• Pillis1975

    Barnmat

    Här diskuterar vi mat och recept för barn som inte börjat att äta exakt den mat som vi äter. Tips och ideer vill vi ha här!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-10-06 15:44:56:
    Skriv gärna i era inlägg hur gamla era guldklimpar är

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 07:52:01:
    Har bara gått tillbax till sidan 28 än så länge. Om någon har tid o ork, skriv gärna om receptet så att det blir mer kortfattat, nu står det exakt som det står i inläggen.

    * pasta, kyckling och morot

    * tagliatelle med kött och sås på broccoli, röd paprika, lök och basilika (ljuvligt faktiskt )

    * mango/äpple/stjärnanis och äpple/päron/kanel

    * Köttfärs, morötter, potatis, kålrot, palsternacka, lök (först använde jag gul lök, idag purjo) vatten, krossade tomater, några lagerblad, någon örtkrydda (jag har testat timjan + oregano, och idag rosmarin) ev. kryddpepparkorn kokas tills grönsakerna är färdiga och mjuka - då är köttfärsen oxå färdig.

    * idag gjorde jag mat åt min..det blev köttfärs med paprika, tomat och bulgur. vet inte om det va så poppis..hon gjorde konstiga miner men åt mycket.. haha va roligt att se minerna iaf

    ? Idag fick han första hemmagjorda gröten:

    Mixade 1dl havregryn vilket väger 35 gram.
    Tog hälften av det, (ca 17½ gram) och kokade i 1,4 dl vatten i 3 minuter. Blandade i lite kylskåpskall fruktpuré så det blev gott och svalara.
    Ungen stånkade, stönade, frustade av vällust när vi matade honom. Och gnällde och gnydde när vi inte slevade in gröten fort nog

    ? Skinka med dillstuvad potatis

    2 skivor skinka (kokt, vanlig som man har på mackan!)
    2 potatisar (kokas i 2 dl osaltat vatten) Här har jag lagt till en halv morot per portion.
    3 msk grädde
    1 tsk hackad dill (0,5 tsk torkad dill)
    1 msk smör

    1. Skala och tärna potatisen (och ev morot) , och koka i vattnet i en kastrull.
    2. Klipp eller skiva skinkan i mindre bitar.
    3. När potatisen känns mjuk, tillsätt skinkan, grädden och dillen.
    4. Låt puttra ihop någon minut. Rör ner smöret (och mixa) och servera.

    Tillsätt ev mer vätska.

    Detta recept är för en "barnportion", det betyder att det blir ganska mycket mat för en liten bebbe. Jag 4-dubblar alltid recepten och delar upp för att frysa. Jag räknar "barnmatsburkar" som portioner, en liten burk är ca 1 dl, en stor är ca 2 dl. Brukar ge min tjej 1dl-are än så länge. Jag minns inte nu hur många sådana portioner det blev...... 6 kanske (vid en 4-dubbling alltså)?

    ? Idag bjöds det på kotlett med aprikos och morot. Och till efterätt banan mosad i hallon (tips härifrån) Förresten i förmiddags åt han macka med kokt ägg på Maten då, jag tog lite kotlettkött o skar i mindre bitar, klippte ner några torkade aprikoser, skar morot i mindre bitar, lite provencalsk krydda och vatten. Sen fick det koka i en kvart o mixas Mosade en potatis till Sen hallonen tinade jag i mikron och mosade sen en banan i det Ägget mosade jag och la på en macka med osaltat smör på

    ?
    Jag mal oxå grynen till havremjöl som jag då har färdigt i en burk flera dagar. Eftersom jag är en olydig mamma som inte vill ge samma sak till Sanna veckovis i taget brukar jag variera olika fruktgröter;
    - Banan var nog det första jag provade, och serverar då gärna passerade hallon/blåbär blandat med resten av bananen mosad. (Ca 2/3 i gröten och 1/3 mosad till 'sylten) ibland får hon katrinplommon på istället.

    - Mango har jag rivit ner och kokat med några gånger, serverat med köpt mango/päronpuré.

    - Idag rev jag lite päron fint i gröten och även nu fick hon mango/päronpuré till.

    ? Jag mixar havregrynen med stavmixer, så det går alldeles utmärkt När jag sedan gör gröten, så tar jag en aningens mer vatten än vad det vanliga grötreceptet säger. När det är hela havregryn så är det ju rätt mycket luft med när man mäter grynen - men när man mäter mixade gryn så är det ju mer som mjöl. Har ca. ½ dl mixade gryn och nästan 2 dl vatten. Min grabb vill inte ha den för "stabbig".

    ? Jag gör vanlig havregrynsgröt till min tjej!
    Jepp, ta "ett gäng" havregryn och kör med stavmixern - blir super! (då har du färdigmixade gryn några dagar) Sen så har jag redan mätt och vägt (med tanke på att volymen blir annorlunda med mixade gryn) BRA med våg! Jag ger nu motsvarande en halv vuxenportion ( ) och det är 20 gram mixade gryn och ca 1,25 dl vatten! Sen så blandar jag den färdiga gröten med en istärning aprikospuré för järnets skull, och pudrar med lite kanel. Poppis här i alla fall

    ? Jag kopierade in ett inlägg jag gjort tidigare om hemmagjord gröt. Min Elmer (5½ mån.) äter ½ dl mixade havregryn + nästan 2 dl vatten, det tycker jag blir lagom konsitistens.

    Lite hemmagröt-tips för den som är intresserad
    Mixa havregrynen först om bebisen är känslig mot fastare konstistens. Vill man järnberika gröten, så mixar man 1 msk blodbröd per grötportion, samtidigt som grynen. Man kan ju variera den egna (havregryns)gröten hur mycket som helst

    * Med frysta hallon i - blir perfekt ät-temperatur om man slänger i ett par hallon efter man kokat gröten.
    * Mosa ner en halv banan i gröten efter kokning. Mycket godare än köpe-banangröten. (varför har vi börjat med den egentligen...)
    * Äppelbitar som får koka med gröten - god äppelgröt. Går att göra samma med blåbär.

    Jag har varierat mellan havregryns-, mannagryns- (när det är ok med mjölk i maten), grahamsgrynsgröt. Grahamsgröt och risgrynsgröt. Alla varianter här uppe går ju att göra med alla grötar förutom risgrynsgröten.

    * 1 msk mat(raps)olja i gröten är bra näringtillskott. Även bra om bebisen är hård i magen.

    Inte meningen att trycka på er en massa gröt-recept Bara lite tips till er som vill göra egen gröt.

    * Frukt i, till eller efteråt är bra för C-vitamin som hjälper kroppen att ta upp järnet.

    Jag ser nu att jag inte skrev nåt om fullkorn. Man ska vara lite försiktig med att ge fullkornsmat till de små, (fiberhavregryngröt, grahamsgröt, rågmjölsgröt) då för mycket fibrer kan vara svårt för de små magarna att bearbeta. Aron (1½) kan fortfarande bli lös i magen om han får fiberhavregryn. Han har aldrig fått ont i magen, bara blivit lös

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-02 08:38:15:
    * * Köttfärs, potatis, kålrot och palsternacka: Detta kokas i små bitar tillsammans med lagerblad, lökringar, oregano. När allt är mjuk och köttfärsen färdig plocka bort lagerbladen och löken. Häll bort lite vatten. Tillsätt lite krossade tomater. Mixa till puré!

    * Pasta, kyckling och morot: Tärna moroten och skär kycklingen i små bitar. Koka allt tillsammans med pastan, lökringar och timjan. När allt är färdigkokt ta bort lökringarna, tillsätt lite smör och sedan mixa allt till en puré.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 07:53:37:

    Lagade torsk med potatis, palsternacka, kålrot, morötter, broccholi och dill (och rapsolja) till min lilla snart 7 månaders. Det tyckte hon var toppensmarrigt!

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2006-11-06 18:09:43:
    Här kommer ett fiskrecept som min son gillar: (blir ca 10 portioner)
    Mixa sönder ett fiskblock (400 g) i en matberedare. Tillsätt 3 ägg, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk potatismjöl och mixa ihop. Häll i en smord avlång sockerkaksform. Grädda sedan i 200 grader i ugnen 50-60 minuter. Dela i ca 10 bitar och frys in!

  • Svar på tråden Barnmat
  • Johannapanna
    therese80 skrev 2006-11-13 12:34:25 följande:
    är det någon som gett vanliga mamma skcan köttbullar...(min dotter e 8 mån)Tänkte bara värma dom å mosa potatis till. men tycker det blir ganska torrt. nån som har provat med knorr gräddsås till..? kan man ge det. Såsen innehåller ju salt..likväl köttbullarna...? Kluven.
    Jag skulle nog varken ge köttbullarna eller såsen, pga saltet.
  • onehappen

    jag skulle inte ge bullarna el såsen pga annat skräp som finns i - sämsta köttet i bullarna med brosk o grejer och i såsen är det säkert massa artficiella konstigheter - då är nog burkmat bättre kvalitet. däremot ska vi göra egna bullar på lammfärs när han är 8 mån el nåt.. o egen sås

  • therese80

    ok då gör jag nog med egna..å håller mig till burkmaten..

  • skrattmaja
    tinuska, vad är det för böcker du har fått hem, tycker att det låter mkt intressant, hoppas att du har lust att tipsa!
    skratt-maja numer mamma till johanna ♥
  • ylletröjan

    Karina80 och andra: Jag har gjort egna köttbullar åt min son sen han var 5 månader, alltså kokta. Han gillar det jättemycket. Servera mosat ihop med potatis och någon grönsak, typ broccoli. Receptet är som följer:
    50 g nötfärs
    ½ msk ströbröd
    ½ msk potatismjöl
    2-3 msk standardmjölk

    Blanda potatismjölet i färsen och tillsätt det i mjölken uppblötta ströbrödet. Forma små bollar och koka dem i (saltat?) vatten ca 10 minuter. Går jättebra att frysa in! OBS! I receptet står det saltat vatten, men ni kan nog göra som ni vill.

  • Mamsie
    Tackar! Det var preciiiis vad jag o gubben spånade på igårkväll
    ylletröjan skrev 2006-11-14 14:16:43 följande:
    Karina80 och andra: Jag har gjort egna köttbullar åt min son sen han var 5 månader, alltså kokta. Han gillar det jättemycket. Servera mosat ihop med potatis och någon grönsak, typ broccoli. Receptet är som följer: 50 g nötfärs½ msk ströbröd½ msk potatismjöl2-3 msk standardmjölkBlanda potatismjölet i färsen och tillsätt det i mjölken uppblötta ströbrödet. Forma små bollar och koka dem i (saltat?) vatten ca 10 minuter. Går jättebra att frysa in! OBS! I receptet står det saltat vatten, men ni kan nog göra som ni vill.
    När vi ändå spånade på köttmat till grabben, fick jag för mig att jag inte vill börja med kött - utan det känns som om fisk & kyckling är rätt start.
    Och jag som aldrig ens tänkt tanken på att själv bli typ kött-ratare eller vegetarian De stora barnen har fått kött utan krusiduller och de mår utmärkt!
    Vad är det med mig egentligen?
    Finns det några som helst belägg för att fisk & kyckling skulle vara skonsammare mot mage/tarmar?

    Idag kokade jag frysta hallon i några minuter, mixade och passerade dom. Kokvattnet tänkte jag använda till saft eller som bas att koka gröten på.
    Vad tror ni? Blir det bra till en snart 5-månaders älskling?
  • Senap

    Lägger mig i igen då.
    Kyckling kan vara ganska hårt mot tarmen då de får så mycket antibiotika som ävn i små mängder slår ut bakteriesystemet i tarmen. för att undvika en ofrivillig "antibiotikakur" kan man istället välja majskyckling.

    Fisk kan vara hårt också - många är ju fiskallergiker pga samma mekanism.

    Enligt t.ex. friskare bok (som är av den "strängare" skolan) bör både kött och fisk först ätas vid ett års ålder Istället ger man bönor och linser tills dess.

    När man börjar med ägg börjar man först med den feta gulan och först senare med vitan också. Fast det kanske ni visste. *försöker bara dela med mig av allt jag läser - får ju en del av "progg-släkten" *
    Måste dock kolla upp igen hur det var med kött egentligen....


    Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.
  • 4blevde
    therese80 skrev 2006-11-13 12:34:25 följande:
    är det någon som gett vanliga mamma skcan köttbullar...(min dotter e 8 mån)Tänkte bara värma dom å mosa potatis till. men tycker det blir ganska torrt. nån som har provat med knorr gräddsås till..? kan man ge det. Såsen innehåller ju salt..likväl köttbullarna...? Kluven.
    det har min 9½ mån fått nån gång och han älskade det!!! Är nog ingen fara med saltet dom äter ju inte så mycket typ 1 köttbulle, så behöver man ju inte ge den maten så ofta.
    Stefan, Oliver och Felix i mitt hjärta!
  • 4blevde

    Annars gör jag egen mat av rena köttvaror och egna såser.


    Stefan, Oliver och Felix i mitt hjärta!
Svar på tråden Barnmat