• Anonym (oförstående)

    Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar

    Jag kan inte fatta. Våran gemensamma mamma har fått en dödlig diagnos och enligt läkarna max något år kvar att leva enligt statistiken. Vi är i sorg och i chock. Mamma har blivit sämre sista månaderna och behöver hjälp med det mesta. Som tur är har hon våran pappa som hjälper henne med allt och sen åker vi två systrar hem till henne så fort vi kan när vi är lediga från jobbet.

    Systern har trots detta valt att boka upp hela sin semester och resa på bilsemester i Europa med sin i över en månad.
    Jag har valt att vara hemma och umgås med mamma, ta ut henne så mycket jag kan för att hon ska känna glädje. Hon är så dålig och om ett par månader kanske hon inte orkar någonting. Pappa behöver ju också avlastning, utan oss så får han inte heller vila. 


    Hur kan min syster vara så egoistisk? Dels kan detta vara sista sommaren med mamma dels lämnar hon även mig som är inne i denna jobbiga tid också samt våran pappa som jobbar dygnet runt trots att han själv är gammal och trött.  Det hade varit så mycket bättre om vi hade varit två som delat på denna tid tillsammans. Vi hade kunnat göra saker tillsammans med mamma och delat på det som är jobbigt. Det tär på en att se sin mor tyna bort, det är inte lätt. Nu när min syster valt att åka bort hela sin semester, ,över en månad, så blir det bara jag som kan ta ut mamma. Pappa är gammal också och trött och orkar inte mer än det han gör nu. 


    Är jag dum som tänker så här? Har min syster rätt till en rejäl paus efter denna chock-nyhet att mammas sjukdom inte går att bota? 
    Jag känner mig förbannad, besviken och ledsen för mammas skull. Undrar vad mamma tänker. Hur kan hon välja att åka iväg på en semester så lång tid när mamma mår så dåligt? Jag hade förstått om hon stack en vecka någonstans för att få vila ut. Jag behöver också det. 

    Men jag förstår verkligen inte. Tänker jag fel? Jag vill inte tycka illa om min syster men just nu känner jag bara att det hon gör är väldiigt egoistiskt, mot oss alla i denna jobbiga tid.

  • Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar
  • Anonym (oförstående)
    Alessia skrev 2019-06-20 12:08:36 följande:

    Din mamma är inte ensam. Ja, hon är väldigt svag enligt vad du skriver, men hon har sin man, din pappa, och viss hemtjänst om jag förstår saken rätt. 
    Du skriver att ni systrar åker hem till er mamma varje ledig stund. Vad tycker och säger er mamma om det? Er pappa? Ni har familjer att ta hand om och relationer med andra än era föräldrar att vårda och det är just vad din syster gör nu. Jag tycker hon gör rätt som ägnar tid åt sin familj efter att tydligen tillbringat mycken tid hos mamman. Du borde göra detsamma - komma bort ett tag. Det är ju tydligen inte så att er mors död är omedelbart förestående. Det är psykiskt påfrestande att vänta på någons död och se en kär människa tackla av, så att ge sig själv en kort tids andrum och andra intryck är verkligen inte fel.

    Eller kräver er mamma att ni är hos henne varje ledig stund? Det är knepigt i så fall. En äldre släkting till mig - också ett cancerfall - var de sista fem månaderna av sitt liv på ett hospice och han var oerhört glad och tacksam över att hans familj inte behövde ta ett gigantiskt dygnet om-ansvar för hans mående. Han hade så gott som varje dag ett kort besök (mer orkade han inte) av familjemedlem eller vän eller kontakt via skype.


    Det kanske lär som vi var där varje stund. Så är inte fallet. På helgen kanke jag åkt till mamam på lördagen och min syster på söndagen. Varit där några timmar och tagit en promenad med henne, åkt ut någonstans på restaurang. Sen på vardagarna har vi ju inte haft möjlighet att åka dit. Så jag överdrev nog men känslan är att man vill åka dit eftersom hon mår dåligt. Hon har inte krävt att vi ska åka dit men man märker ju hur glad hon blir att vi åker dit och man vill ju att hon ska må bra. Sen vill vi ju också åka dit såklart. Vi har alltid haft jättebra kontakt med mamma, hon har alltid umgåtts med oss, semestrat med oss och varit våran vän också. 
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Erfaren) skrev 2019-06-20 12:19:27 följande:

    Människor reagerar på olika sätt när någon nära blir sjuk. Din syster flyr, inget ovanligt, hennes val. Det är inte mycket du kan göra åt det, vilket du antagligen redan insett.

    Däremot ska ni se till att din mamma får hjälp i hemmet. Gå på biståndshandläggaren lite tuffare. Det finns också möjlighet att få ersättning för vård av nära anhörig i livets slutskede. Jobbar din pappa? Vill den sjuke inte vara på hospice så finns möjlighet att vårdas i hemmet, alltså med avancerad sjukvård.

    Detta ska ni få svar på så ni vet vad som gäller. Hennes läkare på onkologen ska kunna beskriva vårdalternativ för den sista tiden.


    Tack för tips.
  • Anonym (Till TS)

    Kära TS
    Beklagar verkligen din mammas sjukdom och din systers resa.

    Det jag tänker skriva nu är av välmening. Jag blir lite oroad över att du verkar sakna gränser för hur mycket du ska stötta din mamma och pappa i detta. Särskilt som det verkar vara på (eller över) gränsen av vad du orkar med.

    Jag tror inte att din mamma vill att du ska bränna ut dig för att vårda henne. Jag gissar att du är ensamstående? Då är det lätt att göra som du gör i sorgen. Om det inte finns någon som drar en tillbaka till det dagliga livet med partner och barn. Jag har ensamstående vänner som gjort precis så och det har tagit lång tid för återhämtningen.  

    Jag skulle råda dig till en samtalskontakt under denna svåra period för att ha som ventil. Som kan hjälpa dig att unna dig själv paus från vård av föräldrar. Att ta en paus för att orka vården av din mamma och även tiden efteråt. Som jag hjälpa dig att hantera mörka tankar om din syster. Som kan hjälpa dig att hantera din mammas förmodade ångest.

    Jag tror även din pappa behöver paus för återhämtning. När du skriver att han gått ner 20 kg, tolkar jag det som att han har svårt att äta. Kanske behöver även han stöd för att verkligen äta. Många män är ovana i köket. 

    Jag skulle, som många andra skrivit, råda dig och din pappa att söka stöd och avlastning från kommunen och vården.   Eller snarare ställa krav på stöd och avlastning. Du får dra en vit lögn och säga att du också ska åka bort. Har ni pengar anställ någon. Eller kolla med frivillig verksamheten. 

    Kram

  • Anonym (oförstående)
    Anonym (anonym) skrev 2019-06-20 12:29:24 följande:
    Om din mamma behöver hjälp dygnet runt så bör ni söka om avlastningsplats på något hospice för svårt sjuka kan vara där i korta perioder så att anhöriga får tid att ta hand om sig själva
    Det är inget alternativ. Varken mamma eller pappa vill att mamma ska bo någon annanstans än hemma.
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Rosa) skrev 2019-06-20 07:37:30 följande:

    Beklagar ts. Jag förstår dig. Tycker din syster beter sig märkligt, MEN tycker verkligen du ska diskutera saken med henne. Annars kommer den att växa o explodera. Hur tänker hon om hon inte skulle hinna hem innan mamma går bort?!

    Min mamma dog i oktober, fick cancerdiagnosen 2,5 vecka tidigare. Otroligt men sant. Mådde bra till ca 5-6 veckor innan hon dog. Dom 2,5 veckorna gick jag dit dagligen, o när hon hamnade in på onkolen satt jag där 55h tills hon fick gå. Har inga syskon. Pappa dog tio månader tidigare. Dock flera barn har jag, ngr var på plats när hon dog. Det var rätt stillsamt o lugnt. Nu är jag glad hon inte behövde plågas längre än dom 2,5 veckorna. Har ett fotografi taget förra sommaren där hon är så glad o sig själv, står framme i vardagsrummet. E så glad nu efteråt att vi var ute mycket förra sommaren, som jag aldrig kunde tro skulle vara den sista, och att jag var med henne i slutet. Det kommer kännas bra efteråt, det du gör nu ts. Hoppas du också har nån att tala o gråta ut med. Tunga dagar, men minnena har vi alltid. Kram


    Jag beklagar, vilken chock att din mamma gick bort så hastigt :(((

    Tack för ditt inlägg <3
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (hm) skrev 2019-06-20 07:49:07 följande:

    Hon kanske inte har en så bra relation till sin mamma som du? Eller så har hon kanske en egen familj som behöver henne mycket just nu.


    Jo de har bra kontakt, kanske inte exakt som jag och mamma men snäppet lika bra. 
    Hennes barn är fullvuxna och bor utomlands, så det är inga hon behöver ta hänsyn till i sommar. De ska inte ens träffas i sommar då barnen ska resa till andra sidan jorden. 
    Hon reser med sin man som hon brukar.
  • Anonym (oförstående)
    Siden skrev 2019-06-20 08:05:57 följande:

    Min egen mamma har ofta pratat om hur dåligt samvete hon har över hennes mammas, min mormors, sista tid i livet. Min mamma hälsade inte på henne så ofta som hon i efterhand tycker att hon borde ha gjort. Min mamma hade fullt upp med man och små barn på den tiden. Hon flydde kanske från det svåra. Mormor tynade bort och dog och man kan inte vrida klockan tillbaka och göra saker ogjort.

    Jag tycker att du ska prata med din syster. Inte på ett anklagande sätt. Men kanske tex berätta att du har blivit ledsen och känt dig övergiven pga hennes beslut att semestra en månad i sommar. Och föreslå att ni spenderar slutet av sommaren ihop?

    Jag tycker att du gör helt rätt som fokuserar på din mamma i sommar och jag tror inte att du kommer att ångra ditt beslut. Du kan ju inte styra över din syster, men risken finns att hon kommer att ångra sig hela livet, för hur hon handlar just nu. Beklagar verkligen er situation.


    Ja jag tror att hon kommer ångra sig om mamma blir sämre under den här tiden. När hon kommer tillbaka kankse mamma knappt är talbar. Så som utvecklingen har gott så ser det inte bra ut. 

    Men jag har svårt för att ta detta med henne. Dels för att jag vet hur irriterad jag är, så hur jag uttrycker mig kankse kommre färgas av mina känslor och då blir det säkert helt fel. Att det låter som jag anklagar henne och så blir hon sur på mig och sen har vi en dålig relation efter det kanske. 
  • mamaleona

    Kanske hon måste få höra dina tankar för att tänka till, o vakna. Säg att du även för hennes skull vill diskutera saken, så att hon inte ångrar sig en dag då det är försent.


    Anonym (oförstående) skrev 2019-06-20 13:03:39 följande:

    Ja jag tror att hon kommer ångra sig om mamma blir sämre under den här tiden. När hon kommer tillbaka kankse mamma knappt är talbar. Så som utvecklingen har gott så ser det inte bra ut. 

    Men jag har svårt för att ta detta med henne. Dels för att jag vet hur irriterad jag är, så hur jag uttrycker mig kankse kommre färgas av mina känslor och då blir det säkert helt fel. Att det låter som jag anklagar henne och så blir hon sur på mig och sen har vi en dålig relation efter det kanske. 


  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Ledsen) skrev 2019-06-20 11:23:46 följande:

    Jag beklagar sorgen. Det verkar som att ni hanterar sorg olika. Hon genom förnekelse och du genom ilska. Hennes paus från sorgen är en månads resa, din är att vara arg över hennes beslut. Människor gör olika för att få slippa känna sorg och möta verkligheten, om bara för en liten stund.


    5 veckor är inte lång tid vanligtvis. Just nu är den det dock. Vi har semester samtidigt och kunde ha delat på denna tid som systrar, som döttrar och familjemedlemmar. 
    Jag är inte ilsken. Jag är mer utmattad och jag mår jättedåligt. Jag har dessutom småbarn att ta hand om vilket hon inte har. 
    Hon hade isådanfall kunnat bolla med mig, så att hon var hemma en del av sommmaren och jag kunde åka iväg en annan del av sommaren. Men hon har inte heller tänk på att försöka dela upp det så. Så att mamam ändå hade sällskap av någon av oss. 

    Nu har jag ändå inte tänkt att åka, men det hade kännts bättre om om åtminstone sagt något likandne, som att hon ändå förstår. Men hon har varit helt tyst. 
  • Anonym (oförstående)
    Anonym (Till TS) skrev 2019-06-20 12:58:16 följande:

    Kära TS
    Beklagar verkligen din mammas sjukdom och din systers resa.

    Det jag tänker skriva nu är av välmening. Jag blir lite oroad över att du verkar sakna gränser för hur mycket du ska stötta din mamma och pappa i detta. Särskilt som det verkar vara på (eller över) gränsen av vad du orkar med.

    Jag tror inte att din mamma vill att du ska bränna ut dig för att vårda henne. Jag gissar att du är ensamstående? Då är det lätt att göra som du gör i sorgen. Om det inte finns någon som drar en tillbaka till det dagliga livet med partner och barn. Jag har ensamstående vänner som gjort precis så och det har tagit lång tid för återhämtningen.  

    Jag skulle råda dig till en samtalskontakt under denna svåra period för att ha som ventil. Som kan hjälpa dig att unna dig själv paus från vård av föräldrar. Att ta en paus för att orka vården av din mamma och även tiden efteråt. Som jag hjälpa dig att hantera mörka tankar om din syster. Som kan hjälpa dig att hantera din mammas förmodade ångest.

    Jag tror även din pappa behöver paus för återhämtning. När du skriver att han gått ner 20 kg, tolkar jag det som att han har svårt att äta. Kanske behöver även han stöd för att verkligen äta. Många män är ovana i köket. 

    Jag skulle, som många andra skrivit, råda dig och din pappa att söka stöd och avlastning från kommunen och vården.   Eller snarare ställa krav på stöd och avlastning. Du får dra en vit lögn och säga att du också ska åka bort. Har ni pengar anställ någon. Eller kolla med frivillig verksamheten. 

    Kram


    Tack för ditt inlägg. Jag håller med. Jag känner redan nu att jag börjar må mycket dåligt. Samtidigt kan jag inte ta hänsyn till det känner jag, för det dåliga samvetet kryper sig på när jag väljer att inte åka till mamma. Jag går då med en inre stresskänsla och kan inte slappna av i det jag gör eftersom jag vet att mamma hade velat att jag kom dit. Sen kanske inte mamma alls sittter och tänker så, men jag känner så. 
    Samtidigt vill jag ju umgås med mamma, vi har umågtts jättemycket alltid. Varit som vänner också. Det jobbiga nu är att hon är deppig ibland såklart, hon är ju sjuk, kan inte stå längre, har ingen kraft och svårt med allt. Vi går ut ändå, men att se sin mor gå från en stark pensionär som tar raska promenader till en svag och mager kvinnai rullstol ger mig ångest. Men jag tänker att det måste jag stå ut med. Även om vi tar hjälp från kommunen så är det ju det hrä jag mår dåligt av, att se denna hemska förvandling från frisk och stark till sjuk och svag. Det är den som tar kål på mig :( 

    Samtalshjälp är nog något som jag verkligen kommer behöva, det känner jag. Jag vet inte om jag ska börja nu i sommar eller vänta tills efter semestern och få någon genom jobbet. Jag vet inte ens vart man ska vända sig, vilken samtalshjälp jag behöver kontakta. Allt känns som jätteansträngingar just nu. 

Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar