Inlägg från: Abyss |Visa alla inlägg
  • Abyss

    Nazistpack och vänsterextremister.

    Jag gjorde tidigare en studie av s.k. 'social movements' eller utomparlamentariska politiska rörelser av typen AFA (Antifascistisk aktion) och din bild stämmer inte riktigt.
    Medlemmarna kommer ifrån alla samhällskategorier och ingår i flera överlappande nätverk som sysslar med allt ifrån att lära ut självförsvar för flickor i skolorna och sätta upp teaterföreställningar till att bedriva informationskampanjer om djurindustrin. Ytterst få inom denna rörelse skulle beteckna sig som kommunister utan står för frihetlig socialism.
    Den falang inom AFA som ägnar sig åt aktioner använder framför allt materiell skadegörelse som metod, t.ex. fick de två nynazistiska affärer på Södermalm att slå igen efter upprepat sabotage.
    Till skillnad från den högerextremistiska rörelsen, som är betydligt större och mer välorganiserad än du låter påskina, har AFA eller andra extremister inte ett enda dödsfall på sitt samvete.
    Du menar att högerextremisterna är farligare för enskilda medborgare men hur många ska utsättas för misshandel och mord av nazisterna innan man kan tala om ett mönster och inte bara separata 'pojkstreck'?
    Vänsterextremisterna sysslar med vandlaisering, vilket i sig är jäkligt onödigt och drabbar oskyldiga, medan högerextremisterna t.ex. kan gå in och brutalt misshandla fredliga deltagare i Prideparaden, mörda politiskt aktiva (som i fallet du själv tar upp), misshandla utländska passagare på en hel färja, sparka ihjäl en afrikan på kvällspromenad och låta honom dö i sitt eget blod, mörda helt vanliga svenska killar genom att dränka dem eller t.o.m. en av sina 'egna' vid Fryshuset.
    När jag var yngre hade jag in viss inlbick i skinnskallegängen i Stockholm och den våldskultur som odlas där, bland annat med filmen "A Clockwork Orange" som inspirationskälla är fruktansvärt rå.
    Vänsterextremisterna använder skadegörelse som verktyg för att nå sitt mål medan högerextremisterna hyllar en ideologi som har massutrotning av icke önskvärda medborgare som en del i sin verksamhetsplan.
    Nej, jag sympatiserar inte med AFA och nej, jag tror inte på våld eller skadegörelse som politiskt verktyg men högerextremisterna med sin historia av misshandel och mord, skrämmer mig betydligt mer än AFA.

  • Abyss

    TS, jag länkar en lista över nynazistiskt våld i Sverige som dessutom är ofullständig.
    Ett litet axplock:

    1983
    8 november, Stockholm: Två medlemmar i Nordiska Rikspartiet (NRP) misshandlar en 37-årig man till döds och skär in ett hakkors i hans bröstkorg.

    1984
    29 oktober, Göteborg: Två medlemmar i Nordiska Rikspartiet (NRP) torterar en 67-årig man till döds.

    1990
    20 januari, Lund: En 23-årig turist från Marocko misshandlas till döds av ett rasistgäng.
    12 augusti, Göteborg: En 35-årig man knivmördas av två skinnskallar. Efter avtjänat straff ansluter sig mördarna till den nynazistiska organisationen Svarta orden.
    1 maj, Kimstad: Mordbrand mot två flyktingbostäder.

    1995
    11 mars, Västerås: Ishockeyspelaren Peter Karlsson knivmördas av en medlem i nazistorganisationen Westra Aros SA 80.
    1 april, Vålberg: Familjen Labadi från Libanon angrips av ett tjugutal ungdomar. Pappan och mamman i familjen slås ner med järnrör och en kratta.
    13 april, Avesta: 17-årige Lars Hellberg knivmördas av en 15-åring som umgås i främlingsfientliga kretsar.
    29 april, Borlänge: Tony Touhea Boija skjuts till döds av rasister.
    3 juni, Malmö: 19-årige Sven-Peter Petterson knivmördas av en 24-åring i kretsen kring nazisttidningen Storm.
    17 augusti, Kode: 14-årige John Hron misshandlas till döds av fyra nynazister, bl.a. Daniel Hansson och John Billing.
    9 september, Klippan: Patrick Nadji (Gerhard Gbejo) från Elfenbenskusten knivhuggs av två unga nynazister och förblöder.

    2006
    12 mars, Vimmerby: Ett tiotal nazister attackerar en studiecirkel som hålls av ungdomar från Socialistiska partiet i ABFs lokaler. Nazisterna bryter upp mötet och misshandlar mötesdeltagarna med påkar och diverse andra tillhyggen, och lämnar sedan platsen. Tre av de attackerade ungdomarna måste föras till sjukhus.
    20 maj, Kristianstad: Flera nazister, beväpnade med kniv, tar sig in på en RFSL-fest. I bråket som uppstår skadas ett antal personer och bland de gripna finns nazistiska NSF:s länsledare, som häktades för misshandel. Rättegången i fallet har ännu inte hållits.

    sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%B6gerextremistiskt_v%C3%A5ld_i_Sverige#1983

  • Abyss

    Tackar Tootikki!
    Jag förstår inte riktigt heller varför AFA skrämmer dig TS om du nu tror att rörelsen bara består av ett gäng naiva överklassungar och avdankade proggare?
    Jag anser alltså inte att den bilden stämmer och ser snarare den här typen av rörelser som en indikation på att de parlamentariska partierna har misslyckats med att engagera ungdomar som faktiskt intresserar sig för politik, även om det är 'fel' politik enligt dig.
    Det tycker jag kanske inte är skrämmande men ändå ganska sorgligt och något som partiernas företrädare borde ta till sig.

  • Abyss

    Medlemmarna i autonoma nätverk som AFA betraktar inte sig själva som antidemokrater utan eftersträvar ett mer egalitärt system än de anser att parlamentarismen erbjuder. Nynazisterna däremot är explicita antidemokrater och deras organisationer är också, till skillnad från AFAs, elitistiska och utpräglat hierarkiska, som ett drömsamhälle för nassar i miniatyr.
    Högerextremisterna är tyvärr inte heller få, rörelsen har tvärtom vuxit sig starkare under senare år. Jag citerar Helene Lööw, Sveriges ledande expert på nationalsocialisam och högerextremism, ur en artikel i DN:
    "Hon konstaterar att Sd och andra extremnationalistiska rörelser nu är på god väg att återupprätta samma "bruna" Sverigekarta som kring and­ra världskriget:
    - Det handlar om kvarvarande strukturer och traditioner, som ärvs mellan generationerna. (...) Många av oss lever felaktigt kvar i en föreställning om att de här partierna handlar om samma heilande skinnskallar som på 1980-talet. Men i dag är de långt mer professionella, och måste också bemötas på ett annat sätt."

    IlsaBlackWidow, så en svensk medborgare måste ha etniskt svenska drag (vad fan det nu är, måste nog bläddra lite i rasbiologiboken, några speciella skallmått?), annars är det desinformation eller vad?
    Vilken relevans har egentligen förövarens etniska ursprung i rapporteringen av ett våldtäktsfall? "Mannen var svensk medborgare men som framgår av den suddade bilden har han främmande drag och är antagligen av annan ras, vilket torde vara av intresse för den etniskt svenske läsaren". Är det så det borde stå? I sådana fall varför?
    Fyrkantig, det var säkert oerhört kränkande för alla svenska nazister att bli förknippade med ett sådant brott...

  • Abyss

    Ehhh..."vänstern blir aldrig refererad till som vänsterextrema", sov du dig igenom nyhetssändningarna från kravallerna i Göteborg? Är det några som gång på gång utmålas som ett hot mot demokratin så är det just rörelser av typen AFA medan högerextremisternas dåd sällan får samma mediautrymme och förklaras med klichéer om "historielös ungdom" och "förvirrade unga män utan manliga förebilder".
    Bollocks! De kan sin historia allt för väl och deras manliga förebild är en småväxt gapig man med märklig mustasch.

  • Abyss

    Tidningsläsarna behöver bara signalement om polisen ber om hjälp i söknadet, polisen utgår självfallet ifrån vittnesredogörelserna.
    Det är inte nödvändigtvis så att det etniska ursprunget eller förövarens kulturella bakgrund är den avgörande faktorn även om en viss grupp är överrepresenterad. PÅ 70-talet stod, enligt Leif G W Perssons avhandling i ämnet, s.k. raggare (svenska sådana) för de flesta våldtäkterna, inklusive gruppvåldtäkter, och Persson menar att faktorer som social utsatthet har större betydelse än etniskt ursprung hos gärningsmannen.
    Men du kanske menar att det finns kulturer där våldtäkt är helt ok eller att det är ett genetiskt betingat beteende hos män från andra delar av världen? Fast då blir det svårt att förklara Niklas Lindgren (Hagamannen), den säkert värste våldtäktsmannen i Sverige genom tiderna.

  • Abyss

    Vänsterpartiet är inte extremistiskt på något sätt, det vore bara löjligt att kalla partiet för det.
    Läste du inte listan jag postade tidigare? Menar du på allvar att nazisterna inte gör NÅGOT?

  • Abyss

    Ok, jag kollade igenom listan och förutom flera svåra misshandelsfall har mellan åren 1983-2006 minst 16 personer mördats av högerextremister, varav majoriteten organiserade. Listan är inte ens fullständig så det kan vara fler.
    Ge mig ett enda exempel på någon som mördats av vänsterextremister i Sverige.

  • Abyss

    Det var förstås faktafel att skriva att de var svenska om de inte var det men de kan ändå ha varit nazister. Det finns en etablerad nynazistisk rörelse i Serbien som ingår i den s.k. panariska motståndsrörelsen. Det kan ju ha varit ett missförstånd från den rapporterande tidningens sida eftersom 'serbiska' och 'nazister' inte går ihop för många svenskar, (ungefär som 'grekiska skins' men de finns också). Fast det är föratås bara en gissning.

  • Abyss

    nallea, ge mig gärna exempel på sådana fall.

Svar på tråden Nazistpack och vänsterextremister.