• Anonym (oförstående)

    Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar

    Jag kan inte fatta. Våran gemensamma mamma har fått en dödlig diagnos och enligt läkarna max något år kvar att leva enligt statistiken. Vi är i sorg och i chock. Mamma har blivit sämre sista månaderna och behöver hjälp med det mesta. Som tur är har hon våran pappa som hjälper henne med allt och sen åker vi två systrar hem till henne så fort vi kan när vi är lediga från jobbet.

    Systern har trots detta valt att boka upp hela sin semester och resa på bilsemester i Europa med sin i över en månad.
    Jag har valt att vara hemma och umgås med mamma, ta ut henne så mycket jag kan för att hon ska känna glädje. Hon är så dålig och om ett par månader kanske hon inte orkar någonting. Pappa behöver ju också avlastning, utan oss så får han inte heller vila. 


    Hur kan min syster vara så egoistisk? Dels kan detta vara sista sommaren med mamma dels lämnar hon även mig som är inne i denna jobbiga tid också samt våran pappa som jobbar dygnet runt trots att han själv är gammal och trött.  Det hade varit så mycket bättre om vi hade varit två som delat på denna tid tillsammans. Vi hade kunnat göra saker tillsammans med mamma och delat på det som är jobbigt. Det tär på en att se sin mor tyna bort, det är inte lätt. Nu när min syster valt att åka bort hela sin semester, ,över en månad, så blir det bara jag som kan ta ut mamma. Pappa är gammal också och trött och orkar inte mer än det han gör nu. 


    Är jag dum som tänker så här? Har min syster rätt till en rejäl paus efter denna chock-nyhet att mammas sjukdom inte går att bota? 
    Jag känner mig förbannad, besviken och ledsen för mammas skull. Undrar vad mamma tänker. Hur kan hon välja att åka iväg på en semester så lång tid när mamma mår så dåligt? Jag hade förstått om hon stack en vecka någonstans för att få vila ut. Jag behöver också det. 

    Men jag förstår verkligen inte. Tänker jag fel? Jag vill inte tycka illa om min syster men just nu känner jag bara att det hon gör är väldiigt egoistiskt, mot oss alla i denna jobbiga tid.

  • Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar
  • Tiina87
    Anonym (oförstående) skrev 2019-06-20 01:30:01 följande:

    Hon är inte i chock. Diagnosen kom i februari. Dock trodde vi väl då att det skulle gå att bli bättre men mamma har blivit jättedålig jättesnabbt och klarar inte ens att stå nu. Jag har svårt att tro att hon är i någon förnekelsefas faktiskt. Tvärtom tycker jag ofta hon sagt till mig hur hon märkt försämringar hos mamma efter att de setts. 

    Färjorna till deras eurotrip bokades förra veckan, så denna resa är inte ens planerad långt lång tillbaka i tiden, utan nu i dagarna. 

    Jag vill inte döma någon. Men jag kan inte låta bli att känna en enorm besvikelse över att hon väljer att ha en trevlig tid i över en månad med sin man, en tid när hon har tid att verklgien umgås med oss som faktiskt alla är i sorg nu. En resa som denna kan hon göra när som helst faktiskt. Att avvara en sommar åt sin sjuka mor, är väl ändå inte för mycket begärt. Varför tänker hon inte på det själv? Det är det jag inte kan smälta. Jag skulle aldrig någonsin kunna pritoritera en så lång resa i denna situation vi är i nu. 


    Du äger att din syster inte är i chock. Hur vet du det? Det kan vara först nu allt har sjunkit in och att hon helt enkelt inte klarar en sommar enbart hemma med er sjuka mamma.

    Och även om färjorna är bokade nu i veckan så kan resan naturligvis vara planerad långt i förväg.
  • Anonym (mc)

    Alla behöver ladda batterierna, systern kan ha andra problem också(eller någon i hennes familj) som gör att dom verkligen behöver åka ifrån ett tag.

    MEN
    Då förutsätter jag att systern sen när hon är utvilad tar sin del av ansvaret och avlastar ts som annars kommer gå in i väggen.
    I en familj hjälps man åt och det finns även en pappa som inte heller mår bra och id et här fallet tycker jag att man som barn faktiskt borde sätta sina egna behov lite åt sidan och lägga lite tid och omtanke på dom som har gjort exakt samma sak åt oss nöär vi var små.

    Så prata me din syster ts och säg åt henne att ha det lugn och skönt och slappna av och att du tar hand om er mamma och pappa medans hon är borta så byter ni av varandra när hon kommer hem, med andra ord gör också klart för henne att du förväntar dig samma stöd och tid att andas när hon kommer hem - börjar hon gnälla då om att hon har så mycket att göra då är jag ledsen men då är hon egoistisk och ser bara till sin egen familj och då kan du inte göra något åt det, förutom att när hon sen behöver hjälp säga att sorry men du har inte tid(många egoistiska människor har nämligen en tendens att kräva en massa av andra och blir sura när dom själva inte får hjälå)

    Men utgå från att din syster förstår och kommer ta över och avlasta dig lite när hon kommer hem, men om inte koncentrera dig på din mamma och pappa och se till att du går och pratar med någon eller gör något annat som får dig att må bra för annars går du i i väggen och det hjälper varken dig eller dina föräldrar.

    {#emotions_dlg.flower}

  • Anonym (Peter)

    Kan det vara så att din pappa inte vill säga hur gammal och trött han är, och att de inte beviljas hjälp och avlastning på grund av det?
    Jag tror det vore bra om ni gemensamt fick råd och stöd för hur ni ska hantera detta. Det brukar finnas stödgrupper och kuratorer för såna här stunder.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Peter) skrev 2019-06-20 16:50:40 följande:
    Kan det vara så att din pappa inte vill säga hur gammal och trött han är, och att de inte beviljas hjälp och avlastning på grund av det?
    Jag tror det vore bra om ni gemensamt fick råd och stöd för hur ni ska hantera detta. Det brukar finnas stödgrupper och kuratorer för såna här stunder.
    De vill ju uppenbarligen inte ha den avlastning som erbjuds men inte anses vara i behov av hemsjukvård eftersom det innebär någon form av annat boende som hospice eller korttidsboende.Verkar dessutom som det är att vara till hands dygnet runt som är behovet och det kan man inte få hjälp i hemmet med 
  • Anonym (..)

    Ni har olika värderingar och olika sätt att hantera sorgen och har förmodligen svårt att förstå varandras val. Kanske ni sett olika på saker även tidigare i livet vad gäller familjens roll och hur mycket man bör stötta varandra.

    Jag pratade med en äldre släkting nyligen, en "hemmadotter" på landet av äldre snitt. Hon nämnde i förbigående: "Ja, de sista två åren när mor var sjuk så var jag ju inte hemifrån mer än för att åka till affären." (Det fanns en bror i hemmet också som lönearbetade och skötte det tyngre utearbetet, någon behövde finnas nära hemmet.)  Det intressamta här är att hon inte sade det för att beklaga sig. Det var arbetsamt förstås men jag tror inte hon upplevde det som ett val. Det slog henne inte ens att det hade funnits något annat att göra när nu mamman behövde hjälp. Idag med vår mer individinriktade kultur är tänkesättet ofta ett annat.

  • Anonym (Abc)

    Min mamma har precis gått bort efter en längre tids sjukdom och min syster är svårt sjuk och kommer antagligen inte leva ens ett år till. En sak som både min mamma, syster och pappa tryckt/trycker på hela tiden är att livet ska vara fyllt av glädje och inte av sorg och att de inte kan stå ut med att vi lever deras sista tid i livet bara för att gråta över deras vedermödor och inte ha ett eget liv utan glädje.

    Du väljer att gräva ned dig i sorg och din syster väljer att mitt i sorgen också leva sitt eget liv. Tror du verkligen att din mamma mår bättre av att ni lägger ert eget liv åt sidan för hennes skull? Självklart vill hon att ni ska vara med henne och blir jätteglad när ni kommer. Men antagligen skulle hon bli väldigt ledsen om hon fick veta att din syster inte åker på sin årliga semester för att vara hemma i sorg och ännu mer ledsen om hon dessutom fick veta dina tankar om det.

    Min familjs sjukdomar ligger som ett skynke över mitt liv, men de vet att jag älskar dem, tar mig tid för dem och att de är prioriterade. Men jag lever också mitt eget liv med resor, middagar och stunder av glädje och om jag slutade med de skulle de inte bara leva sin sista tid med sjukdomen utan också med känslan av att vara en belastning i att alla sätter sitt liv på paus och inte kan känns någon glädje förrän man slutligen är borta.

  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Till TS) skrev 2019-06-20 13:19:29 följande:
    För samtalshjälp kan du ringa vårdcentralen. Leta efter en privat.  Kontakta kyrkan mm. Borde också finnas anhörig stöd via din mammas mottagning. Gör det idag, innan det blir värre för dig. Du behöver prata om ditt mående i den situationen. Att bita ihop och köra på kommer inte gagna någon. 

    Kanske någon har bättre tips till TS om vart hon kan vända sig för sitt mående? 
    Tack för tipsen <3
  • Anonym (Bitteli)

    Den dagen min mamma fick stroke ringde pappa till mej och min bror och ville att vi skulle komma upp till sjukhuset direkt. Jag åkte givetvis men min bror valde att åka på konferens istället, trots att han inte visste om min mamma skulle dö där och då. När hon låg på sjukhuset var han nästan aldrig där och dom få gånger han var det satt han så långt ifrån mamma som möjligt och pratade i telefonen. Den dagen mamma gick bort var han inte ens där. Han och frun var på semester och la upp ett kort på FB på hur mysigt dom hade samma dag min mamma gick bort. Så totalt känslokall!

  • Tiina87
    Anonym (Bitteli) skrev 2019-06-20 19:10:30 följande:

    Den dagen min mamma fick stroke ringde pappa till mej och min bror och ville att vi skulle komma upp till sjukhuset direkt. Jag åkte givetvis men min bror valde att åka på konferens istället, trots att han inte visste om min mamma skulle dö där och då. När hon låg på sjukhuset var han nästan aldrig där och dom få gånger han var det satt han så långt ifrån mamma som möjligt och pratade i telefonen. Den dagen mamma gick bort var han inte ens där. Han och frun var på semester och la upp ett kort på FB på hur mysigt dom hade samma dag min mamma gick bort. Så totalt känslokall!


    Han klarade väl helt enkelt inte att hantera sorgen på annat sätt än att fortsätta leva sitt liv. Tycker inte alls det är känslokallt.
Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar