• Carra7­8
    Äldre 21 Aug 08:43
    4009 visningar
    17 svar
    17
    4009

    måla gillestuga

    Min sambo och jag ska måla om nere i Gillestugan. Vi kommer att måla den öppna spisen vit men sen vet vi inte mer. Vi har trappan precis i rummet. Taket är träpanel, antingen ska vi måla det helt vitt eller bara lackbetsa det, vad tror ni blir snyggast. Färgen nu på väggarna är gula och det är väv så de ska målas. Ska vi ta allt i vitt, vi öppen för förslag.

  • Svar på tråden måla gillestuga
  • Duva
    Äldre 21 Aug 11:14
    #1

    Jag hade nog tagit allt i vitt, kanske en fondvägg i svart/vitt me.  Ska göra så i vårat sovrum hade jag tänkt.

  • Äldre 21 Aug 11:34
    #2

    Taket tycker jag absolut att ni ska måla helvitt. I regel är det ganska lågt i tak i gillestugor och betsade tak gör att det känns ännu lägre. Nej, vitt ger mer rymd.

    Sedan gillar jag vitt på väggar också, men där kan man ju unna sig någon fondvägg eller brytning av färgen åt något håll för att få en varmare känsla. Det är väl Nordsjö som har en serie som heter just Vita Färger. Jag har fastnat för Äppelblomsvitt - den ska vi ha i köket. Men det kanske är lite för "ljust och fräscht" för en gillestuga. Man kanske vill ha en lite mer ombonad känsla där.

    Just det! Såg nu att ni skulle måla spisen vit. Helt rätt! Men då tycker jag ni ska köra på vitt tak, vit spis, vita dörrar, vita foder och lister, vit trappa (om den nu fanns i rummet och går att måla) och sedan en färg på väggarna.

    Det finns många nyanser av grönt som är vilsamma och vackra tycker jag. Grönt gör också att vita detaljer kommer till sin rätt tycker jag. Den vita spisen riskerar ju att försvinna mot en helvit vägg. Men mot en svagt grön vägg kommer det bli superfint. Jag älskar kombinationen vitt och grönt med lite vinröda detaljer på kuddar, mattor, ljuslyktor och annat.

    Det man ska tänka på med grönt är att man väljer en med ganska mycket gult i, så det känns varmt. Blir det för mycket blått i färgen riskerar det att kännas mintgrönt. Men det kan de hjälpa er med i färghandeln. Vi köpte precis en grön färg till en dörr på Colorama - de har en serie med färger som heter som gräs och växter. Den vi köpte heter Grönnslör - superfin. Lite så där gammaldags linoljefärgsgrön.

    Lycka till!

  • AnneSo­phie
    Äldre 21 Aug 11:36
    #3

    Måla allt vitt för att få rymd i rummet (gillestugor känns ofta trånga och klaustrofobiska) och satsa på en fondvägg i en ljusare avvikande färg, tex ljusare gråblå eller en varm ljusbeige.


    Taking the long way around
  • Tyshaa
    Äldre 21 Aug 15:02
    #4

    kor pa vitt men vad ar golvet?

  • hylero
    Äldre 21 Aug 15:31
    #5

    Såg en bild på en gillestuga en gång.
    Vita väggar o tak, en svart fondvägg, svarta möbler.
    Jättesnyggt!
    Skulle gärna ha så hos oss. Men på väggen som kan målas svart
    sitter en värmepump. Ej snyggt, men praktiskt.

  • omis78
    Äldre 22 Aug 15:00
    #6

    Du kan kolla i mitt galleri har precis lagt in före och efterbilder på min gillestuga.Är inte klar med möblring mm ännu men det är målat och klart iallafall. ´Min gillestuga är tänkt som ett biorum/mysrum.

  • Carra7­8
    Äldre 22 Aug 15:25
    #7

    våran gillestuga är vårat tv-rum

  • mallte
    Äldre 22 Aug 17:33
    #8

    Håller med övriga talare om att stryka taket vitt, sedan skulle jag måla väggarna i vitt eller kanske i en ljusgrå ton ex 1000N och ev tapetsera eller måla en fondvägg/rand. Kan få en häftig effekt om du exvis hittar en lite galen och färglad tapet som du kan tapetsera bara en eller två våder liggande(på en av väggarna), alltså vågrät mitt på väggen, en mönstrad rand helt enkelt, eller två om man väljer att ta två våder med mellanrum. Då kan man ju ta till en lite "galen" tapet med mkt färg eller roligt mönster, de måste dock fungera på "fel" lädd

  • Äldre 22 Aug 19:11
    #9

    vi är hyfsat nyinflyttade i ett 70-talshus och planerar riva bort panelen i gillestugan.
    Är du ts säker på att det inte finns fukt bakom vävtapeten? Det var några decennier när man inte riktigt visste hur man skulle hantera källare.
    Om ni ändå ska göra om kan det vara smart att titta ordentligt bakom allt.

    (Vi ska spackla och måla vitt i gillestugan plus lägga in något sorts ventilerat laminatgolv för at tminska mögelrisken. I vardagsrummet har vi en öppen spis som är gjord i samma gula tegel som resten av huset men någon tidigare ägare har vitmålat den. Jag hade faktiskt önskat att den var kvar i orginal. Jag gillar att bevara det som är snyggt och fräscht från 70-talet)

  • mallte
    Äldre 22 Aug 21:17
    #10

    TYras föräldrar :
    Om ni vet att det är fukt i väggarna så måla med silicatfärg som släpper genom fukten Annars finns risk för att färgen möglar/släpper... Ett litet tips från en fukttekniker bara Källare/Gillestugor är ju rätt vanskliga att inreda om man inte vet att det är bra dränerat och uttorkat.

  • Äldre 22 Aug 21:21
    #11
    mallte skrev 2007-08-22 21:17:26 följande:
    TYras föräldrar : Om ni vet att det är fukt i väggarna så måla med silicatfärg som släpper genom fukten Annars finns risk för att färgen möglar/släpper... Ett litet tips från en fukttekniker bara Källare/Gillestugor är ju rätt vanskliga att inreda om man inte vet att det är bra dränerat och uttorkat.
    tack, det är precis så vi ska göra trots att vi itne sett några tecken på fukt och inte grannarna heller i deras identliskt byggda hus. Varför ta onödiga risker?
  • skriva
    Äldre 22 Aug 21:24
    #12

    Vi har ett stort rum i källaren som ska inredas till kontor, ca 25 kvadrat är det. Putsade betongväggar på tre sidor och en tegelvägg. Inte spec. högt i tak.

    Alltihop blir vitt, även golvet. Sen lampor som lyser upp och reflekteras ner från taket så att taket lyfts lite visuellt. Man kan välja färg på glödlampor och jag ska ta den varma nyansen.

    Individuella ljuskällr vid de två skrivborden och två gamla svanhalslampor vid soffan.

    Vi har källarfönster som är i jämnhöjd med marken och där utanför finns fin grönska och jag ska spinna vidare på det genom att ha gröna nyanser på det som inte är vitt. En grön rund matta från Ilva mitt på golvet, klä en soffa i friska gröna nyanser, ikeas stora gröna glasvas och vita krukor med plastblommor (OBS! Inte den fula kärringvarianten) i en stor grupp på ett bord i ett hörn med en lampa över. Det ska se friskt och syrligt ut. Jag ryser vid tanken på att gå ner och jobba varje dag i ett kontor som ser ut som en källarhåla, men detta kommer nog att se fräscht och fint ut.

    Alla väggar utom burspråket där mitt skrivbord ska stå kommer att kläs med bokhyllor. Lamporna som lyser uppåt ska yggas in i ramper ovanpå bokhyllorna.

  • skriva
    Äldre 22 Aug 21:29
    #13

    Ja, silikatfärg blir det här också. Och golv enligt konstens alla regler för att undvika att fukten fangas där under. Källare i gamla hus i Skåne är tydligen alltid mer eller mindre fuktskadade. När vi flyttade in här så köpte vi en jättebra luftavfuktare och vi kan förvara kartonger i källaren utan att de tjocknar, så vi hoppas att det ska gå bra att inreda och värma upp. Bokhyllorna får inte heller stå direkt mot väggarn utan ett par centimeter ut.

  • Äldre 22 Aug 22:19
    #14

    vitt tak och spottar har vi redan men vi ska flytta ner vår stora gröna soffa, måla väggarna med vit silikatfärg och sen klä halva kalaset med bokhyllor. Nåt säger mej att det kommer påminna om skrivas rum
    Jag längtar tills vi får upp bokhyllorna - nu har vi flyttkartonger och garderober fulla med böcker.

  • simmla
    Äldre 23 Aug 06:49
    #15

    Carra78: Tänk på att använda scellack eller kvistlack på träpanelen i taket. om du stryker på det på kvistarna så slår det inte igenom.

  • skriva
    Äldre 23 Aug 21:08
    #16

    Tyras: Ha ha ha! Vad roligt! Om jag kommer ihåg det ska jag skriva i din gästbok när vårt rum är färdigt så att vi kan titta på varandras!

    Fast vi har inte ens börjat än. Det är tal om att vi eventuellt ska få fjärrvärme här, och det ska i så fall göras iom att vi lånar pengar till det. Vi har ett hus som värms med pellets och om man byter till fjärrvärme är det bra om man istället värmer källaren med element eftersom gamla hus med (olje, numera pellets)panna inte ska ha kalla källare.

    Får vi inte fjärrvärme till vår gata så inreder vi källaren ändå, för i vårt nuvarande kontor ska sonen ha sitt rum.

  • Äldre 24 Aug 00:31
    #17
    skriva skrev 2007-08-23 21:08:28 följande:
    Tyras: Ha ha ha! Vad roligt! Om jag kommer ihåg det ska jag skriva i din gästbok när vårt rum är färdigt så att vi kan titta på varandras!Fast vi har inte ens börjat än. Det är tal om att vi eventuellt ska få fjärrvärme här, och det ska i så fall göras iom att vi lånar pengar till det. Vi har ett hus som värms med pellets och om man byter till fjärrvärme är det bra om man istället värmer källaren med element eftersom gamla hus med (olje, numera pellets)panna inte ska ha kalla källare.Får vi inte fjärrvärme till vår gata så inreder vi källaren ändå, för i vårt nuvarande kontor ska sonen ha sitt rum.
    schysst!!
    vi har inte heller kommit igång. Vi har i ärlighetens namn inte gjort nåt inomhus. Men nån gång ska man ju börja. Vi har satt startdatum gillestuga i sept, efter makens fölsedagskalas då rummet behövs som sovrum och inte dammhög.
Svar på tråden måla gillestuga