Chokladtårta med nougat och aprikoser
10 bitar
Ugnstemperatur 200º
Ingredienser Botten:
2 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl potatismjöl 1 msk vaniljsocker eller vanillinsocker
2 msk kakao ½ tsk bakpulver
Nougat:
½ dl sötmandel
3/4 dl socker
Garnering:
1 burk aprikoshalvor, ca 425g
2 dl vispgrädde
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
Tillagning
En låg, ofylld och lättgjord tårta. Chokladbottnen är lätt och porös och dessutom snabbgräddad. Över vispgrädden strös hemgjord, knaprig nougat. Den går bra att göra i förväg. Solgula aprikoshalvor ger färg och frisk smak.
Bottnen: Värm ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i smeten. Rör om till en jämn smet. Häll den i formen.
Grädda i mitten av ugnen 1012 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och får kallna.
Nougaten: Hacka mandeln fint. Häll sockret i en stekpanna och smält det på svag värme. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och klimpfritt. Häll upp massan på bakplåtspapper och låt den kallna. Vik papperet dubbelt, lägg det i en plastpåse och krossa nougaten med en mortelstöt.
Garneringen: Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera med aprikoserna och strö över nougaten. Aprikoserna kan bytas ut mot persikoklyftor.