• Malmöflicka

    Linfrön -farligt?

    Jag äter ca två matskedar linfrön per dag i gröten för att det håller min mage igång. Nu läste jag i en tråd att det kan vara farligt med mer än en matsked per dag när man är gravid. Kan någon förklara för mig varför? Är det någonting som livsmedelsverket säger?

    Jag klarar mig inte utan mina linfrön!

  • Svar på tråden Linfrön -farligt?
  • blonde redhead

    Kan inte förstå varför det skulle vara farligt och det är inget som livsmedelsverket säger heller.

  • Malmöflicka

    Jag läste igenom faktan hos livsmedelsverket. 1-2 matskedar per dag är alltså helt ofarligt. Äter man 10 matskedar per dag finns risk för vätecyanidförgiftning. Jag äter hela linfrön och det är tydligen bättre än krossade.

    Tack för hjälpen!

  • Emma2007

    Jag äter krossade linfrön i gröten. Varför är det bättre med hela?


    Malmöflicka skrev 2007-05-27 12:07:53 följande:
    Jag läste igenom faktan hos livsmedelsverket. 1-2 matskedar per dag är alltså helt ofarligt. Äter man 10 matskedar per dag finns risk för vätecyanidförgiftning. Jag äter hela linfrön och det är tydligen bättre än krossade.Tack för hjälpen!
  • Malmöflicka

    Utklipp från livsmedelsverkets hemsida:

    "Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade".

    Äter man inte mer än 2 matskedar om dagen är det säkert ingen risk trots att de är krossade.

  • angelika79

    Linfrön innehåller även omega 3 så det kan inte vara dåligt o lagom dos!

  • Emma2007

    Jag har en matsked krossade linfrön i gröten.... men jag äter inte gröt varje dag, då borde det väl inte göra något att det är krossade. =)


    Malmöflicka skrev 2007-05-27 12:36:58 följande:
    Utklipp från livsmedelsverkets hemsida:"Intaget av linfrö bör begränsas till den traditionella doseringen 1-2 matskedar dagligen. Detta medför inte någon förgiftningsrisk. Hela frön bör användas eftersom de ger upphov till mindre mängder cyanid än krossade".Äter man inte mer än 2 matskedar om dagen är det säkert ingen risk trots att de är krossade.
  • Malmöflicka

    Nej det är garanterat ingen fara att äta krossade i så små mängder! Om det hade varit farligt hade det inte funnits i affärerna.

  • mamma till lilla skrutt

    Av krossade linfrön kan man bli förgiftad om man äter för mycket, men de innehåller som sagt var också omega 3. Hela linfön är bara bra för matsmältningen. De åker hela genom tarmen, och man kommer varken åt nyttiga eller giftiga ämnen.

Svar på tråden Linfrön -farligt?