Inlägg från: Rockmama |Visa alla inlägg
  • Rockmama

    är det okej att säga negress?

    Nej, det är absolut inte okej.
    Ord som neger och negress betyder inte bara "svart". På grund av sin historia är de negativt laddade begrepp som för många är kränkande.

    Överhuvudtaget är detta en konstig diskussion. Varför kalla folk för sånt? Man kallar ju inte andra människor för olika tillmälen, för att han eller hon t.ex. är vit.
    Sen om det finns några enstaka som inte tar illa upp om deras polare kallar dem neger/negress hör inte hit. Det får man ta med sin kompis i så fall men kalla inte folk i allmänhet såna saker.

  • Rockmama

    Jan 39, lite OT kanske men Peking har alltid hetat Beijing och Mao Tse Tung Mao Zedong. Det är bara olika sätt att stava det på. När kineserna säger Beijing låter det mer likt som det numera stavas.
    Vet inte varför man stavade det Peking tidigare, men det har väl antagligen inte varit så lätt att hitta ett system för att översätta de kinesiska tecknen till vår västerländska stavning.

  • Rockmama

    Jan 39: det är ju just därför det är ett så hemskt ord!
    Betydelsen av neger är just det som citeras, även om inte du lägger den betydelsen själv. Det är nästan bara i Sverige man har den här diskussionen om ordet neger. I andra länder är det så självklart att inte använda såna ord.

  • Rockmama

    Ö h t är det väldigt sällan man hamnar i en situation där man behöver namnge vad folk tillhör för ras. Så varför fokusera så mycket på det. De enda tillfällen jag kan komma på är om man ska beskriva en persons utseende.

  • Rockmama

    Etta med kokvrå: berest är väl ett relativt begrepp men de länder jag har varit i är: Norge, Danmark, Storbritannien, Irland, Tyskland, Österrike, Tjeckien, Schweiz, Liechtenstein, Italien, Grekland, Spanien, Portugal, Egypten, Libanon, Sydafrika, Thailand, Vietnam, Kina, Laos, Kambodia, Malaysia, Brunei, Indoniesien, Singapore, USA och Kuba.

    Ja, det var väl ungefär fyra helt eller devis muslimska länder vad nu det har med saken att göra. Hur berest är du själv?

Svar på tråden är det okej att säga negress?