitt efter att ha träffat mig en gång i tjugo minuter?

    Finns det någon som har erfarenhet av sånt här? Vad ska jag göra?

  • Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?
  • straw2008
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!

    Men vänta nu, varför tror du man är rädd för -hur det ska kännas då barnet är UTE ?? Personligen är jag räd för den avskyvärda smärtan INNAN barnet är ute ??? Har snittats två gånger o det är enligt mig det AAAAAAALLLLLLLRA bästa sättet att föda på. Man är precis lika stolt som alla ni i "spräckta snippors klubb" Ma nälskar sitt barn precis lika mkt, bryr sig om dess hälsa osv. Måste vara den absolut vanligaste kommentaren "det går ju över när den rä ute" o jag har då aldrig i livet hört någon som vill ha snitt o som vill ha det pga hur det ska kännas då barnet är ute ??? VAD får ni detta ifrån ?
    Ett barn ska jag ha när jag blir stor med smala ben o mjuka skor....
  • Anonym (KRAM!)

    Ta kontakt med Förlossningen eller Kvinnokliniken och kräv att få träffa en läkare!
    en Bm är ingen som kan besluta över något sånt,utan det är den läkare du träffar som ser till om ditt behov är för ett beviljat snitt.
     

  • Lavish

    Dåligt skött tycker jag, din läkare + BM borde inte lova sånt som de helt enkelt inte kan garantera. Och den där sköterskan verkar ju inte så lämplig för det hon gör. Hon skulle kunna framhäva fördelarna med vaginalt, men hon ska inte sitta och säga att du inte kan få snitt. Har själv en väninna som fått snitt beviljat p.ga tidigare övergrepp. Det går visst att få.

  • Åskan
    Anonym skrev 2012-02-28 11:04:46 följande:
    Skönhetsoperationer är nu inte samma sak som en graviditet. Graviditeten MÅSTE avslutas på ett eller annat sätt. Att ge kvinnan rätt att välja behandlingsmetod för åkommor som drabbar henne är INTE samma sak som att ge henne rätt till fri fettsugning.

    Det är väl inte upp dig dig att sitta till doms över vilken relation andra har till sina kroppar. Tänder du på att trolla runt här och håna folks rädsla på något sätt?

    Den som blir förstörd eller töjd i underlivet kanske inte kan njuta av sex igen. Om sex är viktigt för mig i mitt liv, varför skulle jag inte få prioritera ett helt underliv över en snygg och ärrfri mage?
    Tänder på? Trolla runt? Snälla nån. Jag har skrivit två inlägg som hängde ihop. Jag trollar ingenstans, jag uttrycker en åsikt. Och nej, sånt brukar inte jag tända på... Men men, alla är vi olika.
  • Anonym
    Åskan skrev 2012-02-28 12:23:24 följande:
    Tänder på? Trolla runt? Snälla nån. Jag har skrivit två inlägg som hängde ihop. Jag trollar ingenstans, jag uttrycker en åsikt. Och nej, sånt brukar inte jag tända på... Men men, alla är vi olika.
    Att svamla in i en tråd om förlossningsrädsla och jämföra frivilligt kejsarsnitt med fettsugning eller tuttförstoring är klassiskt trollbeteende.
  • Anonym
    Lady32 skrev 2012-02-28 12:07:54 följande:
    Tror och tror... Det finns ju dokumenterad vetenskap också att tillgå, för den som faktiskt orkar göra sin läxa och inte bara tycka en massa.

    För mig, med mina personliga erfarenheter och kunskaper i bagaget, är det inte det minsta svårt att tänka mig att sjukvården hemlighåller information om att KS är det säkraste sättet att föda barn på, eftersom de dels hemlighåller så mycket annan information från oss (som vi är berättigade att få reda på!), och dels eftersom det, som i så många andra fall, handlar om ekonomi. Sjukvården samarbetar med läkemedelsindustrin, som i sin tur överlever för att det finns ett stort behov av läkemedel, pga. sjukdomar och skador. Om vi inte längre utsätts för en massa sjukdomar/skador i livets olika led och situationer, skulle det få stora konsekvenser för såväl läkemedelsindustrin som för sjukvården. Alltså finns det ett stort ekonomiskt intresse bakom att hemlighålla viss information för oss; det är inte meningen att vi ska veta vissa saker, eller ha möjlighet att styra över vår egen hälsa. Det står var och en fritt att köpa eller förkasta detta resonemang, men för MIG råder inget som helst tvivel om att detta är konstaterande av fakta. Allt tyder på det, inget tyder på motsatsen, som jag ser det. Har upplevt det gång på gång, i diverse möten med sjukvården/läkemedelsbranschen.
    Men snälla du, i så fall borde väl kejsarsnitt släppas fritt? Du har totat ihop en konspirationsteori som är mycket, mycket platt.
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-28 08:45:50 följande:
    Magstarkt och magstarkt, visar väl mer att du inte har en aning om vad det handlar om (vilket naturligtvis är väldigt lyckosamt för din del).

    Du försöker anknyta bebis och födsel till något sexuellt och anser att det kopplingen inte går, men det du inte förstår är att även våldtäkt och övergrepp, speciellt i ung ålder också saknar den ankytningen.
    Förstår fortfarande inte att folk idag tror att våldtäkt och sex är samma grej, från vare sig förövarens eller offrets sida. Det handlar inte om sex, det handlar om makt vs utsatthet. Folk våldtar inte för att de är kåta.

    Nu, det jag egentligen skulle vilja veta är hur jag stänger av rapporteringen via mail? Min mobil piper varje gång någon svarar och jag börjar bli galen. Kan jag avbeställa prenumerationen på den här tråden på något sätt?
    Nej, det har du rätt i, jag vet inget om det och det är därför jag frågar så jag kan bilda mig en uppfattning. Jag försöker ingenting, jag frågar som sagt.

    Jag förstår att du blir frustrerad, precis som jag blir när folk i dagens 2012 inte fattar att alkoholism är en sjukdom tex. men man får förstå att med kunskap så måste man ta med en viss ödmjukhet också, glöm inte det.

    Jag kan mycket i och om min värld men det hindrar mig inte att försöka förstå mer om din.

    Tack för svar.
  • Lady32
    Anonym skrev 2012-02-28 13:25:30 följande:
    Men snälla du, i så fall borde väl kejsarsnitt släppas fritt? Du har totat ihop en konspirationsteori som är mycket, mycket platt.
    Håller inte med dig, men som sagt: det står var och en helt fritt att välja att tro på eller förkasta min teori. För mig är det glasklart hur det ligger till "bakom kulisserna", men tydligen inte för dig. Men sånt är livet, folk är olika. Jag accepterar det - gör du?  
  • Anonym
    Anonym skrev 2012-02-28 10:02:21 följande:
    Jag kan försöka förklara.

    Efter mitt övergrepp i barndomen så har jag haft livslånga problem med relationer (svårt att släppa människor nära mig), jag har haft problem med samlivet (svårt att slappna av och ha sex), svårt att kommunicera om underlivsproblem (det tog 6 månaders ångest innan jag ringde en BM angående ett problem med mensen), jag levde i många år med känslan av att det var något fel på mig, att jag aldrig skulle kunna ha en relation vare sig emotionellt eller sexuellt. Jag har ett dåligt förhållande till mitt underliv. Allting som handlar om underlivet är ångestladdat och jobbigt och jag klarar inte motgångar på området. Jag har svårt att sätta in tamponger, jag reagerar starkt så fort någon pratar om underlivsproblem och jag upplever de där jäkla kallelserna till callprovstagning som kränkande. Efter mitt övergrepp så blev såklart allt underlivsrelaterat oerhört emotionellt känsligt för mig, oavsett om det har med sex att göra eller inte. När jag ska göra gynundersökningar så ligger jag som förlamad. Jag kan inte prata, jag kan knappt andas. Jag upplever det som inkräktande.

    En förlossning är en oerhört utsatt situation där man inte har kontroll över sin kropp. Där man måste prestera med livet som insats samtidigt som folk glor på ens underliv. Det handlar inte om sex - det handlar om utsattheten i situationen. Om att underlivet skadas. Om trauma. Om att vara rädd för att varje dag efteråt för resten av livet behöva möta ett sargat underliv.

    För mig är en förlossning en övergreppssituation och med mitt dåliga förhållande till mitt underliv så kan jag inte utsätta mig för så stora risker för permanenta underlivsskador. Det är svårt att förklara, men en stor del av att jag känner mig som en hel människa numer ligger i att jag till slut, efter alla dessa år, har uppnått ett fungerande sexliv med en annan människa. Jag vill inte äventyra detta i onödan, för om mitt underliv skulle gå sönder så skulle jag bli en halv människa igen. Det hade jag nog av under de 20 år av mitt liv som det tog mig att komma över övergreppet och lyckas med att få en fungerande relation.
    Tack för att du delar med dig! Det kastar ett annat ljus över saken. Ibland är det inte helt lätt att förstå men nu ser jag kopplingen tydligare!

    Jag menar inte att jag ifrågasätter, hoppas ingen trodde det när jag frågade.
    Sådana här saker brukar det sällan skrivas om vad jag vet.
  • Åskan
    Anonym skrev 2012-02-28 13:15:20 följande:
    Att svamla in i en tråd om förlossningsrädsla och jämföra frivilligt kejsarsnitt med fettsugning eller tuttförstoring är klassiskt trollbeteende.
    Men om det enbart handlar om förlossningsrädsla så borde det inte ens nämnas nåt om söndertrasad snippa och dåligt sexliv. Då tänker man ju att det finns folk som vill göra KS av de anledningarna. Har man "riktiga" skäl så behöver man inte ens nämna de sakerna. Tycker jag.
Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?