SVT ber om ursäkt efter händelsen på Idrottsgalan: "Olyckligt"

Under måndagen gick Idrottsgalan 2023 av stapeln. En av bilderna som visades under ett in memoriam-inslag har lett till att kanalen fått uttala sig och menar då att händelsen är obetänksam och olycklig.

Idrottsgalan 2023.
Idrottsgalan 2023.

Under måndagen hölls årets upplaga av Idrottsgalan på SVT. De som ledde publiken på plats och tittarna genom kvällen var Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg, som blivit programledare för galan efter Kristin Kaspersens sex år på den platsen.

Läs mer: Efter avhoppet: Kristin Kaspersens ord till Måns Zelmerlöw och Pernilla Wiberg

Måndagens gala innehöll bland annat och en hyllning av idrottslegender som gått bort under året. Däribland ishockeystjärnan Börje Salming, som gick bort i sviterna av ALS under hösten.

En annan person som hyllades på galan är handbollslegendaren Bengt "Bengan" Johansson, som gick bort under våren 2022.

SVT:s ord efter bilden på Idrottsgalan

De nyligen bortgångna legendarerna hyllades i sedvanlig ordning genom ett in memoriam-inslag med bilder på en stor skärm. Men en av bilderna har väckt stor uppmärksamhet, nämligen den på "Bengan" Johansson, något som Aftonbladet rapporterar om.

Bilden, som är från för-OS i Atlanta 1995, visar hur det före detta handbollsproffset gör ett asiatiskt rasstereotypiskt uttryck. Tobias Hübinette, forskare och lärare vid Karlstad universitet, säger till tidningen att kritik bör riktas mot de som låtit bilden passera.

Bild på Bengt 'Bengan' Johansson från för-OS i Atlanta 1995. Bilden visades på Idrottsgalan 2023 som sändes på SVT.
Bild på Bengt "Bengan" Johansson från för-OS i Atlanta 1995. Bilden visades på Idrottsgalan 2023 som sändes på SVT.

"Obetänksamt och olyckligt"

Trots att SVT varken var med och producerade galan eller valde ut bilderna, beklagar man att bilden på "Bengan" visades.

– Jag kan inte tänka mig att de medvetet velat kränka någon, men det är klart att det är olyckligt ändå. Vi vill alltid visa respektfulla bilder så gott vi kan, säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef och ansvarig utgivare på SVT, till Aftonbladet.

– Det är obetänksamt och olyckligt, säger hon om att bilden visades i TV.