• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • sara007

    Hej! Tänkte höra med er. Har en kille på 7 månader som inte har tålamod att ammas som mellanmål när vi är borta. Äter mat fler gånger om dagen annars och nu blir det mycket fruktpure och banan. Så har ni något bra tips?

  • Nora75

    Lägger till denna sida i mina favoriter. Lagar själv den mesta mat till minn lilla tös, men hon får någon gång köpt fruktpure och hon får Hipps gröt.

  • onehappen

    "Hur var det förresten med egenhändigt mixade eko-havregryn v/s köpegröt för vitamininnehållets skull?
    Åsså järn - hette det blodbröd det man blandar i? Var hittar man det?"

    Enligt min bvc behöver man inga berikade produkter så länge man ammar. Låter logiskt, mjölken är så näringsrik. Alltså är egen gröt helt ok.

    När man slutat amma kan man t.ex järnberika den egna gröten själv med blodbröd/paltbröd och se till att bebben får i sig ordentligt med andra grönsaker typ broccoli som har högt näringsvärde.
    Blodbröd skall tydligen finnas på Ica.

    Fick idag reklam-gröt på posten. Innehåller skummjölkpulver och andra konstigheter, inget jag vill ge om jag inte måste av nån anledning.

    Apropå rapsolja som "kräm", köpte en ekologisk rapsolja med lavendeldoft från www.minimundus.se, roligt ha en som doftar lite roligare

  • CasaMia
    Shoegirl: Tack för svar ... Har hört så mycket gott om rapsolja, men drar själv öronen åt mig - har något diffust minne om skalbaggar och besprutning lååångt bak och därför är jag skeptisk. Använder nästan bara olivolja hemma, men det kanske är lika illa där?
    Du verkar kunna detta så därför ber jag: Enlighten me! Pliiiiz! Är min känsla helt åt skogen?

    Onehappen: Tyvärr kraschade min amning och det är en lång och sorglig historia som jag inte ska dra här - kanske den står att läsa i amningsnytt framöver, vad vet jag? Men ICA för blodbröd alltså? Ska kolla nästa vändaa till butiken.

    Hur var det med berikade havregryn då? Och vilken välling och hur introducerar jag den?
    Alla mammor tycker att just hennes barn är underbarast på jorden, men det är ju min Sanna!
  • Karina 80

    Lägger till denna mycket intressanta sida till mina favoriter! =) Lagar mat själv till min snart 5 månader gamla kille och det är alltid bra med lite tips på nya rätter!

  • Karina 80

    Passar på att slänga in en fråga på samma gång! =)

    Vi ska snart börja på med kött. Vad är "mildast" och bäst att börja med då och i hur stora mängder?

    Hittills har vi ätit:potatis, morot, broccoli, majs, palsternacka och lite olika fruktpureér till. Vi har också börjat med gröt (havre) morgon och kväll.

    Ha en bra dag!

  • Senap
    CasaMia: Rapsolja om kallpressad (annars bryts omega-fetterna ned) är väldigt nyttigt (omega3) men starkt besprutad - välj ekologisk.
    Kommer inte ihåg exakt hur det var med olivolja - det är ungefär lika men den är inte lika hårt besprutad - men jag själv tycker alltid ekologisk är att föredra. Vår son gillar dock inte smaken på olivolja.
    All olja ska dock förvaras mörkt - annars bryts den ned.

    Allmänt om fett:
    Härdade fetter bör undvikas helt (av alla) = alla former av margarin. Rekommendationen när jag var liten (70-talet) var att barn inte skulle äta margarin - men efter stark lobbying från producenterna så har rekommendationen nu ändrats
    Transfetter (delvis härdade fetter) bör också undvikas då de är skadliga (t.ex. får inga produkter med transfetter nyckelhålsmärkas oavsett mängd pga att de inte är nyttiga)

    Jag kör med kallpressad olja och osaltat smör här hemma.

    Kan kolla upp mer med proggsläkten (min benämning på dem eftersom de är vääääldigt medvetna om vad/hur man ska äta ) om olivolja om du vill
    Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.
  • Tinuskan

    Nu har jag fått mina böcker,men har inte provat nåt recept än pga full bokad helg...
    men de ser mkt trevliga ut.
    Köpte igår risvälling, då min tjej snart 6 mån har börjat vakna på natten för mat. Man ska väl passa sig för välling pga av gluten men ris å majs e glutenfri så då tycker jag att det är ok, börjat bara med kvällsmålet.

    Har märkt de senaste dagarna att nestle har ökat rejält i hyllorna? Min semper gröt e borta? Har fått köpa med smak pga av att jag vill köpa bara semperprodukter, men hon gillar det å jag knödde ju i pure ändå, så nu e det färdigt i...
    Men håller semper på att försvinna?

  • therese80

    är det någon som gett vanliga mamma skcan köttbullar...(min dotter e 8 mån)

    Tänkte bara värma dom å mosa potatis till. men tycker det blir ganska torrt. nån som har provat med knorr gräddsås till..? kan man ge det. Såsen innehåller ju salt..likväl köttbullarna...? Kluven.

Svar på tråden Barnmat