• häxvrål

    Påskefterrätt

    Har lovat min mamma att göra efterrätten i påsk. Eftersom vi ska vara hos dem så måste det vara något som går fort att göra, eller som går att transportera. Först tänkte jag göra citronmarängpaj, men det känns svårt att transportera...Någon som har några idee?

  • Svar på tråden Påskefterrätt
  • Theorese

    Det tror jag, täck över den och lägg i en kylväska så borde det inte vara några problem alls.

  • Theorese

    Tror att det borde funka i en vanlig plastpåse med någon frysklamp också, 1,5 timmar är inte jättemycket...

    Den andra varianten låter gott det också!

  • Josie O

    ska göra detsamma: efterrätten till lunchen hos mamma..

    Blir citronpannacotta till 8 pers. Men det är klart, att transportera 8st portionsformar är nog inte det smidigaste. Men jag planerar att lyckas...

  • Josie O

    Gino är förövrigt jättegott m bara frysta bär å vit choklad. Otroligt smidigt gjort.

  • miamia2

    Här kommer vi å göra påskbakelser.
    Ta rulltårta skiva i lagom tjocka skivor
    Lägg på en klick grädde
    å sen konserverade persikor..

  • Tjiniling

    Josie O Citronpannacotta???recept Tack :)

  • Jannamia

    Cheesecake med chokladbotten  


    8 portioner


    Ugnstemperatur 150º


      Ingredienser

     16 oreokex eller chocolate chip cookies, ca 300 gfinns som ekologisk vara25 g smör


    Fyllning:

     500 g cream cheesefinns som ekologisk vara1 dl strösockerfinns som ekologisk vara3 ägg 2 tsk vaniljsocker  saften av 1 citron


    Topping:

    finns som ekologisk vara3 dl passionsfrukt sjuice 5 gelatinblad


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Finfördela kexen i en matberedare. Smält smöret och blanda det med kexsmulorna. Fördela i botten på 8 små glas, ska rymma ca 2 dl, som tål ugnsvärme.


    Fyllning

    Blanda cream cheese, socker, ägg, vaniljsocker och citronsaft i matberedare till en slät kräm. Fördela den i glasen (bara ca 2/3 av glasen ska fyllas).Ställ glasen i vattenbad. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stelnat, ca 40 minuter. Ta ut och låt svalna.


    Topping

    Värm passionsfruktjuicen försiktigt. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten ca 5 minuter.Ta upp dem och låt dem rinna av.Rör ner dem ett i taget i den varma juicen.Ställ den svalt tills den börjar stelna.Fördela den på fyllningen i glasen och ställ kallt.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Cheesecake med jordgubbar och apelsin  

    10 portioner


        Ingredienser Botten:

    finns som ekologisk vara10 digestivekex, gärna med chokladöverdragfinns som ekologisk vara60 g smör eller margarin


    Fyllning:

    finns som ekologisk vara3 apelsinerfinns som ekologisk vara1 citronfinns som ekologisk vara2 dl sockerfinns som ekologisk vara½ liter färska jordgubbarfinns som ekologisk vara500 g färskost, Kesofinns som ekologisk vara3 ägg 2½ msk gelatinpulverfinns som ekologisk vara2 dl vispgrädde


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Smörj kant och botten på en rund bakform. Klipp till bakplåtspapper att klä botten och kant med så att det går lätt att ta kakan ur formen när den är färdig.


    Smält fettet till bottnen. Smula sönder kexen och blanda dem med fettet. Tryck ut massan över botten på formen. Tvätta och torka apelsiner och citron. Skala av det yttersta på en av apelsinerna. Skär skalet i smala strimlor. Koka dem i lite vatten 2-3 min. Häll av vattnet och torka skalen på hushållspapper. Rulla dem i ca 1 tsk socker. Spara dem till garnering. Riv skalen av de båda andra apelsinerna och citronen. Pressa saften ur en apelsin och citron. Skär bort skalet så att det vita också kommer bort från en apelsin och skär den i klyftor. Skär klyftorna i skivor. Lägg skivorna runt kanten på formen varvade med skivor av jordgubbar. Skilj på äggulor och vitor. Blanda gulorna med rivet apelsin- och citronskal, färskost och socker. Rör ihop till en jämn massa.


    Blanda gelatinet med apelsin- och citronsaft i en kopp. Låt det svälla ca 5 min. Ställ koppen i en kastrull med sjudande vatten tills gelatinet smält. Vispa grädden, inte alltför hårt. Häll gelatinet ner i ostblandningen under omrörning. Blanda i grädden.


    Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i blandningen. Häll allt i formen och ställ kallt tills det stelnat, 3-4 timmar eller över en natt. Ta kakan ur formen. Garnera med resten av jordgubbarna, gärna doppade i smält blockchoklad, den sista apelsinen skuren i hinnfria klyftor och de kristalliserade skalstrimlorna, ev också klickar av vispad grädde.


     
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Chokladtårta med nougat och aprikoser  

    10 bitar


    Ugnstemperatur 200º


      Ingredienser Botten:

    finns som ekologisk vara2 äggfinns som ekologisk vara1 dl sockerfinns som ekologisk vara½ dl vetemjölfinns som ekologisk vara½ dl potatismjöl 1 msk vaniljsocker eller vanillinsockerfinns som ekologisk vara2 msk kakao ½ tsk bakpulver


    Nougat:

    finns som ekologisk vara½ dl sötmandelfinns som ekologisk vara3/4 dl socker


    Garnering:

    finns som ekologisk vara1 burk aprikoshalvor, ca 425gfinns som ekologisk vara2 dl vispgrädde


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    En låg, ofylld och lättgjord tårta. Chokladbottnen är lätt och porös och dessutom snabbgräddad. Över vispgrädden strös hemgjord, knaprig nougat. Den går bra att göra i förväg. Solgula aprikoshalvor ger färg och frisk smak.


    Bottnen: Värm ugnen. Smörj och bröa formen. Vispa ägg och socker pösigt. Sikta ner mjöl, vaniljsocker, kakao och bakpulver i smeten. Rör om till en jämn smet. Häll den i formen.


    Grädda i mitten av ugnen 10­12 min. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp och får kallna.


    Nougaten: Hacka mandeln fint. Häll sockret i en stekpanna och smält det på svag värme. Tillsätt mandeln när sockret är ljusbrunt och klimpfritt. Häll upp massan på bakplåtspapper och låt den kallna. Vik papperet dubbelt, lägg det i en plastpåse och krossa nougaten med en mortelstöt.


    Garneringen: Vispa grädden och bred den över kakan. Garnera med aprikoserna och strö över nougaten. Aprikoserna kan bytas ut mot persikoklyftor.


     
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Citron och persikopaj  


    1 paj


    Ugnstemperatur 225º


      Ingredienser Pajdeg:

    finns som ekologisk vara2½ dl vetemjölfinns som ekologisk vara2 msk strösockerfinns som ekologisk vara75 g smör eller margarin 1 msk vatten, kallt


    Fyllning:

    finns som ekologisk vara3 äggfinns som ekologisk vara1 dl strösockerfinns som ekologisk vara½ dl grädde 1 krm saltfinns som ekologisk vara2 citroner, pressad saft och rivet skalfinns som ekologisk vara5-6 persikor, mogna eller 2 burkar konserverade


    = Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ


         Tillagning

    Blanda mjöl, socker och matfett. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i kylskåp ca 30 minuter. Vispa ägg, socker, grädde, salt, citronskal och citronsaft till fyllningen. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 24 cm i diameter. Lägg en vikt remsa aluminiumfolie runt kanten för att förhindra att degen åker ner under gräddningen. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter. Dela, skala och kärna ur färska persikor, låt konserverade rinna av. Ta ut pajskalet ur ugnen, häll i fyllningen och lägg i persikohalvorna. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.


    Servera pajen kall med vispad grädde eller Ädel vaniljvisp.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Saffris

    En god snabb påskefterrätt som vi gör ibland är vaniljsglass som formas som ett ägg, eller äggliknande iaf. Gör en liten håla i vaniljglassen och häll i ägglikör. Det ser ut som ett ägg, och smakar väldigt gott.

  • ping

    Finsk Memma (Mämmi) ska det vara som påskefterrätt... Smakar som det tyngsta rågbröd du kan tänka dig och ser ut som gratinerad skokräm. Serveras med socker och ovispad grädde, och smakar himmelskt när man väl har vant sig! Googlade lite och hittade följande recept:

    4 portioner, rejäla sådana.

    Du behöver:

    Ugnsform med vattendjup på ca 3,5 cm (testa att hälla i 2,5 liter vatten, finns marginal ovanför ytan, så använd den formen)
    2 dl (90 gram) orökt och krossad pilsnermalt (köps på humle.se)
    8 dl fint rågmjöl
    1 dl mörk sirap
    ½ msk malda pomeransskal
    ½ tsk salt

    Sätt ugnen så att temperaturen håller sig på ca 65 grader. Värm upp 2 l vatten i en 3 l gryta, till 65 grader och lyft av den från plattan. Vispa ner 2 dl pilsnermalt och 8 dl fint rågmjöl. Lägg på locket och ställ in grytan på ett galler i ugnen. Om du har en elektronisk temperatur mätare, så stoppa ner givaren i memmablandningen. Låt stå i ugnen under 12 timmar, temperaturen får inte sjunka under 60 grader och har den en gång gått över 65 grader får den inte sjunka under 65 grader eller överstiga 70 grader. Detta är mycket viktigt, för följer man inte detta, blir det ingen memma.

    Efter 12 timmar tar man ut memman, som skall ha gått från gröt till välling med söt smak. Höj värmen på ugnen till 175 grader. Nu kokar man upp memmablandningen på spisen och låter sjuda mellan 5 och 10 minuter. Under tiden skummar man av, för att därefter röra ner salt, sirap och malda pomeransskal. Häll därefter ner memman i en ugnsform, som är dimensionerad som tidigare beskrivits. Grädda ca 3,5 timmar och rör om var 15:e minut tills memmasmeten blivit lagom geléaktig efter ca 2 timmar. Grädda färdigt tills memmasmeten blivit grötliknande. Ta ut ur ugnen och täck med aluminium folie och låt svalna.

    Serveras med grädde eller mjölk. De få skalbitar som finns i memman kommer från malten och spottas lämpligen ut. Memman går bra att frysa.

  • ping

    La in en bild på memma i mitt galleri för den som blir lite sugen av att läsa receptet...

  • jenjim

    något som är gott är fruktsallad med en vitchoklad mousse, klicka i lite gul karamell färg så blir det ju oxå påsk färg.
    Lycka till

  • QuteCat

    En vanlig färdig ostkaka med sylt går säkert oxå bra Bara värma på den där borta.

Svar på tråden Påskefterrätt