• Mooki

    Vi som planerar äggdonation 2016

    Ronon: Jag gjorde ERA-testet på IVF Riga efter vårt första försök. Normalt sett rekommenderar de det först efter 3 misslyckade försök, men eftersom vi hade så många misslyckade försök med IVF bakom oss valde vi att göra det tidigare. Testet går ut på att hitta ditt implantationsfönster och framför allt att utesluta att du har ett avvikande implantationsfönster. Du kan göra det på två sätt. Antingen stimulerar du med östrogen, gör ultraljud hemma för att kolla slemhinnan och gör sedan själva biopsin i Riga. Eller så gör du det i en mer naturlig cykel. Tanken är att man ska göra den metod som man senare tänker använda. Vad jag har kunnat läsa i andra trådar här är att IVF Riga verkar föredra naturlig cykel för ERA-test, även om man sedan gör stimulerat försök, lite konstigt tycker jag.

    Jag fick göra i naturlig cykel och det såg ut så här: På mensens 5:e dag började jag ta Pergotime, ett läkemedel som kickar igång äggproduktion och som ska se till att du ägglossar. Jag tog dessa i 5 dagar. Sedan gjordes ultraljud. Utifrån ultraljudet bestämdes det en dag när jag skulle ta Pregnyl, en ägglossningsspruta, och ett par dagar senare skulle jag vara i Riga. Har för mig att biopsin i Riga gjordes på cykeldag 20. Jag passade på att göra hysteroskopi samtidigt. Biopsin gjorde inte ont.

    Provet skickades till ett labb i Spanien. De sa att det skulle ta 2-3 veckor att få svar, men det tog nästan 5 veckor. Provet kom tillbaka som receptivt, dvs min slemhinna var mottaglig för embryo, mitt implantationsfönster var inte rubbat och Dr Fodina fick säkert massor av annan viktig information om slemhinnan. Om provet hade kommit tillbaka som icke receptivt hade vi behövt göra om hela processen en eller kanske till och med två gånger för att se var avvikelsen låg. Kostnaden för testet var 750 EUR. Jag tycker helt klart att det var värt pengarna. Men som vanligt på IVF Riga tycker jag att jag fick alldeles för lite information om vad man hittade under testet, men är så klart nöjd med att veta att implantationsfönstret är normalt.

  • Mooki

    Ronon: Jag förstår precis vad du menar, jag ifrågasatte också utan att få tydligt svar. PÅ mitt första FET efter ERA-testet började vi försöket med naturlig cykel, jag tog Pergotime. Vid ultraljudet upptäcktes att min slemhinna vare endast 4 mm, så jag fick ändå bygga på den med Progynon. Tog sedan Pregnyl för att ägglossa. Inför försök 3 gick vi tillbaka till stimulerad cykel med Progynon från början. Vid insättningen pratade Fodina om hur hon verkligen försökt hitta rätt tidpunkt i mitt implantationsfönster, så uppenbarligen anser kliniken att ERA-testet är tillförlitligt även vid stimulerat försök, även om all information jag hittar på nätet motstrider detta. Den prisuppgift jag har hittat för ERA-test på andra sidor är 35 000 kr ca, så kanske är det ett något förenklat test de gör på IVF Riga?

    Jag stör mig så otroligt mycket på att man inte får tillräckligt med info på denna klinik när man ändå lägger ut så mycket pengar. Inför mitt senaste FET hade jag massor av frågor att ställa till läkaren, men när vi endast pratat ca 5 min ringde de från labbet och sa att det var dags för insättningen...

    Visst var det du som också hade avvikelser på IgG, IgA och IgM? Vad har du fått för info från kliniken om detta? Säger de att det påverkar chansen att bli gravid eller "bara" att du riskerar missfall/proppar? För mig var det IgM som var avvikande, hade velat få mer info om detta.

  • Mooki

    Tråkigt att höra att du fått så många missfall, men spontant tänker jag att om du ändå lyckats bli gravid 4 gånger på 10 försök så är kanske inte ett avvikande implantationsfönster så troligt?

    Jag är ändå glad att vi gjorde testet, även om jag är tveksam till hur kliniken tillämpar dem. Intressant att de ännu inte har någon statistik. På våra 12 IVF-försök fick vi bara till en vanlig graviditet (som vi fick avbryta pga extremt tidig vattenavgång) samt ett utomkveds, därför valde vi att göra ERA.

    Koagulationsproblematiken upptäcktes i Riga inför vårt 2:a försök. Är så arg på IVF-kliniken vi gick på hemma, när jag frågade dem om vi kunde ta prover gällande immunproblem och liknande vägrade de och sa att allt handlar om genetik. Även om de upptäckte problemet tycker jag inte att Riga verkar ha någon bra plan för hur man ska bekämpa det. Jag ska stå på Trombyl hela tiden och ta Fragmin 2500IE/varannan dag. De höjde kortisondosen men först att jag frågat efter det.

    Jag har testdag 28/1 men börjar känna i kroppen att även detta försök har misslyckats. Vi har 2 blasto kvar i frysen, de är av medelkvalitet. Vi har ännu inte bestämt om och hur länge vi orkar fortsätta om dessa embryon inte tar sig, men det lutar nog åt att det blir byte av klinik om vi fortsätter. Serum verkar ju vara kliniken för oss med immunproblem, men det verkar samtidigt komplicerat att gå där. Så många tester som ska tas och massor av mediciner. Helt klart värt  det om man lyckas förstås, men det finns ju aldrig några garantier.

  • Mooki

    NinaCamilla: Jag håller verkligen tummarna för 9:e gången gillt:)! Hoppas hoppas det går vägen, det är din tur nu.

    Ronon/Savasana: Intressant info om slemhinnan! Ronon, om ni bestämmer er för att göra ERA tycker jag att du ska kräva att ni gör det i stimulerad cykel, om det inte är tänkt att ni ska prova naturlig cykel framöver. Avråder dock starkt från detta, som Savasana säger kan Pergotime ge förtunnad slemhinna, det hände ju mig.

    Att jag inte tror det har gått vägen: delvis bara en dålig känsla rent generellt. "Varför ska det lyckas nu när det inte gjort det tidigare?". Så gå tankarna. Sedan vet jag med säkerhet att i alla fall ett embryo inte fäst. Fick lite rosa på pappret och rostfärgat slem häromdagen. Jag får alltid någon form av  blödning när embryona ger upp, oavsett om det är IVF eller äggdonation. Men det sattes ju in 2 embryon, så det behöver inte vara kört.

  • Mooki

    Tjuvtestat, behöver input!: Är på ruvardag 10 idag. Kunde inte hålla mig i morse och tog ett gravtest, Clearblue, inte den varianten som visar i vilken vecka du är utan ett enklare test. I det stora fönstret ska det bli endast ett streck om du inte är gravid, samt ett plus (kryssformat), 2 streck, om du är gravid. Instruktionen visar 3 bilder på plus som ska indikera att du är gravid, från svagt till starkt plus. Jag fick faktiskt 2 streck på stickan (!!!) men det andra strecket är så himla svagt, svagare än det svagaste på deras bild. Vågar jag hoppas? Borde inte strecket ha varit starkare med en blastocyst på ruvardag 10? Någon som har erfarenhet att dela med sig?

  • Mooki

    Savasana: Stort tack för input, jätteintressant info du gav:)! Sambon såg också ett plus på stickan, om än väldigt svagt. Jag vill våga hoppas, men känner mig så himla omtumlad. Verkar som att många fått starkt plus med blastocyst redan ruvardag 6. Men jag vet att det är väldigt individuellt och ett svagt plus är i alla fall mycket bättre än inget plus:). Kommer nog att testa om några dagar igen och försöker tänka att även om det bara är en kemisk graviditet som inte leder till något är det i alla fall ett framsteg som innebär att äggdonation kan funka för oss.

  • Mooki

    Tack för alla lyckönskningar! Hoppas verkligen att detta plus växer sig starkare. Kommer nog vänta tills på tisdag med att testa igen. Kram till er alla.

  • Mooki

    Tulpa: jag tror de flesta kliniker utomlands ordinerar kortison i samband med ÄD, även om du inte har immunproblem. Doserna verkar variera mellan 5-20 mg, ibland börjar man före ET, ibland efter. Tror Serum ordinerar högre doser, för precis som du säger har många av deras patienter immunproblem.

    NinaCamilla: är lite trött, yr och illamående, men det beror på progesteronet. Har desutom en hel del molvärk, vilket borde vara ett positivt tecken?.

Svar på tråden Vi som planerar äggdonation 2016