• Peand

    Blivande USKor kämpar vidare - part III

    fröken NollÅtta - här är jag. Sonen somnade först en timme senare.... Och sen var jag tvungen att duscha Flört

    Grundläggande behörighet samt Ma B, Sh A och Nk B (alternativt Fy A, Ke A och Bi A).


    Detta måste vi ha för att kunna söka ssk programmet. 25:4 har jag förstått att det bara används om det finns platser över på programmet och då lottas de ut bland dom som sökt enligt 25:4 - men jag kan ha fel.....
    Vet att ssk utbildningen här i Örebro är alltid full. Men man kan ju chansa.

    NK B får vi INTE tillgodo räknas oss längre, iallafall inte enligt min syo konsulent. Hon sa att det var nya regler och vi MÅSTE ha NK B och inget annat. Men om jag fattade henne rätt så kunde man nästan hoppa på B innan man läst A.

    Ja då som läste två årig utbildning på gymnasiet utan kärnämnen får ju bita i det sura äppelt och läsa upp alla dessa ämnen.
    Så min plan är att få jobb efter uska utbildningen är klar, sedan ev plugga upp dessa ämnen och sedan söka ssk. OM jag nu vill det då. Men mitt mål är isåfall inte att stanna på ssk utan utbilda mig vidare, precis som du, men jag vill nog bli distriktsköterska så jag kan jobba på BVC eller kanske diabetessköterska.
    Men samtidigt har jag en känsla av att kan är nog väldigt nöjd med att vara uska också.

  • Peand

    Gick visst inge vidare. Kopierar in allt istället....




        Grundläggande behörighet


    Grundläggande behörighet krävs till all högskoleutbildning och kraven är desamma för all utbildning. Det vanligaste sättet att uppfylla kravet på, är att ha en sammanhållen förutbildning på gymnasienivå.


    Grundläggande behörighet genom gymnasial förutbildning

    Du kan uppfylla grundläggande behörighet genom:


    slutbetyg från ett nationellt program eller specialutformat program i gymnasieskolan med lägst betyget Godkänd på kurser som motsvarar 90 procent av vad som krävs för ett fullständigt program slutbetyg från komvux med lägst betyget Godkänd på kurser som omfattar minst 90 procent av vad som krävs för ett slutbetyg intyg om grundläggande behörighet från folkhögskoleutbildning samt styrkt behörighet i samtliga kärnämnen. avslutad utländsk gymnasieutbildning som ger behörighet till universitetsstudier i det land där den fullföljts i kombination med föreskrivna kunskaper i svenska och engelska.

    Under vissa förutsättningar kan man uppfylla kraven även med ett samlat betygsdokument från komvux, avgångsbetyg från minst tvåårig linje / tvåårig specialkurs från gymnasieskolan, avgångsbetyg 2 eller 3 från komvux eller intyg från folkhögskola om allmän behörighet.

    Grundläggande behörighet genom den så kallade 25:4-regeln

    Många som saknar förutbildning uppfyller ändå kraven genom 25:4-regeln. Den gäller de som fyller minst 25 år senast under det kalenderår som utbildningen börjar och har varit yrkesverksamma på minst halvtid i minst fyra år före det kalenderhalvår då utbildningen börjar och kan styrka föreskrivna kunskaper i svenska och engelska.


    Behörighet utanför betygsurvalet
    Vissa äldre utbildningar ger inte längre grundläggande behörighet och placering i betygsurvalet. Sökande med sådan utbildning som kan styrka grundläggande behörighet i svenska och engelska medges undantag (dispens) från ålderskravet och kravet på arbetslivserfarenhet för 25:4-or.

    Det finns också förutbildningar som ger grundläggande behörighet, men inte kan ligga till grund för poängberäkning.


    Den som uppfyller behörighetskraven utan att ingå i betygsurvalet, måste göra högskoleprovet för att ha ett värde att konkurrera med. Sökande som varken deltar i betygs- eller provurvalet kan mycket sällan beredas plats.

    Mer utförlig information om grundläggande behörighet finns på VHS webbplats.


  • Peand

    Fröken NollÅtta - jag vet inte riktigt hur många poäng en godkändnivå på gymnasiet är. Ska se om jag kan hitta det. Hur som helst vete katten om 3 terminer kan komma upp i 90% av de poäng som är tänkt.
    Vad läste du innan på gymnasiet?

  • Peand

    Fröken NollÅtta - Förlåt... Var så trött igår att jag inte ens läste i de gammla inläggen. Men nu har jag hittat hur många poäng det handlar om.

    För varje genomgången kurs får eleven gymnasiepoäng. För att få slutbetyg krävs 2500 poäng. Även kurs med betyget IG ger poäng.

    Alltså är det 2500 poäng som är gränsen för att få slutbetyget och det kan ju stämma ganska bra. 1050 p på tre terminer är ju nästan halvvägs.
    Hoppas att du får en bra dag idag....

    Idag ska uppgiften om kommunikation vara klar, enligt mig.... Har påminnt läraren om mina arbeten som jag har väntat på ett tag nu. Fick tillbaks det första i morse, MVG! Så nu tuffar vi vidare....


    Ni som väljer att inte plugga idag alternativ ta med boken ut och vara i  hela dagen - njut åt mig också Flört

  • Peand

    Är jag ensam idag igen!!!

    Ja ja, jag kan berätta att idag har jag fått min första löneutbetalning inom min nya karriär!
    Jobbade den 31/3 och det gick INTE att spara den dagen till aprils löneutbetalning. Så idag har jag fått betalt för en hel dag!!!!
    Blev dock ganska glad över helgOB, den var ju riktigt hög..... 41:- har jag.... Och det är ju NÄSTAN 50 % av min timlön Fundersam Förvånad Skrattande

    Hmmm, får väl fortsätta plugga nu då.....

  • Peand

    jajja - Vet inte om jag kan hjälpa dig där, har inte läst det ämnet ännu men jag kan inte låta bli att skriva vad jag spontant känner...

    Man har ju lust att undra vad denna Anna egentligen tänkte på! Även om hon är ny i vården, eller kanske just pga det så BORDE hon veta hur man beter sig. Och vilka gränser man ska sätta. Dessutom borde någon chef eller liknande sett till att detta inte händer, ha informerat henne om hur Greger är och hur man ska arbeta med honom.
    Anser att huvudansvaret egentligen ligger på chefen eller den som var handledare när hon var ny som inte berättat hur Greger är. Men samtidigt tycker jag att hon själv har gjort en dundermiss som lämnat ut telefonnnummer och låtit honom gå över gränsen för vad som är OK. Så även om hon inte har huvudansvaret så ligger hon bra nära efter....

  • Peand

    jajja - Jag tror precis som du att Anna behöver ha lite mer handledning om hur man arbetar med de boende och även tips om böcker som handlar om hur man arbeter och hur man läser av personer.
    Dessutom skulle jag nog som chef se till att handledaren och chefen själv kollar av läget lite mer på hur det går med Anna. Se till att hon nu i början inte behöver jobba så mycket med Greger utan att hans kärlek får läka ut av sig själv. Man får ju inte glömma bort honom och hans känlsor mitt i allt detta.
    Men är de ex två som jobbar kvällen behöver ju inte Anna vara den som ser till att han kommer i säng eller överhuvudtaget vara själv med honom i situationer som kan bli intima och jobbiga.

    Oj vad jag svammlar....

  • Peand

    Jajja - Vi kan ju hoppas att det är bra då och att vi tänker rätt Flört

Svar på tråden Blivande USKor kämpar vidare - part III