• Anonym (helt sluut)

    ni med autismerfarenhet...hur tusan är det tänkt man ska orka

    Jag är helt övertygad att min sju månaders har autism och tycker det blir tydligare för var dag.

    Är så otroligt slutkörd av alla funderingar, faktagooglingar sökningar efter symtom osv. Det snurrar oavbrutet i mitt huvud och jag iakttar barnet varje vaken sekund. Kommer ju inte få diagnos än på ett tag. Hur fasen står man ut med väntan???? Det funkar bara inte att sätta sig ned och se tiden an.

    snälla har någon nått konkret tips?? Har redan kontakt med psykologen för egen del pga detta

  • Svar på tråden ni med autismerfarenhet...hur tusan är det tänkt man ska orka
  • Anonym (helt sluut)

    Väljer att inte kommentera det om trolltråd.

  • Lillmajsan

    Hej.
    Jag har en lillebror med svår autism men som är "normalbegåvad". Alltså han har ett IQ som är LÅNGT över det normala. Han har även fel på hjärtat, binder symbrom som påverkar skelettet, psoriasis i framförallt hårborten men hela kroppen är påverkad mer eller mindre. När han var liten kunde huden spricka så den blödde. Olika allergier och svår aska som har blivit bättre med åren. Lillhjärnan är påverkad så han har lite svårt med tal och balans. Han har svårt för de sociala koderna men har lärt sig hur vi andra vill att han ska uppföra sig. Dock glömmer han ibland.Solig 
    Han minns inte ansikten eller sådant som inte är viktigt för honom. Men hade du varit en hund så hade han vetat ALLT om dig, var du bor, hur din päls känns och hur du reagera i vissa situationer mm.
    Han pratar mycket men han håller aldrig en dialåg utan en monolog. Han pratar aldrig med dig utan till dig och skulle du börja prata om dig eller något som inte intresserar honom så tappar han intresset helt. Han har dock blivit bättre med åren på det.
    Han är idag 25 år gammal.
    För 6 år sedan fick jag och mamma våra första julklappar utav honom som han själv hade valt ut, köpt och slagit in. DET var ett stort ögonblick för mig.  
    Han bor idag själv i en så kallad servis lägenhet. Det är ett flerfamiljshus, han har egen lägenhet men på bottenvåningen finns det personal dynget runt. De hjälper honom med det mesta.
    Han jobbar fyra dagar i veckan på ett ställe som kommunen har med flera som är som honom. Och så träffar han sin ledsagare en gång i veckan. Jag är godman åt han och hjälper honom med den biten.
    Han är rädd för knivar och spisen så laga mat själv kan han inte då han är rädd att det skulle hända något. Han litar inte på sig själv där. Men med hjälp går det bra.
    Han är otroligt duktig på allt som har med kroppen att göra, om hur den fungerar och olika sjukdomar.
    Han är intresserad utav vetenskap och har länge drömt om att blir forskare eller läkare. Dock så tror han att han inte skulle klara det så det blir tyvärr inget med det.
    Han talar flytande engelska och skriver mycket bra.
    Han har haft olika intressen genom åren och då har han slukat dom helt och han kan allt som finns och kunna om rymden, dinosaurer (stavning?) småkryp, hundar, kroppen och svåra sjukdomar. Nu är det manga som hägrar.

    Anledningen till att jag berättar detta är för att visa att autism inte är en dödsdom eller att det betyder ett svårt liv utan mening.
    Bror min skulle inte bli ett år enligt läkare, han skulle aldrig kunna tala (han började med det som sexåring så vi körde tänkespråk) han skulle aldrig kunna gå eller ha ett fungerande liv och vardag med vänner, jobb och egen bostad. Han gör allt det och mer där till! Han knäppte hela Sveriges bästa läkarkår på den tiden riktigt ordentligt på näsan!

    Det kommer att lösa sig! 
    Om du vill prata mer får du gärna PM mig om du vill.
    Stort lycka till och varma styrkekramar!!{#emotions_dlg.flower}
    Lillmajsan

  • Anonym (helt sluut)

    Tack Lillmajsan!

    Om jag vänder lite på det hela. Finns det fler vars barn eller nått barn npn känner varit snål i ögonkontakt men visat sig vara 'normal'?

    Tycker att vart än jag läser om autism ståe det att gemensamt för alla var bristande ögonkontakt från start

  • Kerubmamman
    Anonym (helt sluut) skrev 2014-10-29 13:57:16 följande:
    Tack Lillmajsan!

    Om jag vänder lite på det hela. Finns det fler vars barn eller nått barn npn känner varit snål i ögonkontakt men visat sig vara 'normal'?
    Tycker att vart än jag läser om autism ståe det att gemensamt för alla var bristande ögonkontakt från start
    Jag har kompisar med barn som hade snål ögonkontakt och dessa är normalstörda. 

    Mina autistiska barn hade fullt adekvat ögonkontakt som små. Det var inte förrän i 4-5-årsåldern som deras ögonkontakt började avvika något i förhållande till övriga barn på förskolan. Men de har så pass mycket ögonkontakt (och kontaktsökande) att ingen skulle gissa att de är autistiska utifrån det. 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Anonym (Rädd för bebisen.)

    Jag tror du ts har drabbats av en förlossningspsykos! Ditt beteende är skrämmande. Det d skriver låter ganska normalt för ett spädbarn.

  • Anonym (helt sluut)

    Rädd för bebisen: jag har träffat två bvc sköterskor som håller med om att ögonkontakten är kort men inte vill uttala sig om varför det kan vara så. Så jag inbillar mig inte. Däremot kanske det finns ett spann av bebisar med sådant beteende som ändå utvecklas normalt vilket jag inte förstått kan finnas. Därav senaste frågeställningen.

  • Anonym (helt sluut)

    Kerubmamman: kanske är inte kort ögonkontakt ett säkert tecken?

  • Kerubmamman
    Anonym (helt sluut) skrev 2014-10-29 14:35:33 följande:
    Kerubmamman: kanske är inte kort ögonkontakt ett säkert tecken?
    Precis, ögonkontakten är inget säkert tecken. 
    Keruben lyser av intelligensens prakt - Giovanni Pico della Mirandola
  • Anonym (Rädd för bebisen.)
    Anonym (helt sluut) skrev 2014-10-28 20:14:18 följande:

    Snälla: ja det tog ungefär en vecka innan hon öppnade ögonen ordentligt och när hon väl gjorde det så visste jag.


    Men detta ts är inte friskt från dig. Du viste när hon öppnade sinaögon för första gången att han var autistisk!?! Hör du själv ts hur sjukt det är! Insikt är nyckeln till ett tillfriskande. Nämn förlossningspsykos till din läkare för ditt barns skull!
  • Anonym (helt sluut)

    Ska försöka landa i det om det går. Det är nämligen ögonkontakten jag tycker är värst. De övriga bitarna där jag upplever att hon avviker känns ännu inte lika allvarliga. Det är saker jag nog aldrig reflekterat över om det inte var tillsammans med den korta ögonkontakten.

    Idag har hon faktiskt gjort två saker som gör att jag inte är 100 % säker på min sak utan bara 99.

    Hennes bror matade henne med macka vid frukosten. När hon tuggat ur munnen blåstirrade hin på honom som att 'ge mig mer'. Inget ljud dock. Hon fick mer och när det åter var slut stirrade hon igen. Också nu utan ljud men när hon inte fick uppmärksamhet petade hon honom på armen.

    Fast så kanske autistiska bebisar också kommunicerar?

    Det andra var att hon mycket tydligt härmade en rörelse jag gjorde med armen. Hon såg vad jag gjorde, tvekade en sekund och gjorde sedan försiktigt på samma sätt.

Svar på tråden ni med autismerfarenhet...hur tusan är det tänkt man ska orka