• Anonym (oförstående)

    Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar

    Jag kan inte fatta. Våran gemensamma mamma har fått en dödlig diagnos och enligt läkarna max något år kvar att leva enligt statistiken. Vi är i sorg och i chock. Mamma har blivit sämre sista månaderna och behöver hjälp med det mesta. Som tur är har hon våran pappa som hjälper henne med allt och sen åker vi två systrar hem till henne så fort vi kan när vi är lediga från jobbet.

    Systern har trots detta valt att boka upp hela sin semester och resa på bilsemester i Europa med sin i över en månad.
    Jag har valt att vara hemma och umgås med mamma, ta ut henne så mycket jag kan för att hon ska känna glädje. Hon är så dålig och om ett par månader kanske hon inte orkar någonting. Pappa behöver ju också avlastning, utan oss så får han inte heller vila. 


    Hur kan min syster vara så egoistisk? Dels kan detta vara sista sommaren med mamma dels lämnar hon även mig som är inne i denna jobbiga tid också samt våran pappa som jobbar dygnet runt trots att han själv är gammal och trött.  Det hade varit så mycket bättre om vi hade varit två som delat på denna tid tillsammans. Vi hade kunnat göra saker tillsammans med mamma och delat på det som är jobbigt. Det tär på en att se sin mor tyna bort, det är inte lätt. Nu när min syster valt att åka bort hela sin semester, ,över en månad, så blir det bara jag som kan ta ut mamma. Pappa är gammal också och trött och orkar inte mer än det han gör nu. 


    Är jag dum som tänker så här? Har min syster rätt till en rejäl paus efter denna chock-nyhet att mammas sjukdom inte går att bota? 
    Jag känner mig förbannad, besviken och ledsen för mammas skull. Undrar vad mamma tänker. Hur kan hon välja att åka iväg på en semester så lång tid när mamma mår så dåligt? Jag hade förstått om hon stack en vecka någonstans för att få vila ut. Jag behöver också det. 

    Men jag förstår verkligen inte. Tänker jag fel? Jag vill inte tycka illa om min syster men just nu känner jag bara att det hon gör är väldiigt egoistiskt, mot oss alla i denna jobbiga tid.

  • Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar
  • Anonym (Rosa)

    Beklagar ts. Jag förstår dig. Tycker din syster beter sig märkligt, MEN tycker verkligen du ska diskutera saken med henne. Annars kommer den att växa o explodera. Hur tänker hon om hon inte skulle hinna hem innan mamma går bort?!

    Min mamma dog i oktober, fick cancerdiagnosen 2,5 vecka tidigare. Otroligt men sant. Mådde bra till ca 5-6 veckor innan hon dog. Dom 2,5 veckorna gick jag dit dagligen, o när hon hamnade in på onkolen satt jag där 55h tills hon fick gå. Har inga syskon. Pappa dog tio månader tidigare. Dock flera barn har jag, ngr var på plats när hon dog. Det var rätt stillsamt o lugnt. Nu är jag glad hon inte behövde plågas längre än dom 2,5 veckorna. Har ett fotografi taget förra sommaren där hon är så glad o sig själv, står framme i vardagsrummet. E så glad nu efteråt att vi var ute mycket förra sommaren, som jag aldrig kunde tro skulle vara den sista, och att jag var med henne i slutet. Det kommer kännas bra efteråt, det du gör nu ts. Hoppas du också har nån att tala o gråta ut med. Tunga dagar, men minnena har vi alltid. Kram

  • Anonym (Avlastning)

    Se till att få avlastning utanför familjen. Så mycket som möjligt, tacka även ja till de tidigare föreslagna. Ni gjorde fel som tackade nej.

    Du orkar inte.

  • Anonym (hm)

    Hon kanske inte har en så bra relation till sin mamma som du? Eller så har hon kanske en egen familj som behöver henne mycket just nu.

  • Siden

    Min egen mamma har ofta pratat om hur dåligt samvete hon har över hennes mammas, min mormors, sista tid i livet. Min mamma hälsade inte på henne så ofta som hon i efterhand tycker att hon borde ha gjort. Min mamma hade fullt upp med man och små barn på den tiden. Hon flydde kanske från det svåra. Mormor tynade bort och dog och man kan inte vrida klockan tillbaka och göra saker ogjort.

    Jag tycker att du ska prata med din syster. Inte på ett anklagande sätt. Men kanske tex berätta att du har blivit ledsen och känt dig övergiven pga hennes beslut att semestra en månad i sommar. Och föreslå att ni spenderar slutet av sommaren ihop?

    Jag tycker att du gör helt rätt som fokuserar på din mamma i sommar och jag tror inte att du kommer att ångra ditt beslut. Du kan ju inte styra över din syster, men risken finns att hon kommer att ångra sig hela livet, för hur hon handlar just nu. Beklagar verkligen er situation.

  • Embla twopointoh
    Anonym (oförstående) skrev 2019-06-20 01:30:01 följande:
    Hon är inte i chock. Diagnosen kom i februari. Dock trodde vi väl då att det skulle gå att bli bättre men mamma har blivit jättedålig jättesnabbt och klarar inte ens att stå nu. Jag har svårt att tro att hon är i någon förnekelsefas faktiskt. Tvärtom tycker jag ofta hon sagt till mig hur hon märkt försämringar hos mamma efter att de setts. 

    Färjorna till deras eurotrip bokades förra veckan, så denna resa är inte ens planerad långt lång tillbaka i tiden, utan nu i dagarna. 

    Jag vill inte döma någon. Men jag kan inte låta bli att känna en enorm besvikelse över att hon väljer att ha en trevlig tid i över en månad med sin man, en tid när hon har tid att verklgien umgås med oss som faktiskt alla är i sorg nu. En resa som denna kan hon göra när som helst faktiskt. Att avvara en sommar åt sin sjuka mor, är väl ändå inte för mycket begärt. Varför tänker hon inte på det själv? Det är det jag inte kan smälta. Jag skulle aldrig någonsin kunna pritoritera en så lång resa i denna situation vi är i nu. 
    Chock kan sitta i i flera månader. När jag råkade ut för en traumatisk händelse, var jag i chock i 8 månader efteråt. Det förstod jag inte då, utan det är först efteråt som jag ser det.

    Att vara i förnekelse och att se försämringar är inte i motsats till varandra. Människors psyke är komplicerat, och inte alltid logiskt.

    Men, möjligheten finns att din syster är en tanklös, egoistisk liten människa. Innan du dömer ut henne som det och blir bitter på henne för resten av era liv, tycker att du ska prata med till exempel en psykolog, eller annan människa som är utbildad på människor i sorg. Förhoppningsvis kan det hjälpa dig att förstå din syster (om det handlar om mer än egoism), och kanske också dig själv.

    Det är en oerhört jobbig situation du är i, dels med din sjuka mamma, och med din systers reaktion (oavsett vad den beror på, ökar den din börda).
  • Anonym (Carro)

    Eftersom ni är systrar så borde ni kunna ha en rak kommunikation.

    Din syster har all rätt i världen att resa iväg men eftersom luften är fri så tycker jag att du ska fråga henne om hon är beredd på att ta konsekvensen av det om er mamma går bort under tiden hon är borta? Hon kommer att må skit isåfall och du får vara tydlig med att säga att det dåliga samvetet får hon sitta och älta med någon annan.

    Jag tycker så här, strunta i vad din syrra gör utan finns till för din mamma och pappa nu. I framtiden kommer du vara den som mår mycket bättre av att du gjorde just det.

  • Anonym (Ledsen)

    Jag beklagar sorgen. Det verkar som att ni hanterar sorg olika. Hon genom förnekelse och du genom ilska. Hennes paus från sorgen är en månads resa, din är att vara arg över hennes beslut. Människor gör olika för att få slippa känna sorg och möta verkligheten, om bara för en liten stund.

  • sextiotalist
    Anonym (Carro) skrev 2019-06-20 09:33:04 följande:

    Eftersom ni är systrar så borde ni kunna ha en rak kommunikation.

    Din syster har all rätt i världen att resa iväg men eftersom luften är fri så tycker jag att du ska fråga henne om hon är beredd på att ta konsekvensen av det om er mamma går bort under tiden hon är borta? Hon kommer att må skit isåfall och du får vara tydlig med att säga att det dåliga samvetet får hon sitta och älta med någon annan.

    Jag tycker så här, strunta i vad din syrra gör utan finns till för din mamma och pappa nu. I framtiden kommer du vara den som mår mycket bättre av att du gjorde just det.


    Om man vill ha en infekterad relation i framtiden, så är ditt råd toppen (i första stycket)
    Däremot håller jag med om andra stycket.
    Ts får släppa systern och acceptera att hennes syster har inga skyldigheter att uppfylla ts förväntningar.

    Man hanterar kriser olika och skapa en syskonkonflikt pga man är olika under mammans sista år, det är nog det sista mamman vill.
    Ja, risken finns att hon dör när ts är ute och reser, det är säkert något som systern har med i tankarna och säkert en plan för det.


  • Anonym (Kram)

    Hej! Jag skulle också bli upprörd och ledsen. Det är ju också det här att man inte vill att ens mamma ska bli sårad av systerns val.

    När slutet kommer vara nära min mamma kommer jag göra som du ts. Vara med henne och hjälpa henne så mycket jag kan. Börjar redan nu tänka på det, hur jag ska klara av hennes bortgång, jag älskar henne så oerhört mycket. Jag bor i utlandet också så det är väl det jag känner egentligen, att jag inte umgåtts med henne hittils så mycket som jag skulle velat. Om en av mina syrror reagerade på det sättet så skulle jag försöka prata med dem, för deras skull, att de kanske kommer ångra sitt val senare i livet. Jag läste nånstans, att det äldre / döende människor ångrar mest när de tittar tillbaka på sitt liv är att de inte umgåtts så mycket med sin familj och varit där för dem så mycket som de önskat. Och det som förblev osagt men borde sagts. Jag tycker det är bra att din syster får sig en tankeställare. Min ena syster till exempel har sagt upp kontakten med sin pappa, då han har svikit henne vid olika tillfällen. Nu är han döende och jag sa till henne att du gör som du vill men man har bara en pappa och du kanske ångrar dig om du inte tar kontakt med honom innan och pratar ut och avslutar det på ett bra sätt.

    Tycker heller inte om uttrycket som många använder här "stanna upp sitt liv". Som att ens föräldrar är en börda? Det är dem som gett oss vårt liv som vi lever. Finns väl inget viktigare? Precis som du säger, så ser livet olika ut i olika tidsperioder, och sorg är en del av det. Jah skulle precis som du känna att det inte finns något viktigare, allt annat kan man göra sen. Om man har barn måste man såklart ta hand om dem, men jag skulle inte åka på semester. Hur kan man ens njuta av en semester när ens mamma är döende?

    Jag tycker du verkar vara en väldigt fin människa och din mamma är lyckligt lottad som har dig och sin man. Hon känner er kärlek. Vissa har ingen. Du får väl tänka så. Din mamma vet väl innerst inne också om att din syster älskar henne, bara det att hennes sätt är lite "omoget". Din mamma är vis och förstår, kanske mer än vad du gör. En mamma känner ju sina barn. Oroa dig inte.

    Önskar dig och din mamma en fin sommar, trötta inte ut dig för mycket, gå hem och sov länge och mycket ibland och ät mat. Då kan du hjälpa din mamma mer och har mer energi och ge din mamma mer glädje och hopp.

  • Tiina87

    Nej, jag tycker inte det är egoistisk av syster att åka på bilsemester trots eran mammas diagnos. Din syster och även du (+andra syskon) måste få lov att fortsätta med erat egna liv trots att eran mamma är svårt sjuk. Man klarar inte att sätta hela sitt liv på vänt, i tillfälle det händer någonting.

Svar på tråden Mamma har fått en dödlig cancerdiagnos - syster väljer att resa på bilsemester i sommar