Inlägg från: birdies |Visa alla inlägg
  • birdies

    Hur fungerar en pendel?

    lolalamba skrev 2007-08-31 13:20:24 följande:
    R Franklin skrev 2007-08-31 12:17:07 följande:
    Välkommen hem till mig och övernatta så kommer nog du oxå vara övertygad att det finns nått!
    Det är säkert "nått" hos dig. Fast det intressanta är ju om man då automatiskt tar till tomtar-och troll-förklaringen. Det är detta som fascinerar mig; hur kan man som tänkande människa, när man stöter på nått man inte omedelbart kan förklara (ljud i natten, dörrar som öppnar sig själv osv), då välja att som förklaringsmodell välja: Ooooh det måste ha varit andar här. Obegripligt!
  • birdies
    sataya skrev 2007-08-31 13:25:46 följande:
    det är två järn pinnar som är böjda.. sedan är det som ett järnrör över där du håller så hur du än gör kan du inte styra hur de far...sedan går du mot en person eller ett föremål med dessa pinnar där de viker sig börjar den personens eller föremålets aura.. du mäter alltså ett energifält.. haha
    Nja du har nog inte riktig koll. Det du beskriver är ju vanliga vinkelpekare som används som ett slags slagrutor för att "hitta" allt möjligt. De är mycket vanliga bland slagrutefanatiker.

    Aurapinnar (aura sticks)är ju raka metallpinnar oftast med kristaller i ändarna som vad jag vet andvänds vid så kallade "healing" och "kristllterapi"

    Båda grejerna är ju så klart i bästa fall trams och i värsta fall lurendrejeri.
  • birdies
    Johan skrev 2007-09-03 15:23:08 följande:
    Inget resultat alls säger något vid enstaka försök i så fall (slumpen kan ju också ge 100% vid enstaka försök, jag har själv slagit några dubbelnollor i tonåren). Men det här testet är ju utfört av den store James Randi i vetenskapens namn. Nog borde han ha koll på att ha tillräckligt många upprepningar för att minimera slumpen? Hur som helst så är 22% mer än dubbelt så mycket än de 10% som slumpen skulle genererat, oavsett hur stort ego rutgängarna i fråga har.
    Detta "resonemang" påvisar ju en monumental okunskap kring tolkning av resultat från experiment. Jag har börjat använda folks "teorier" i vissa av dessa trådar i undervisningen i bl.a. statistik och vetenskapsmetodik eftersom det är så bra utgångspunkter vad gäller feltolkning.
  • birdies
    Johan skrev 2007-09-04 09:23:07 följande:
    R Franklin:Jojo, jag förstår att ni måste försvara er älskade Randi och att ni har svårt att se att han gör något fel. Metall hade ju inget med testerna att gör i förväg (peka ur var i filmen de nämner det i förväg i så fall), och en av rutgängarna säger ju uttryckligen att han inte har någon erfarenhet av metall. Så metallen ingick inte i testet från början, men Randi har inga problem att ta med de resultaten för att kunna sänka procenten. Vetenskapligt? Nej! Propaganda? Ja!Sen om du tänker skylla på slumpen när ett test visar positivt resultat (om ändå ej godkänt) så är du inte bättre än de som skyller på otur vid negativt resultat. Och med det har jag tröttnat på att diskutera den lilla trollkarlens spektakel.
    Men jösses, förutsättningarna för testet finns ju på flera ställen på nätet, det är bara att läsa innantill. Det ingick BÅDE metall och vatten. Där kan man ocså läsa exakt de kontrakt som "slagrutemänen" fick skriva på och som de GODTOG. Att det inte framgår av filmen har väl inget med sanningen att göra? Det kan inte vara lätt att dels tro på hokus-pokus och samtidigt försöka få fram konspirationsteorier om fusk när det är plågsamt uppenbart att det inte har bevisats. Eller det kanske snarare det det är, lätt alltså. Det är ju ett smidigt sätt att vidmakthålla sin värlsbild.

    Vad gäller de andra förvirrade kommentarerna om att förneka att 22 är dubbelt så mycket som 11 så är det inte det saken gäller utan hur man statistiskt kan se om ett utfall skiljer sig från slumpen. I det här fallet har men ju delpopulationer (metall och vatten) och det är inget konstigt att de skiljer sig åt från det framräknade värdet på slumpmässig fördelning över populationen överlag (hela undersökningen). Folk begriper sig inte på slump utan tror att den verkar på nått magiskt sätt så att det alltid blir 50-50 (vid slantsingling tex). Detta gäller bara vid mycket stora iterationer (och egentligen inte ens då helt exakt). Alltihopa hänger på om skillnaden är statistiskt signifikant och upprepbar.
  • birdies
    Frantic skrev 2007-09-04 17:19:03 följande:
    Det är många som grymtar i skägget om att det VISST finns spöken och trollgubbar, men jag VILL inte visa för jag KÄNNER inte för det, så det så.
    Klockrent Frantic!
Svar på tråden Hur fungerar en pendel?